1984 yılında başlattığımız Yalova Musıki Derneği Türk Sanat Müziği Koro çalışmaları hiç kesintisiz 33 yıldır sürmektedir. Önümüzdeki aylarda çıkacak yazılarımda Yalova Musıki Derneğinin tarihçesini ayrıntılı olarak yazacağım . Kurulduğu günden bu günlere kadar nasıl gelindi , yapılan çalışmalara emek veren ve katkı sunanlar hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğim. Fakat bugün Musıki Derneği olarak yaptığımız bir projenin amacını ve detaylarını paylaşacağım sizlerle.

Türkiye genelinde 1.500 civarında TSM Korosu var ve bu koroların başında koroları yöneten hocalar,şefler var, başarılı olanları işin hakkını verenleri canı gönülden kutluyorum , alkışlıyorum, başarılarının devamını diliyorum . Atalarımızdan bize miras kalan eserlerimizi icra ederken gösterdikleri titiz çabalar için ne kadar teşekkür etsek azdır. Türk Sanat Müziğinin gençlerimiz tarafından sevilip doğru bir şekilde öğrenilmesi ancak ciddi çalışmalar sayesinde olacaktır.

Fakat maalesef, bilgi yönünden yetersiz ve yeteneksiz kişilerin bir özenti ile bu işe yönelmeleri musıkimize büyük zarar vermektedir. Bir kısım anlı şanlı kişilerinde sadece maddi çıkar beklentileri uğruna çalıştırdıkları korolarda verdikleri sanatsal tavizler sonucu ortaya çıkan görüntüler hoş karşılanmamaktadır. Şahsen ben bu kişilerin Türk Sanat Müziğine verdikleri zararları gördükçe büyük üzüntü duymaktayım .

Yalova Musıki Derneği yönetim kurulu olarak bu hassasiyetimize dikkat çekebilmek ve bu konuda farkındalık yaratmak için ‘’ KOROLAR YALOVA’DA BULUŞUYOR ‘’ adı altında bir proje geliştirmeye karar verdik.

Bu projenin uygulanmasında dikkat ettiğimiz noktaları şöyle sıralayabilirim.

1- Yalova’nın tanıtımına katkı sağlamak .

2-Yalova’da yapmayı düşündüğümüz müzik festivalinin alt yapısını oluşturmak.

3-Türk Sanat Müziğinin daha yüksek seviyelere çıkarılması için farkındalık yaratmak.

Çalışmalara faaliyette olan korolarla temas kurularak başlandı ve seçilen korolar Yalova Musıki Derneği konserlerine belli aralıklarla davet edildi. Konserlerin bir bölümünde konuk korolar , diğer bölümünde de Yalova Musıki Derneği Korosu sahne aldı. Koroların canlı performansları ses ve görüntü olarak kayıt altına alındı ve konser sonrası bu kayıtlar incelenerek koroların başarılı ve eksik yönleri rapor haline getirildi. Bu proje çalışmaları halen devam etmektedir ve yaklaşık 2020 yılına kadar bu çalışmalar sürdürülecektir. Toplanan veriler daha sonra yetkili bir heyet tarafından incelenerek basın yoluyla komuoyuna duyurulacaktır.

Bizim bu konudaki çalışmalarımız musıki camisında karşılık bulmuş ve beklenen tepkiler alınmaya başlanmıştır.

Bizimle aynı kaygıları taşıyan bir grup müzik adamı Ankara’da, 22 Nisan 2015 tarihinde, Türk Musıkısi Federasyonunu kurdular. Federasyonun kuruluş amacı da; Türk Sanat Müziği Korolararının çeki düzen altına alınabilmesi için gerekli olan yasal düzenlemelerin zeminini oluşturmaktır .

Kurulan Federasyona katılmamız yönünde bizlere de davet yapılmıştır , Federasyonun kuruluş amacı Yalova Musıki Derneğimizin kuruluş amaçları ile uyumludur. Yalova Musıki Derneği olarak önümüzdeki günlerde yapacağımız olağanüstü genel kurul sonucunda Türk Sanat Müziği Federasyonuna katılmayı düşünmekteyiz.

‘’ KOROLAR YALOVA’DA BULUŞUYOR ‘’ projemizin tetiklediği projeleri gördükçe büyük mutluluk duymaktayız .

Türk Sanat Müziği Federasyonunun kuruluşundan sonra ikinci güzel proje Samsun’dan geldi. Samsun Musıki Derneği ‘’ KOROLAR FESTİVALİ ‘’ düzenledi . 2016 yılında ilki yapılan festivale 9 koro katıldı. Bir başka etkinliğimizle tarihler çakıştığı için biz katılamadık ama 2017 yılında bu festivale katılmayı düşünüyoruz.

Üçüncü projede de Bursa’dan geldi . Bursa TSM Sevenler Derneği ‘’ BİR KONSER İKİ KORO ‘’ Projesi adı altında bir çalışma başlattı ve ilk olarak Yalova Musıki Derneği bu konserin konuğu oldu.

Bursa TSM Sevenler Derneği başkanı sayın Mustafa KIRCI’nın davetlisi olarak bu konsere katıldık. Şef Filiz BAŞIBÜYÜK, Bursa TSM Sevenler Derneği Korosunu ilk bölümde , ben de Yalova Musıki Derneği Korosunu ikinci bölümde yönettim ve iki koro olarak harika bir konsere imza attık. Konserin finalinde iki koro ortak olarak bestesi ve güftesi bana ait ‘’ YALOVALI YARİM ‘’ isimli eseri okuyarak konseri tamamladık.

Bursa’da bir ilk olan bu konserimiz Bursa’lı sanatseverler tarafından büyük bir memuniyetle karşılandı bu tarz çalışmaların devam edilmesi yönünde yapılan ısrarlı davetler de bizleri gururlandırdı .

Yalova Musıki Derneği olarak,İstanbul , Ankara ,İzmit , Düzce, Çanakkale , Uşşak, Marmaris’ten sonra Bursa’lı sanatseverlerin huzurunda konser vererek Yalova’yı en güzel şekilde temsil etmenin gururunu yaşadık.