YSMMMO Başkanı İslam Doğan açıklamasının devamında şu detaylara yer verdi;

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu açıklarının son dört yılda yeniden artış eğilimine girmesinin faturası, 2008 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na rağmen vatandaşa kesilmeye başlandı. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın hazırladığı (İSMMMO) 'Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar' adlı rapora göre vatandaşın cebinden çıkan sağlık harcamaları tutarı 2014 yıl sonu itibariyle 15 milyar lirayı bulacak.

Çalışan ve emeklilerden alınan katkı payları ise 10 farklı çeşide ulaştı. Rapora göre, para ödemekten kurtulmanın yolunu arayan vatandaş hastanelerin acil servislere yönelirken, 77 milyon nüfuslu Türkiye’de bir yılda tedavi için 90 milyon kez acil servislere gidildi.  

Türkiye İstatistik Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, OECD, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları’nın verilerinden yararlanılarak hazırlanan “Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar” adlı çalışmaya göre vatandaşın cebinden çıkan sağlık ödemeleri her yıl bir öncekine göre ciddi artış gösterdi. 2009 yılında 8.1 milyar lira olan bu tutar, 2012 yılında 11.7 milyarı aşarken, TÜİK’in son açıkladığı veriye göre 2013’te rakam 13.2 milyar liraya ulaştı. 2014 yılında ise söz konusu rakam tahmini 15 milyar lirayı bulacak Sağlık politikalarında çocuk, kadın, yaşlı gibi gruplara yönelik bir stratejinin oluşturulması gerekiyor. Aynı şekilde gerek özel gerekse de kamu sağlık kurumlarında nitelikli insan gücü, işleyen bir altyapının yanında, hizmet programlarının geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle de sağlık bütçesi nüfusbilim verilerine dayalı olarak planlanırsa vatandaşın ileride sağlığa cebinden ödeyeceği harcamalar minimize edilebilir. Sosyal devlet de bunu gerektirir”

 

 

Editör: TE Bilişim