Elliott'un dalga analizindeki üçlü düzeltme ile birlikte üç yukarı dalga hareketinin Dow'un kuramıyla(daha önce açıklamıştık) çok iyi uyum sağladığı açıkça görülüyor. Elliott'un, Dow'un analizlerinden etkilenmiş olduğundan kuşku olmasa da, Elliott, Dow'un kuramının ilerisine gitmiş olduğuna inanır ve gerçekte de bunu kanıtlamıştır.

Kuramlarını formülleştirmede her ikisinin de "deniz"den etkilenmiş olmalarının ilginç oluşunu da burada not edelim. Dow, piyasanın ana, orta ve küçük trendlerini, okyanusun akıntı, dalga ve çırpıntısına benzetmiştir. Elliott yazılarında "med ve cezir"den söz eder ve kuramını "dalga" ilkesi olarak adlandırır.

Dalga prensipleri, insanların kitlesel davranışlarındaki zıtlıkların sonucu olan karşılıklı etki ve tepkilerle ileri gidiş ve geri dönüş süreçlerini oluşturduğunu kabul eder. Hiçbir ilerleme kesintisiz değildir. Her ileri gidiş, bir geri dönüşle kesintiye uğramak durumundadır. Başka bir ifade ile her şey med ve cezir olayı gibi denizin alçalıp yükselmesi şeklinde belirli bir ritim içinde dalgalanmaktadır. Bu ileri gidiş ve geri dönüşlerden oluşan süreci kontrol eden mekanizma ise “Fibonacci Sayı Serileri ve Altın Oran”dır. Bu sayı, doğadaki tüm büyüme, genişleme, küçülme ve daralma süreçlerinde olduğu gibi, insan etkinliklerinde de söz konusudur.

Fibonacci sayı serisi, sadece ilerlemenin büyüklüğünü değil, süresini ve genişleme çapını da tayin eden en önemli faktördür. Herhangi bir yönde başlayan fiyat hareketi, zaman olarak fibonacci sayısal serisindeki sayılardan birisi ile uyum sağlamak koşulu ile aynı yönde devam etmek durumundadır. Fibonacci sayıları işlem yapılmayan tatil günlerini de hesaba katmaktadır.

İtki veya düzeltme paternlerinden hesaplanan (5 + 3 = 8) dalgalar fibonacci sayılarıdır ve dalga paternlerini kendi alt dalgalarına ayırmak kesin olmayan fibonacci sayılarını üretir. Fiyat hareketleri arasındaki fibonacci ilişkilerini analiz etmek birkaç sebepten dolayı çok önemlidir. İlk olarak kendi dalga analizinizi kontrol edebilirsiniz. Kendi analizinizde fibonacci oranlarını ne kadar iyi sayarsanız sonuç o kadar isabetli olur. Çünkü bazı yol ve değerlerinde tüm dalgalar birbiri ile ilişkilidir. İkinci olarak birkaç alternatif dalga sayımı ile doğru olarak tanımladığınız gerçekçi hedefler oluşturabilirsiniz veya aynı yönde belirlenmiş farklı senaryolar tanımlayabilirsiniz. Bir dalga bir dalgadan diğerine belirgin oranlarda hareket etmektedir ve bu dalgalar genellikle birbirlerine 4.23(önemlidir), 3.00, 2.618, 2.00, 1.618, 1.00, 0.618, 0.382, 0.236 fibonacci oranları ile ilişkilidir. Bu gerçek, beklenilen dalgalar için fiyat hedeflerini belirlemede yardımcı olur. Örneğin herhangi bir derecedeki 1. veya A dalgasının zaman çerçevesi tanımlanmış ise, bir sonraki dalganın 0.382, 0.50, 0.618 şeklinde geri alma oranları oluşturulabilir. Kendi dalga sayımınız ile ilgili ne kadar fazla deney yaparsanız o kadar faydalıdır. Fibonacci oranları, piyasaların ritimlerini çözmenize yardımcı olacaklardır.

Haftaya Elliott Dalga Analizinde dalgaların kişiliklerini açıklamaya başlayacağız.