Yalova'nın da bağlı bulunduğu Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen çalıştayda, Yalova ormanlarının da doğal üretim alanlarından birisi olan ıhlamur üretimi masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ramazan Kurt, Yalova'nın Türkiye ıhlamur üretiminde söz sahibi illerin başında geldiğini söyledi.
Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Ihlamur Çalıştayı düzenlendi.Toplantıda konuşan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. "Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum itibari ile aynı zamanda pek çok odun dışı orman ürünleri açısından büyük bir zenginliğe sahiptir. Ihlamur açısından  Bursa ve Yalova ülkemizde en çok üretimin yapıldığı bölgelerden birisidir. Avrupa birliği ülkeleri dünya ormanlarının yaklaşık % 5 sahiptir ama orman ürünleri pazarında aldığı payın %30" olduğunu değinen Kurt Finlandiya örneği üzerinde durarak; orman alanlarımızın birbirine yakın olmasına rağmen GSMH içerisindeki orman ürünlerinin payının Türkiye'nin 6-7 katına eşit  olduğunu belirtti. "Orman Genel Müdürlüğünün orman ürünleri sektörümüzü  geliştirmeyi amaçlayan; özellikle odun dışı ürünlerle ilgili Ihlamur, Sakız, Defne, Zeytin vb. eylem planlarının başarısı için Üniversite olarak bizlere de görevler düştüğünün farkındayız" dedi.
Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Emin Şimdi  konuşmasında; "Dünyada Tıbbi ve Aromatik bitki pazarının 110 milyar dolar; bu pazarın içinde Türkiye'nin payı 3 milyar TL olduğunu, belirten Şimdi " Türkiye'de 11.556 bitki türü var bunun yaklaşık 1.700 tanesi tıbbi ve aromatik bitkidir. Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili önemli eksiklikleri vardır. Üretimle ilgili sıkıntımız yok ancak bunları işleyecek yeterli entegre tesislerimiz yok" dedi. 
Bursa Orman Bölge Müdür Vekili Hasan Bozan ise sunumunda;  " Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde Saf Ihlamur Orman Alanı 190 hektar, Ihlamur ve diğer tür karışımı 4.321 hektar, Diğer  tür ve ıhlamur karışımı 6.048 hektar, toplam ıhlamur orman alanı 10.558 hektardır. Bu alanlardan Çiçek Toplanabilir Alan  3.000 hektardır. Her yıl ortalama 24.000 adet Ihlamur fidanı yetiştirilmektedir. Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde 2012-1016 yıllarında 
55.000 ıhlamur fidanı dikildi" dedi.
Editör: TE Bilişim