Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin (TUSAŞ) ve Türkiye'nin en büyük projelerinden birisi olan milli muharip uçak KAAN, ilk uçuş için gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından gökyüzüyle buluştu. Milli Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu gerçekleştirerek gökyüzü ile buluştu.   Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçağı KAAN, sabah saatlerinde gökyüzü ile buluştu. 

Milli Muharip Uçağın ismi ilk olarak 1 Mayıs 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Erdoğan, KAAN isminin Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından verildiğini açıklamıştı.Fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri de gerçekleştirilen KAAN’ın yer testleri ile taksi testlerinin tamamlanmasının ardından uçmasını bekleniyordu.

Kaan Ilk Ucusu Gerceklestirdi (5)8 bin feet 

KAAN,  Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Mürted Hava Meydanı'nda piste çıktı ve ilk kez gökyüzüyle buluştu. Uçağın pilot koltuğuna ise TUSAŞ’ın test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. İlk uçuşunu gerçekleştiren KAAN, 8 bin feet mesafeye ulaşarak yaklaşık 15 dakikalık uçuş gerçekleştirdi.Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçağı KAAN, sabah saatlerinde gökyüzü ile buluştu. İlk uçuş hazırlıklarının tamamlanmasının ardından sabah saat 08.50 sıralarında havalanan KAAN, 8 bin feet irtifaya ulaşarak, yaklaşık 15 dakikalık uçuş gerçekleştirdi.

KAAN ilk uçuşunun ardından alkışlarla karşılandı. ilk uçuşunu Ankara'da yaptı. Gerçekleştirilen testlerin ardından ilk kez havalanan Milli Muharip Uçağı KAAN, uçuş sonrası başarıyla tekrar üssüne döndü. KAAN'ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. KAAN’ın ilk uçuşunu başarıyla tamamlamasının ve piste dönemsinin ardından, KAAN uçağın yapımında ve geliştirilmesinde çalışan personel tarafından alkışlarla karşılandı.

55 bin feet hedef

 Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen KAAN'ın tavan irtifasının 55 bin feet'e çıkması hedefleniyor.  Öte yandan, milli muharip uçak KAAN'ın Ar-Ge çalışmalarında yaklaşık 2 bin personel çalışırken, SSB ve TUSAŞ ortaklığında tüm çalışmalar için bugüne kadar yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapıldı.

Yalova, TRT 1 Ekranlarına Gelecek Yalova, TRT 1 Ekranlarına Gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Dosta güven, düşmana korku”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Millî muharip uçağımız Kaan, bu sabah ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, kendi 5’inci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı daha geride bıraktı."  ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dosta güven, düşmana korku salan Kaan'ımızın diğer testlerini de süratle tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.   Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli muharip uçağı KAAN, gökyüzü ile buluştu. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdoğan, "Bugün Türk savunma sanayisinin gurur günlerinden birini daha yaşadık. Millî muharip uçağımız Kaan, bu sabah ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Böylece Türkiye, kendi 5’inci nesil savaş uçağını üretme yolunda çok kritik bir aşamayı daha geride bıraktı. ‘Yapamazlar’ diyen öz güven fukaralarına, ‘parçası kalorifer peteğine benziyor’ diyen hazımsızlara, ilk andan itibaren Kaan projesini baltalamaya çalışan iş birlikçilere rağmen millî muharip uçağımız, hamdolsun bugün göklerle buluştu. Dosta güven, düşmana korku salan Kaan’ımızın diğer testlerini de süratle tamamlamak için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Önümüzdeki dönemde savunma sanayisinde milletimize yeni müjdeler vermeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün "KAAN Gök Vatan'ı ile buluştu" 

Profosöt Doktor Haluk GösgünCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, milli muharip uçağın ilk uçuşuna ilişkin, "KAAN Gök Vatan'ı ile buluştu. Milli Muharip Uçağımız KAAN'ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun" dedi. 

  Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, milli muharip uçağın ilk uçuşuna ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Görgün, “KAAN, Gök Vatan'ı ile buluştu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma sanayiinde ülkemize çizdiği yerlilik ve millilik vizyonunun kilometre taşlarından olacak bir gelişmeyi daha tarihimize kazıdık. Hamdolsun. Milli Muharip Uçağımız KAAN’ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun. Sadece 5. nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız. Başta TUSAŞ mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği olan tüm firmalarımızı yürekten tebrik ederiz. Bu, milletimizin evlatlarının başarısıdır. KAAN başta olmak üzere tüm milli çelik kanatlarımızı güçlendirmeye, semalarımızın tam bağımsız teknolojilerini milletimizin ve dostlarımızın güvenliği için geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Milli Savunma Bakanlığı: “Türkiye Yüzyılı titretiyor dünyayı”

Tc. Milli Savunma BakanlığıMilli Savunma Bakanlığı ise sosyal medya hesabından KAAN'a ilişkin yeni görüntüler paylaştı. Bakanlık paylaşılan görüntülerde şu ifadelere yer verdi:

  "Parlayan yıldızı Anadolu'nun, çağlayan sel gibi şanlı Ulus'un, Türkiye Yüzyılı titretiyor dünyayı, sarsılmaz bir inançla kalpte tutkusu. Millî Muharip Uçağımız KAAN, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirerek asil milletimizi sevince boğdu. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, KAAN’ın Gök Vatan ile buluşmasında özveriyle çalışan Savunma Sanayii Başkanlığımızı, TUSAŞ’ı ve emeği geçenleri kutluyoruz."


Sosyal Medya Hesaplarından birçok siyasi isim KAAN’ı kutlamaya devam ediyor. Bunlardan biri uçuşa ev sahipliği eden Ankara’nın Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaştı. #KAAN etiketiyle twitterde TT lisetesinde kendine yer bulan Kaan, adından sık sık söz ettirecek gibi duruyor.


Yalova Milletvekillerimiz Ahmet Büyükgümüş,  Kaan’ı sosyal medya hesaplarından ilk tebrik eden vekilimiz oldu.

Ahmet Büyükgümüş

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’de KAAN’I kutlayan Yalovalı isimler arasındaydı. 

Muharrem Ince3

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’de KAAN’ı kutlayan isimler arasındaydı.

Özgür Özel

Mansur Yavaş Kaan

Editör: Arda Yavuz