Sigaraya zam yapıldıkça kaçak sigara oranının arttığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sigara firmaları vatandaş ile esnafı karşı karşıya getiriyor. Artık esnafın talep ettiği miktarda sigara verilmiyor. Daha önce orijinal paketlerde 10 adet sigara bulunurken zam geçiş döneminde paketlerin sayısı 5’e kadar düşürüldü. Ocak 2023 tarihinde 29 TL olan bir sigaranın bugün 55 TL oldu ve bugüne kadar 5 kez zam yapıldı ve zam oranı yüzde 75’İ aştı. Acilen zamlar durdurulmalı. Sigaraya zam yapıldıkça kaçak oranı artıyor.” dedi.

“100 milyar vergi kaybı var”

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı final aşaması yarın başlayacak UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarı final aşaması yarın başlayacak

Yüzde 20 oranında sigara kaçağının olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, kaçaktan dolayı devletin vergi kaybının 100 milyar TL olduğunu açıkladı.

Bazı sigara firmalarının zam yapılacağı dönemde esnafa kısıtlı sayıda ürün satışı yaptığını ve bu durumun esnaf ile vatandaşın karşı karşıya getirdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sigara firmaları zam yapacakları zaman ürün satış adetinde kısıtlamaya giderek esnaf ile vatandaşı karşı karşıya getiriyorlar. Bu konuda Rekabet Kurumunun uygulamaları ve Ticaret Bakanlığının yapacağı yeni bir düzenleme ile ticaretteki bu sınırlamanın önüne geçmeli” diye konuştu.  

Editör: Arda Yavuz