Yalova İl İnsan Hakları Kurulu, Temmuz ayı oturumunu gerçekleştirdi. Oturumda, Yalova’da 1955 yılında inşa edilen ve fiziki yetersizliğiyle gündeme gelen cezaevinin durumu görüşüldü. İşkence ve kötü muameleyle ilgili kurula herhangi bir başvurunun olmadığı belirtildi. Adalet Bakanlığı ise Yalova’ya yapılacak olan yeni T Tipi cezaevinin bin mahkûm kapasiteli olacağını, bu konuda da çalışmaların devam ettiğini bildirdi

Yalova Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu, Temmuz ayına ait oturumu gerçekleştirdi. İl İnsan Hakları Kurulu’nun Temmuz oturumu, Yalova Vali Yardımcısı Hasan Gürsoy’un başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

İzleme Kurulu Raporu Görüşüldü

Kurul üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda ‘Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları 2016 Faaliyet Raporu’ görüşüldü. Kitap haline getirilen raporda ise Yalova İl İnsan Hakları Kurulu İnsan Hakları İhlalleri İnceleme ve Araştırma Komisyonu’nun önerisi doğrultusunda Yalova A3 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bir takım tedbirlerin ve önlemlerin alındığına yer verildiği bildirildi. Raporda, Yalova’nın tek cezaevi konumundaki Yalova A3 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda haşerelere karşı düzenli ilaçlama yapıldığı, cezaevi kurumu kantininde ürün çeşitliliğinin artırılmasına özen gösterildiği vurgulandı.

İhtiyaçları karşılamada yetersiz

Öte yandan kuruldaki İnsan Hakları İhlalleri İnceleme ve Araştırma Komisyonu üyeleri de cezaevinin sürekli denetlendiğini ancak 1955 yılında inşa edilen bu cezaevinin fiziki koşullarının yetersiz olduğunu ve ihtiyaçları artık karşılayamadığını dile getirdi. Fiziki yetersizliğin kurul raporlarına da sürekli yansıdığını söyleyen Kurul Üyesi İsmail Mutlu, “Ortada Yalova’ya yakışmayan bir cezaevi var. Sürekli raporlara bu fiziki yetersizlik de yansıyor. Acil olarak cezaevi konusunda çözüm üretilmesi gerekiyor. Mahkûmların rehabilite edilmesi gerekiyor ancak mevcut Yalova’daki ceza infaz kurumunda şartlar buna uygun değil. Yeni cezaevinin bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

Şikâyet kutusuna başvuru yok

Kurul Başkanı Hasan Gürsoy, şikâyet kutularında ise herhangi bir şikâyetin olmadığını dile getirdi. Gürsoy, ayrıca Yalova’daki cezaevlerinde işkence ya da kötü muameleyle ilgili de bugüne kadar herhangi bir başvuru almadıklarını söyledi.

Bin mahkûm kapasiteli yeni cezaevi

Diğer yandan kurulların raporlarına istinaden Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen bilgilendirme metninde ise Yalova için yeni cezaeviyle ilgili proje çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Çiftlikköy İlçesi sınırlarında yapılacak olan yeni cezaevinin bin mahkûm kapasiteli olacağı ve T Tipi’nde inşa edileceğine yer verildi.

Editör: TE Bilişim