Yalova'da yerel seçim yarışında son sözü artık YSK söyleyecek. Bir basın toplantısı düzenleyen Ak Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan ve Ak Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Koçal YSK'ya iki aşamalı itirazda bulunacaklarını söyledi. İlk aşamada 124 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayılması talep edilecek. İkinci aşamada ise aralarında 22 engellinin oy kullandırılması gerekçesinin de yer aldığı itirazla seçim iptali istenecek. Ak Parti İl Binasında yapılan basın toplantısında söz alan İ Başkanı Mustafa Pehlivan, "Yalova'da maalesef henüz seçim sonuçları netleşmedi. Yasal yollarımız devam ediyor. Bildiğiniz gibi seçim sonucunda 1 oyla Ak parti adayı seçimi kazanmış gibi gözüküyordu. Daha sonra bizim ve bizim ve CHP'nin İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itirazlar sonrasında bir takım incelemeler yapıldı ve durum CHP'nin lehine döndü. Ardından yaptığımız itirazda aramızdaki oy farkı 4'e kadar geriledi. Bunun üzerine yaklaşık 120 sandık sayılmıştı biz diğer sandıklardaki geçersiz oylarında sayılması için il Seçim Kurulu'na itiraz ettik. Tabi bu itiraz sadece geçersiz oylar değil bir takım usulsüzlükler ve seçim hilelerini de içeriyordu. İl Seçim Kurulu bizim bu itirazımızı reddetti. Dolayısıyla biz yine haklı gerekçelerle şimdi YSK'ya başvuru hakkımızı kullanacağız. YSK'ya başvurumuz iki aşamalı olacak. Öncelikle açılmayan 120 sandıktaki geçersiz oyların sayılmasını isteyeceğiz. Ardından da seçim hilesi, usulsüzlüğü hususlarına dayalı seçimlerin yenilenmesini isteyeceğiz. Bu noktada çalışmalarımız tamam. Hukukçularımız çalışıyorlar. Somut delile ve belgeye dayalı usulsüzlükler söz konusu. Bu usulsüzlükler seçimin sonucunu doğrudan etkileyebilecek nitelikteki olaylar. Türkiye'de ki en az oyla seçimin belirleneceği il durumundayız. Türkiye'nin gözü üzerimizde. YSK'nın itirazımızı kabul edip 120 sandıktaki geçersiz oylar incelenirse seçimin galibi olacağımıza eminiz.

Seçimin galibi milletin oyunu alandır. 1 oyla bile olsa desteğini alandır. kendileri mağdur edebiyatı yaparak kamuoyunu etkilemeye çalışıyorlar. Burada mağdur olan Ak parti seçmenidir. Bize emanet edilen bu oylara sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. YSK'nin lehimize müspet bir karar verecektir. Yalova'da maalesef bir takım örgütlü gruplar seçime hile karıştırmışlar. Yine bizim seçmenlerimize ait çok fazlada oy hatası yapılmış. Yalova'da 2 bin 300 civarında geçersiz oy var. Yasal süreç içinde YSK'ya başvurumuzu yapıyoruz. Yalova'da seçim henüz bitmedi" dedi.

Koçal, "Cemaat Halk Partisi Organizasyonu Var"

Ak Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Koçal ise, "Seçime Cemaat Halk Partisi hile karıştırmıştır" dedi. Bununla ilgili tespitleri yaptıklarını da dile getiren Koçal, "En önemli şey milli iradeye saygı göstermektir. Bu 1 oyda olsa bin oyda olsa fark etmez. Bu demokrasinin genel kabullerinden birisidir. Ak Parti olarak başka bir arayış içinde olması söz konusu dahi olamaz. Biz milli iradeye saygı duyarız. Ancak yerel seçimde görülmüştür ki milli irade usulsüzlük ve hilelerle etkilenmeye çalışılmıştır. Esas önemli olan parti kolonu üzerinde sadece yuvarlak üzerine evet basılması şart değildir. Parti logosuna da evet basılabilir. Ak Parti seçmeni damganı ampule vur sloganı ile yuvarlağa değil mührü ampule vurmuştur. Ancak maalesef bu oylar dahi geçersiz sayılmıştır. Türkiye ortalamasında geçersiz oy oranı %1'in altındayken iken bu oran Yalova'da %4 olarak gerçekleşmiştir. Bizde sandık kurulu ve başkanlarının Cemaat Halk Partisi organizasyonu ile bilinçli olarak bu oyları geçersiz saydığı kanaati hasıl oldu. Bizde bu nedenle maddi olarak tespit ettiğimiz sandıklara itiraz etti. Biz bunu yaptık diye CHP'de hiç bir tespiti olmadan 60 kadar sandığa itirazda bulundular. Asıl olması gereken tüm sandıklardaki geçersiz oyların açılmasıydı. Görüldü ki hem bizim tespitli itiraz ettiğimiz sandıklarda, hem de CHP'nin hiç bir tespiti olmaksızın itiraz ettiği sandıklarda 100'ün üzerindeki geçersiz oyun geçerli olduğu görüldü. Bunların az bir kısmı da CHP'ye çıktı. Bunun sonucunda fark 6 oya düştü. Bizde bunun üzerine kalan 124 sandığa daha itiraz ederek geçersiz oyların incelenmesini istedik. Ancak İl Seçim Kurulu gece geç saatlere kadar süren toplantı sonrasında itirazımızı kabul etmedi. Ancak oy farkının bu kadar az olduğu bir ortamda bu kabul edilebilir bir şey değil. Neticede diğer 124 sandığında açılması ve geçersiz oyların incelenmesi lazımdı. Neden bundan korkuldu. Türkiye'de bir çok ilde daha çok farkın olduğu illerde tüm sandıklar açıldı. Bütün sandıklar açıldığında sandık kurullarındaki Cemaat Halk Partisi organizasyonu ile büyük bir farkın çıkacağını görmemek için aymaz olmak lazım" dedi.

22 Zihinsel Engelliye Oy Kullandırıldı İddiası

Koçal seçimde 250 civarında seçmen olmaması gerektiği halde oy kullandırılan kişiyi tespit ettiklerini de sözlerine ekleyerek, "Bu bir hak arama mücadelesidir. Milli İradeye saygı göstermemek değildir. Bu işin birinci boyutu. Maalesef aynı organizasyon seçimlere hilede karıştırmıştır. Biz bunu fark edince çalışmalara başladık ve ciddi şekilde 200-250 civarında seçmenin olmaması ve oy kullanmaması gereken insana oy kullandırıldığını tespit ettik. Şimdi bu bilgi ve belgeleri YSK'ya itiraz olarak sunacağız.

Bunu sadece YSK'ya bildirmekle kalmayıp bunu yapanlarla hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu suç duyurusu kendini Türkiye siyasetinde çok popüler gören bazı insanları da rahatsız edeceğini düşünüyoruz. Bu usulsüzlüklere bir örnek vereyim; Yalova'nın Elmalık Yolu üzerinde bulunan Milli Piyango Rehabilitasyon Merkezinde devlet kontrolünde olan zihinsel engelli 22 kişiyi seçmen olarak yazdırmışlar. 1162 nolu sandığa bakarsanız bunu görürsünüz. Görünüyor ki seçime hile karıştırmışlardır" dedi.

Editör: TE Bilişim