Kent Müzesi’ne olan ilginin müzede açılan ilginç sergilerle her daim canlı tutulmasının amaçlandığını belirten Kent Müzesi Sorumlusu Nigar Irmak Uluç, uzun süren çalışmalar sonucu hayata geçirilen koleksiyon sergisinin aynı zamanda eğitici özellik taşıdığına vurgu yaptı.

Yalovalı koleksiyonerlerin elinde bulunan kumbara, radyo ve kibrit koleksiyonlarının tasnif edilmesiyle oluşturulan sergide yer alan objelerin her biri bulunduğu döneme ait ipuçları içeren ürünler, Yalovalılardan büyük ilgi görüyor. Bu tür koleksiyon sergilerinin bundan sonra da devam edeceğini ve böyle sergilerin müzeye olan ilgiyi dinamik kıldığını ve arttırdığını belirten Uluç, “Sergiyi oluşturan objeleri tarih ve özelliklerine göre sunduk. Koleksiyon sergilerinde 
sunum son derece önem taşımaktadır. Böylece sergiyi gezenlerde algıda seçicilik oluşuyor” diye konuştu.

Sergide yer alan en önemli bölümlerden birisi olan tarihi radyoların üretim tarihinin 1940’lı yıllara kadar gittiğini belirten Uluç, “Sergi hazırlık aşamasında radyoların özelliklerini tespit edebilmek için müzayedelerdeki kataloglara ulaşarak tespit yapmaya çalıştık. Ancak 1940-1945’li yıllarda çok farklı radyolar üretilmiş, bu nedenle bu durum tasnifi biraz zorlaştırdı” diye konuştu.

Sergide yer alan kumbaralarla ilgili de bilgi veren Kent Müzesi Sorumlusu Nigar Irmak Uluç, sergide Türkiye’deki ilk banka kumbaralarının da yer aldığını söyledi. Sergide, özellikle çocuklara tasarruf alışkanlığı kazandırmak amacı ile üretilen hayvan ve renkli ilgi çekici tasarımları olan kumbaralar dikkat çekiyor. Ayrıca sergide, el yapımı kumbaraların yanı sıra, para atıldığında müzik çalan kumbara çeşitleri de ilgi görüyor.

25 Mart’a kadar açık kalacak olan sergi, özellikle çocukların tarihe yolculuk yapmaları ve bu arada, bilgi sahibi olmalarına da olanak sağlıyor.

Editör: TE Bilişim