Proje hayata geçirildiğinde ise, 14 milyon dolarlık ek yatırım yapılarak, deniz suyundan proses suyu hazırlanacak.  Deniz suyu arıtma projesinin 2. fazı ile arıtma tesisi çıkış suyundan Ultra Filtrasyon (UF) ve Reverse Osmosis (RO) teknolojileri kullanılarak 250 m3/saat kapasite ile proses suyu ve kazan besi suyu elde edilmesi hedefleniyor.

Akkök Holding şirketlerinden Ak-Kim, Aksa ve DowAksa’nın tüm evsel ve endüstriyel atık sularının birlikte arıtılacağı, dizaynıyla alanında örnek teşkil edecek bir proje olan Ortak Arıtma Tesisi projesinde hali hazırda ruhsatı alınan havalandırma havuzunun inşaatı hızlı bir şekilde ilerliyor. 150 gün sonra inşaat sürecinin bitmesi planlanan ve temel radye betonu tamamlanan ortak arıtma projesinin perde kalıp, demir ve beton işlerinde de çalışmalar kesintisiz olarak devam ediyor. 27 Ağustos 2014 tarihinde, ruhsatı alınan dengeleme tankının temel radye demir montajına ve akabinde kalıp işlerine başlanırken, projede henüz ruhsatı alınmayan ünitelerde ise Taşköprü Belediyesi’nin ilgili süreçleri tamamlanana kadar herhangi bir çalışma yapılmayacağı bildirildi.

Proje sürecinde çalışmaların yürütüldüğü ve beşi indirekt geri kalanı ise direkt kadroda olmak üzere toplam 50 çalışanın bulunduğu yüklenici firmaya ait inşaat işlerinin tamamlanması için 150 gün öngörülüyor. Diğer alt yapı işleri, proses montaj, hatların tesislerden arıtmaya getirilmesi ve start-up gibi hizmetlerin tamamlanması için ise 16 Temmuz 2015 terminine sadık kalınacak.

Toplamda 17 üniteye ve 9.485,14m2’lik alana sahip olan Ortak Arıtma Tesisi’nin 6.541,63 m2‘ye karşılık gelen 3 ünitesinin inşaat ruhsatı alındı. Geriye kalan 14 ünitenin tüm evrakları ve inşaat ruhsat harçları da gerekli çalışmanın başlatılabilmesi amacıyla Taşköprü Belediyesi’ne iletildi.

34 bin kg KOİ/gün ve 5 bin kg TKN/gün kirlilik yükünü Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen yasal kriterler doğrultusunda dizayn edilen tesisin dizaynı Namık Kemal Üniversitesi, ENTA Mühendislik Arıtma Taahhüt Sanayi ve Ticaret Ltd Şti. tarafından kontrol edildi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resmi proje onayını aldı.

İlk yatırım tutarı 17 milyon Amerikan Doları olan ve yaklaşık 17.000 m2 alan üzerine kurulan arıtma tesisi, 15 bin m3/gün atık su debisini karşılayacak kapasiteye sahip olacak. Fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma birimlerinin yer alacağı ortak arıtma tesisi projesiyle, Akkök Holding’in Yalova’da üretim tesisleri bulunan Ak-Kim Kimya, Aksa Akrilik ve DowAksa şirketleri arıtma operasyonları tek çatı altında yönetebilecek.

Editör: TE Bilişim