Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin bu yıl ilk kez öğrenci alan İletişim Sanatları Bölümü’nün öğrencilerine konuk eğitmen olarak Türk Sinema Tarihini anlatan oyuncu Salih Güney, sinemanın tarihini anılarından yola çıkarak verdiği örneklerle geleceğin iletişimcilerine aktarıyor.

Türk Sinemasının 100.yılında Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak ünlü aktörü fakülte öğrencileri ile buluşturmaktan mutluluk duyduklarını belirten Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan yardımcısı ve aynı zamanda İletişim Sanatları Bölüm Başkanı Prof.Dr.Eda Balkaş Erdoğan, “Salih Güney gibi başarılı bir aktörün Yalova’da yaşıyor olması, Yalova’da bulunmasından hareket ederek Rektör Hocamızla birlikte ‘ne yapabiliriz, nasıl bir proje haline getirebiliriz’ diye konuştuk. Kendisi Türk Sineması’nın içinde 60’lı 70’li yıllarda bil fiil yaşamış olan bir insan. Biz bu projenin öğrenciler açısından da çok verimli olacağını düşündük” diyerek projenin ortaya çıkış öyküsünü anlattı.

Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Sanatları Bölüm Başkanı Prof.Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “Sınıfı gruplar haline ayırarak sinema tarihini  60-65-70 Dönemi, darbe dönemi gibi birçok filmin sansüre uğradığı dönemleri de içine alan bir çalışma yaptık. Bu çalışma bittikten sonra da bir proje haline geldi. Avrupa Birliği’nin ayırdığı fonlar çerçevesinde değerlendirilecek. Şu ayrıntıyı da söylemeden geçemeyeceğim. Bu bölüm  sadece Yalova Üniversitesi’nde. Devlet üniversiteleri içerisinde Sanat ve Tasarım Fakültelerinde yer alan İletişim Sanatları bölümü Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor. Özel üniversitelerde var, fakat devlet üniversitelerinde şu anda sadece Yalova Üniversitesi’nde mevcut olan bir bölüm. Çünkü iletişimin sanat içinde olmadığı bölümler teorik kalıyor” diye konuştu.

İletişim Fakültelerinde verilen eğitimlerin teorik kaldığını ve İletişim Sanatları Bölümü olarak iletişimi sanatla tamamlamayı hedeflediklerini belirten "İletişim Fakültelerinde bu sınırlı kalıyor. Birinci sınıfı öğrencilerimizi iki ayrı sinema yarışmasında şu anda dört filmle yarışıyorlar. Biber isimli bir filmimiz var, kısa film. Öğrencilerin hiçbir olanağı yoktu, ama yarattık. Şu anda öğrencilerimiz Yalova Üniversitesi’nin en yüksek puanla gelen öğrencileridir bu da bizim şansımız. Bu proje on beş günde bir gün boyu sürecek. Bizim burada öğrenciler ilk sınıftan itibaren tasarıma başladılar. Önümüzdeki yıl Tasarım Bölümümüz de öğrenci alacak. Ayrıca Sinema Televizyon bölümümüz de olacak. Şu anda sadece İletişim Sanatları bölümünde öğrencilerimiz eğitim görüyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim