Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile 365 oda ve borsa başkanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen şuranın açış konuşmasını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, ülkenin ekonomik durumu ve ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından, 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini 3 dakikalık süre içinde birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. Şura’da Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cemil Demiryürek, ilin sorunlarını ve çözüm önerilerini hükümet yetkililerine aktardı. Demiryürek konuşmasında Yalova’nın coğrafi yapısından gelen bir çok alanda önemli potansiyellere sahip olduğu ve. Yıllık nüfus artış hızı bakımından Yalova 81 il içerisinde 6. Sırada olduğunu, Körfez geçiş köprüsü tamamlanması ile bu artışın daha da hızlanacağını belirtti. Yalova yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük ili olduğunu ve % 59 unun ormanlık ve 105 km kıyı şeridine sahip olduğu bilgilerine yer verdi. Üç ana başlık altında ilin sorunlarını dile getiren Demiryürek; “Turizm ile ilgili ilin avantajları vardır, Bunun bir an önce harekete geçirilmesi, hızlı nüfus artışına karşı İyi kentleşmenin sağlanması ve yatırımların geliştirilmesi gerekmektedir.

Turizm alanında çözülmesi gereken sorunlarımız

Termal ve Armutlu ilçelerimizde bulunan 2000 dönümlük turizm tahsis alanı olarak yapılan çalışmalar Kültür ve turizm bakanlığımıza sunulmuştur.

Yalova 2014 yılı itibarı ile Ortadoğu turistinin en çok ilgi gösterdiği bölgedir.

Bu nedenle bu tahsis çalışmasının, Kültür ve turizm bakanlığımız tarafından hızlandırılması önem arz etmektedir.

Kentleşme ve nüfus artışı ile ilgili sorunlarımızın çözümü için:

Yalova'da Kentsel dönüşümde;

Yıkılan binalar yerine aynı kat sayısının verilmemesi inşaat sektörünü zorlamaktadır

Bir önceki yıla göre;

Türkiye’de toplam taşıt sayısı %5,26 artarken, bu oran Yalova ilinde %9,29 olarak gerçekleşmiştir.

Bu artışın yarattığı trafik sorunu için;

Bursa yolu ile Çınarcık ilçemiz arasına yapılacak olan Alternatif Çevre Yolunun bir an önce yapılması son derece önem arz etmektedir.

2008 tarihinde kurulan üniversitemizin kampüs inşaatının hala tamamlanmamış olmasından dolayı  gerek öğrenci gerekse akademik personel yeterince  ilimizi tercih etmemektedir.

Bu nedenle Yalova Üniversitesi kampus inşaatın bir an önce tamamlanması için gerekli ödeneğe ek katkı sağlanması gerekmektedir.

Yatırımların geliştirilmesi adına yapılması gerekenler ise;

İlimizden yapılan gemi ihracatı Ülkemizin gemi ihracatının  %26'sını karşılamaktadır.

Ayrıca İlimizin lokasyon olarak çok merkezi bir yerde bulunması ve kurulacak olan OSB'lerinin üretimleri de dikkate alındığında yük limanı ihtiyacı doğmuştur. Bu yüzden Yalova ilimize yük limanı yapılması son derece önemlidir.

Marmara denizinde İstanbul Marinaları haricindeki tek marina olan Yalova Yat Limanı kapasitesi dolmuş olup, ikinci bir yat limanı ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yeni yat limanının ilimize kazandırılması için gerekli düzenlemelerinde yapılması beklenmektedir.

İlimizde faaliyetlerini sürdüren Akkök grubuna bağlı ve dünya çapında üretim yaparak çok ciddi istihdam yaratan ve ülke ekonomisine katkı sağlayan fabrikaların bulunduğu alanın ıslah OSB çalışmaları devam etmekte. Ayrıca Yalova’da Bakanlık siciline tescil edilmiş İhtisas OSB'leri kamulaştırma davaları yüzünden henüz faaliyet aşamasına geçmemiştir. Bu İhtisas OSB'lerin mümkün olan en hızlı şekilde tamamlanması için gerekli desteklerin verilmesini talep ediyoruz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim