İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Prof.Dr.Ali Malik Gözübol, İl Genel Meclis üyelerine yaptığı bilgilendirme sunumunda, Yalova’nın jeotermal rezervinin ortaya çıkartılmasıyla, rezervin yeterli olması halinde bu potansiyelin teknik tarımdan, ısıtmaya farklı alanlara hizmet edebileceğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden Prof.Dr.Ali Malik Gözübol, İl Genel Meclis üyelerine ‘Yalova Jeotermal Potansiyeli ve Rezervuar Dağılım Araştırması’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. İl Özel İdare Toplantı Salonunda gerçekleştirilen sunumda, Türkiye’nin çeşitli jeotermal kaynaklarından örneklendirmelerle Yalova termal kaynaklarının mevcut durumu hakkında bilgilendirmede bulunan İstanbul Üniversitesi’nden Prof.Dr. Gözübol, “Yalova Termal bütün Türkiye’nin eskiden beri bildiği Atatürk’ün de özel önem gösterdiği termal beldelerimizden birisi. Yalova Türkiye’de bilinen bir bölgedir. Yalova Üniversitesi’nden Sayın Rektörümüz bizimle bu konuda irtibata geçti. Bir çalışma gündemde sizin yardımınıza ihtiyacımız var dedi, bizler de katkı sunmaya hazırız diyerek buraya geldik” diye konuştu.

Yalova’yı depremden bu yana takip altına aldıklarını belirten Prof.Dr.Gözübol, “Termal konusu ile ilgili hazırlıklar yaptık.Yalova nasıl bir potansiyele sahip onu mercek altına alacağız. Yalova’da Termal, Armutlu, Mecidiye olarak bilinen yerde sıcak su var. Ayrıca Mecidiye’de traverten de denilen sıcak suyun oluştuğu yerde oluşan bir bölüm var. Geçmişte orada da jeolojik geçmişte su çıkışı olmuş ki, bu traverten oluşmuş. İznik Gölü civarında Ilıca denilen bir sıcak su çıkışı var. Böyle baktığımız zaman Yalova; güneyde Gemlik, İznik, kuzeyde denizde ikisinin arasındaki yarım ada tektonik fay hattı dolayısı ile ısınan sıcak suları olan bu bölge. Bütün sıcak su bu kadar mı peki? Bu yapılacak bilimsel tespitlerle ortaya çıkarılacak” diye konuştu.

Yer altından gelen sıcak suyun oluşumu ile ilgili de bilgi veren Prof.Dr.Gözübol, fay hattından yer altındaki suyun yeryüzüne çıkış yolu bularak çıktığını söyledi. Yalova’nın jeotermal rezervinin tespit edilmesi ile birlikte farklı alanlarda da hizmete sunulabileceğini belirten Prof.Dr.Gözübol, “Yalova’nın yer altındaki rezervi ne kadar, bunu bilmiyoruz. Belki ısıtmada, seraları ısıtmada kullanılabilir, teknik tarımda da kullanılabilir. Yalova’nın kayaç yapısı biliniyor. Ölçümler yapıldığında Orhangazi’den, İznik’ten yer altına inen sular, yer altından ısınarak, burada yer üstüne çıkacak yer buluyor” diye konuştu.

Yalova’nın sadece Kuzey Anadolu Fay hattı ile ve kuzeyde Marmara Denizi’nden geçen faylarla sınırlı kalmadığını ve kentin bir çok yerinden basamak basamak sayısız fay geçtiğini ve bunların haritalarda yer almadığının da altını çizen Prof.Dr.Gözübol, “Yalova kuzeyde ve güneyde bulunan faylar arasında bunların dışında aralarda da çeşitli faylar bulunuyor. Yalova’nın içinde de faylar var. Son olan Ortaburun’daki deprem de bunun işareti, orada da fay var. Bizim bilgilerimize göre Yalova’da en tepe noktadan itibaren basamak basamak sayısız fay var. Bunlar haritaya konmamış, çok ayrıntılı bir çalışmayla bu fayları haritaya koymak lazım. Bu faylar neyi getirir, bunları biliyor olmamız, binalarımızı daha güvenli yapmamız lazım. Bu çalışmada bu fayları da haritaya koyup daha geniş kapsamlı bir  çalışma yapmak istiyoruz.Yalova’daki termal kaynaklar tek bir kaynak halinde değil.Fay hatlarındaki kurtulmalar toplanıyor ve yer yüzüne çıkış yapıyor. Yer çıkışında 64 derece su sondaj yapıldığında 74 derece çıkıyor. Kayalardan çıkarken, su sıcaklığı düşüyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim