1993 yılında anonim şirket olarak kurulan KGF’nin kefaletinden gerçek veya tüzel kişi işletmeler ile KOBİ kapsamında sayılan esnaf ve sanatkâr, serbest meslek mensubu, tarımsal işletme ve çiftçi vasıflarını taşıyan gerçek veya tüzel kişi işletmelerin yararlanabildiğini ifade eden Dr. Akbulut, banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin teminat probleminin KGF kefaleti ile giderilebildiğini ve bu sayede teminat ihtiyacı bulunan KOBİ’lerin banka kredisi kullanma imkânına sahip olabildiğini belirtti.

KOBİ’lerin, anlaşmalı bankalar ve diğer finans kurumları aracılığıyla KGF kefaleti için başvuruda bulunabileceğini vurgulayan Dr. Akbulut, bir KOBİ için kefalet üst limitinin 1 milyon TL olduğunu, , bu rakamın belli durumlarda 1,5 milyon TL’ye çıkabildiğini ve KGF’nin talep edilen kredinin en çok %80’ine kadar kefalet verdiğini ifade etti.

KGF’nin kefalet alanın oldukça geniş olduğunu belirten Dr. Akbulut,  leasing işlemleri dâhil KOBİ’lerin faaliyetlerinde kullandırılmak üzere her türlü nakdi ve gayri nakdi kredilere ve kurulu bir işletmenin olması kaydıyla tarımsal krediler kapsamında olan organik tarım, besicilik, arıcılık, hayvancılık, sütçülük, peynircilik, tarımsal teknoloji vb. alanlarında da kefalet verilebildiğini ifade etti.

Projesi Desteklenen KOBİ’lere Kefalet Kolaylığı  Geldi

2014 yılında imzalanan protokollerleKredi Garanti Fonu’nunKOSGEB, TÜBİTAK ve TTGV'den destek almaya hak kazanan işletmelerin teminat gösterme sorununa da çözüm getirdiğini ifade eden Dr. Akbulut,desteklerden yararlanacak KOBİ'lerin, talep edilenkefalet mektubunu artık Bankaların yanı sıra KGF'den de alabileceklerini belirterek, söz konusu desteklerden yararlanmaya hak kazananların bu işleme yönelik başvurularını doğrudan ilgili KGF şubesine gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Finansman Sürecinde KGF’den Daha Fazla Yararlanılmalıdır

KGF’nin Doğu Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirdiği faaliyetleri de değerlendiren Dr. Akbulut aşağıdaki açıklamalarda bulundu.

“KGF’nin Doğu Marmara Bölgesi’nde 1994-Haziran 2014 dönemlerini kapsayan toplam 20,5 yıllık dönemde Kocaeli’de 150, Sakarya’da 72, Düzce’de 21, Bolu’da 25 ve Yalova’da 7 olmak üzere toplam 275 KOBİ’ye kefalet işlemi gerçekleştirerek 110,5 Milyon TL (110.479.000,00 TL)büyüklüğünde kefalet miktarı oluşturduğunu görüyoruz. Aynı dönem aralığında KGF, Türkiye’de 11.838 KOBİ’ye 4,18 Milyar TL (4.181.214.000,00 TL) büyüklüğünde kefalet miktarı oluşturmuştur. Türkiye toplamıyla kıyasladığımızda, KGF kefaletinden yararlanan KOBİ’lerin %2,32’sinin Doğu Marmara Bölgesi’nden olduğunu görüyoruz. KOBİ’lerinilerleyen dönemlerde KGF enstrümandan, finansman ihtiyacı süreçlerinde daha fazla yararlanmalarını temenni ediyoruz. Bu çerçevede, KGF bilinirliğinin ve kullanımının Doğu Marmara Bölgesi nezdinde artırılması için 5 ilde bulunan yatırım destek ofislerimiz aracılığıyla bilgilendirmeler ve yönlendirmeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

KGF’nin Bölgemizdeki bilinirliğinin ve etkinliğinin artırılması hususunda şube ağının genişliği de büyük önem taşımaktadır. KGF de bu şube ağının genişletilmesine yönelik Bölgemizde çalışmalar gerçekleştirmekte ve bu vesileyle daha fazla sayıda KOBİ’ye ulaşmayı hedeflemektedir. Bölgemiz illerinden Kocaeli’de kefalet talepleri şuanda KGF’nin Gebze’de bulunan şubesi tarafından değerlendirilmektedir. Aynı şekilde, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde de KGF’nin temsilciliği bulunmamaktadır. Önümüzdeki dönemlerde başta İzmit’te olmak üzere Bölgemiz illerinin tümünde birer şube açılmasını ve daha fazla sayıda ihtiyaç sahibi KOBİ’ye ulaşılarak, finansman bulma konusunda KOBİ’lerin önünün açılma sürecinin devam ettirilmesini temenni ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim