Şaban Beşli, tamamen yerli tohumdan olan “Yalova Pembesi” adlı domatesin ilde üretimini artırdıklarını söyledi. Domates hakkında bilgi veren Beşli, “Domatesin menşei merkezi Sugören Köyü’dür. Sugören Köyü, Yalova’nın merkeze bağlı en büyük dağ köylerinden biridir. 1925 yılında balkan göçmenlerince kurulmuş. Pembe domatesin bu köydeki geçmişi, kuruluş tarihi kadar eskidir. Köylülerin, yıllardır kendi ihtiyaçları için yetiştirdikleri bir çeşittir” dedi.

2010’da bu türün ilde üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalara başlandığını kaydeden Beşli, şöyle konuştu:

“Bu sene domatesi eken para kazanacak. Bu yıl 150 bin fide dağıttık. Şu anda çiçekte. 15-20 gün sonra ürün vermeye başlar. Ekim, kasıma kadar da ürün verir. Üretimi yüzde 300 arttırdık. Hayriye Köyü’ne 50 bin fide verdik. Geçen sene iyi bir tonaj yoktu. Sadece Hayriye Köyü’nden bu yıl 100 ton ürün çıkar. Toplamda da 300 ton pembe domates üretimi olur.”

Merkezde Sugören, Çukurköy, Dereköy, Kazımiye, Soğucak, Kirazlı Köylerinde de domateslerin dikildiğini dile getiren Beşli, ürünün kilogramının 2 lira civarında alıcı bulduğunu kaydetti.

Kıl Biberde İstenilen Verim Alınmadı

 Domatesin tadı nedeniyle beğenildiğini ve bu yüzden de talebin çok olduğunu kaydeden Beşli, bunun yanı sıra yine yerli ürün olan kıl bibere de önem verdiklerini dile getirdi. 50 bin kıl biber tohumunu çiftçilere verdiklerini kaydeden Beşli, “Bu haftaya nasip olursa köylere giderek ürünleri resimleyeceğiz. Armutlu’ya bir bölümünü verdik bu biberlerin. Bir bölümünü de Hacımehmet Köyü’ne verdik. Kıl biberde istediğimiz verimi yakalayamadık. Tohumları ince olduğu için çok boş çıktı. Seneye tohumu yükselteceğiz. Herkesin evinde bir avuç yerli tohum olsun istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim