İstanbul Kadın Kültür Vakfı tarafından düzenlenen ‘Kadınların Üniversitede  100 Yılı’ sergisi Yalova Belediyesi mart ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında ziyaretçilerle buluştu. Serginin açılışını Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi,  Kadın Kültür Vakfı Başkanı Saadet Gülümser Yıldırım ve Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner  birlikte gerçekleştirdi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile düzenlenen  Türk Kadınının yükseköğrenimdeki 100 yıllık serüvenini anlatan sergide, kadınların üniversiteye başlama serüveni, kadınların yükseköğrenime giden yolda ittifak ortakları gibi konular belgelerle sunuluyor. Sergi 15 Mart tarihine kadar Kent Müzesi’nde gezilebilecek.
Sergi açılışının ardından Kent Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kadın Kültür Vakfı Başkanı Saadet Gülümser Yıldırım, “8 Mart Kadınlar Günü’nü coşkulu güzel günlerle kutlamayı diliyorum. Sergimiz Türk Kadınının yükseköğrenim hakkı elde etmesinin 100.yılı dolayısı ile İstanbul Kadın Müzesi tarafından hazırlanmıştır. Müzemiz 25 Eylül 2012 günü sanal ortamda hizmete açılmıştır. Müzemizde 2 bin 676 yıllık İstanbul tarihinde yol açıcı kadınlar tanıtılıyor. Müzemiz tarafından hazırlanan sergide kadınların üniversiteye başlama serüveni kadınların şekillendirdiği tarih süreci ele alınıyor. 1914 yılında Darülfünun kadınlar için konferans düzenledi. Bu kadınların yükseköğretime geçiş sürecinin başlangıcı oldu.  İnas Darülfünunu 1917 yılında Kadın Üniversitesi olarak kuruldu” dedi.
Etkinlikte söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, kendinin de milletvekili olmadan akademisyenlik yaptığına dikkat çekerek, “Bugün ülkemizde belediye başkanlarının yüzde 10’unu kadınlar oluştururken, kadın akademisyen oranı bunun çok üzerinde. Akademik anlamda kadınlar daha kaliteli ve nicelik olarak daha fazla üretimde bulunuyor. Türkiye’de kadın mimar sayısı erkeklerden  fazla. İnşallah ileride doktorluk gibi başka mesleklerde de kadın sayısı ön plana çıkar. Atatürk Türk Kadınına seçme seçilme hakkının dünyanın ileri birçok ülkesinden önce vermiştir. Bu kazanımlara Türk Kadınları olarak bizler de sahip çıkmalıyız” dedi.

Editör: TE Bilişim