YTSO tarafından düzenlenen, “İş Dünyası Buluşması” Elegance Resort Otel’de gerçekleştirildi. Yalova’daki iş adamlarının katılımı ile gerçekleşen toplantıda iş çevrelerinin sorunları, görüşleri ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıya TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını YTSO Başkanı Tahsin Becan yaptı. Yalova’nın küçük bir il olmasına rağmen etkili bir üretime sahip olduğunu belirtti. Becan, “Yalova Nüfus artışı sıralamasında ilk 5’de yer alıyor. Türkiye’deki en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 2 firma ile yer alıyoruz“ dedi.

Becan konuşmasında şu detaylara yer verdi, “Yalova %90 eğitim seviyesi ile de oldukça gelişmiş bir kent. Kişi başı ihracatımız bin 600 dolar civarında. Bu oranla Yalova 8. Sırada yer alıyor. Yine ilk 500 sanayi şirketi arasında 5 Yalova firması da yer alıyor. Son dönemde yabancılara konut satışı sıralamasında da ilk sırada yer alıyoruz. Yalova’yı sanayi, turizm ve eğitim olarak 3’e ayrıldığında güzide bir kent olduğu daha net ortaya çıkar. Kurulum aşamasında olan OSB’lerimiz var. Yer sıkıntısı dolayısıyla kurulum aşaması uzadı ama bu sene 1-2 OSB’nin kurulacağını düşünüyoruz. Yalova Türkiye’nin en küçük ili olmasına rağmen tarım ve orman alanları çok sanayi alanı az olan bir il”  şeklinde konuştu.

YTSO Başkanı Tahsin Becan’ın ardından sahneye çıkan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Yalova’nın önemli potansiyellere sahip bir il olduğuna katıldığını dile getirerek sözlerine başladı. Hisarcıklıoğlu, “Yalova küçük ama her şeyi olan bir il. Termal imkanları dolayısıyla termal turizmde olmak üzere, tarihi ve doğal güzellikleri bünyesinde barındıran bir turizm kenti. Tersaneler bölgesi var, dolayısıyla bir sanayi kenti. İstanbul, Kocaeli, Bursa arasında bir oksijen deposu. Kesme çiçek üretiminde çok önemli bir kent. Yani Sanayi, Ticaret, Tarım ve turizm var.
Öte yandan YTSO verdiği hizmet kalitesi standardı ile 5 yıldızlı oda ve borsalar içerisinde yer alıyor. Ama bunu hak ettiği için bu noktada. O nedenle kendilerini yürekten kutluyorum” diye konuştu.  

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında yerli otomobil üretimine de vurgu yaptı. Yerli otomobilin en geç 2022 yılında seri üretiminin yapılacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ilk defa kendi yerli milli otomobilini yapacak. Bu otomobil yeni teknolojiye uygun, dünyayla yarışta da Türkiye’yi teknolojik olarak sıçratacak. Bu araç tamamen elektrikli olacak. Bildiğimiz klasik otomobil üretiminden çok daha farklı. Türkiye’de teknolojik olarak kişi başına düşen geliri 10 bin dolardan 25 bin dolara sıçratacak bir teknolojik adımın başındayız. 2019 yılında prototip, 2022 yılında da otomobil fabrikadan çıkmış olacak. Şehirlerimizde bu konuda rekabette. Haklı olarak bu gururu taşımak istiyorlar. Elbette Yalova bu anlamda iddialı kentlerimizden birisi. Osmangazi Köprüsü ve otobanın yapılması, Yalova’nın Kocaeli, Bursa ve İstanbul gibi 3 metropolün ortasında yer alması da elbette ki bu konuda ilimizin artıları olarak görünüyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda netlik kazanacak. Unutmayın ki bir kızı 40 kişi ister 1 kişi alır”

Editör: TE Bilişim