Yalova'nın ticari ve ekonomik verileri hakkında bilgi veren YTSO Başkan yardımcısı Birol Önderoğlu ilin ihracatında yaşanan olumlu gelişmeye vurgu yaptı. Önderoğlu, “Eskiden bildiğiniz gibi Yalova’da mevduat fazla krediler az diye bir söylemimiz vardı. 2-3 yıldır bu tersine döndü. Malum özel sektör borçlarını görmekteyiz. 1 milyar 64 milyon lira Yalova’da mevduat bulunurken 1 milyar 921 milyon da kredi kullanılmakta. Bu da kabaca yüzde 20 mevduatımızdan daha fazla kredi kullandığımızın göstergesi. Bu tablo kötü olmamakla beraber tasarruf eksikliği ülkedeki Yalova’da da kendini göstermektedir” dedi.

Protestolu senetlerle ilgili konuşan Önderoğlu, “Yalova 805 protestolu senet sayısı ile 57. sıradadır. 805 protestolu senedin tutarı yaklaşık 8,4 milyon TL karşılık gelmektedir. Tutar bakımında Yalova 54. sıradır. Yalova’daki aktif sigortalı sayısı ise 58 bin 483 kişidir” diye konuştu.

İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Önderoğlu, şöyle konuştu:

 "9 aylık süreçte 250 milyon dolarlık ihracat ilimizde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 56,96 milyon dolardı. İhracat yaklaşık 5 kat arttı. İhracatta birinci sırayı gemi ve yat ihracatı aldı. İkinci süs bitkileri, üçüncü kimyevi maddeler, dördüncü sırada da su ürünleri oldu. 9 aylık dilimde 250 milyon dolarlık ihracatın 231 milyon dolarını Altınova’daki gemi ve yat sanayindeki firmalar gerçekleştirdi. Süs bitkilerinde 4 milyon 202 bin, kimyevi maddelerde 4 milyon 88 bin, su ürünlerinde ise 3 milyon 517 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Haziran ayına kadar sadece Tersan firması 160 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştirmişti. Firmamızın ürettiği gemiler balıkçı gemilerdi. Bunlar Norveç, Malta’ya ihraç edildi. Norveç’e 176 milyon doları Norveç’e yapıldı. Malta’ya ise 29 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti."
Editör: TE Bilişim