Esnaflar çırak bulamadıkları için önümüzdeki yıllarda işletmelerini sürdürecek usta yetiştirememekten şikayetçi. Esnaflar çıraklığın özendirilmesi için devletin bir takım düzenlemeler yapması gerektiğini de altını çiziyorlar. 
Çırak bulamamak, Yalova Kirazlı Sanayi Sitesi başta olmak üzere tüm sanayi sitelerindeki esnafların ortak sorunu haline geldi. Bu sorunun çözülememesi halinde esnafların bir çoğunun kepenk kapatmak zorunda kalacağının altı çiziliyor. 40 yıldır kaportacılık yapan Sami Erdoğan adlı esnaf ta bu sorundan dert yanıyor. Erdoğan, " Eskiden okullar tatil olduğunda çocuğunu alan bize gelir meslek öğrensin diye bırakırdı. Oysa şimdi çırak bulamıyoruz. Kimse çocuğunun çırak olmasını da istemiyor. Şu anda sadece ustaların kendi oğulları çırak oluyor. Ama bu durum çok gitmez. Bir çok işletme çırak bulamadığı için kepenk kapatma noktasına geldi. Usta olacak çırak yetişmiyor artık. Kalfa da kalmadı. Herkes masa başı iş istiyor. Yeni nesil zordan kaçıyor. Bu iş zordur. Bu bir sanattır" diye konuştu. 
Kirazlı Sanayi Sitesi Başkan Yardımcısı Muammer Dönmez ise çıraklığın özendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çıraklık Eğitim Merkezleri ve sanat okullarıyla her ne kadar bu konuda görüş alışverişi yapsak da, bu bakanlık düzeyinde ele alınması lazım. Bizde elimizden geldiğince esnaf sanatlar odalarıyla koordineli olarak bu sorunu aşmaya çalışıyoruz. Ama ortada olan bir gerçek var ki artık çırak yetişmiyor. Bunun özendirilmesi lazım" dedi. 
Kirazlı Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ünsal Kıran ise konuyu Yalova Valisi Tuba Yılmaz'a taşıdıklarını söyleyerek, " Bu mesleği öğrenecek olan çocukların okulu yok. Bunu çıraklık mekanizması ile öğreniyorlar. Ama günümüzde çırak yetiştirilmiyor. İŞKUR'dan çırak istiyoruz. çok tehlikeli iş kolu olarak kabul edildiği için sağlık güvencesi yok diye çırak da göndermiyor. Bu konuda Vali ile görüştük. Çırak yetişmediğini söyledik. Bununla ilgili Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitimle görüşmeler yapılacak. Çok ciddi sıkıntımız var. İşsizlikten bahsedilen Yalova'da iş sorunu yok. Biz çalıştıracak insan arıyoruz. Ama çırak ve işçi bulamıyoruz" dedi. 
Editör: TE Bilişim