Viyana’da önemli ziyaretler gerçekleştiren heyet Türkiye Viyana Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanlığınca düzenlenen programlarda Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geldi. Avusturya-Türkiye Dostluk Grubu üyesi Milletvekilleri Türkiye Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü ziyaret ederek Büyükelçilik çalışanları ile görüştüler. Avusturya’daki çalışmalar hakkında Büyükelçi’den bilgi aldılar. Avusturya Parlamentosunu ziyaret ettiler, Türkiye-Avusturya Dostluk Grubu üyesi Avusturya Milletvekilleri ile bir araya geldiler. Mevkidaşları ile yapılan çalışmalar hakkında bilgi alış verişi yapan heyet Avusturya Parlamentosu çalışmalarını yerinde incelediler.

Avusturya Parlamentosunda Dostluk Grubunu ve mevkidaşlarını ziyareti sırasında konuşma yapan, Türkiye Avusturya ilişkilerinin çok eskiye dayandığını ve tarihi bir serüvenin olduğunu belirten Yalova Milletvekili Temel Coşkun, “Avusturya’da 300.000 vatandaşımız, 4.500 öğrencimiz ve 200 iş adamımız bulunmaktadır. Önemli bir oranda Türk öğrencinin Avusturya’da öğrenim gördüğünü biliyoruz. 28 Şubat sürecinde mağdur olan öğrencilerimizin Avusturya’da öğrenim görmeleri bizim için özellikle önem arz etmektedir. Bu bağlamda Avusturya Hükümetlerine ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine teşekkür ediyorum.

Ticari ilişkilerimiz iyi seviyede seyrediyor, 10 Milyar Dolarlara varan bir ticari hacmimiz mevcut ancak bu karşılıklı gayretle daha da artırılabilir. İkili ilişkilerimizin her geçen gün daha da geliştiği bu dönemde kültürel etkileşim artmaktadır, her yıl 500.000 Avusturyalı turist Türkiye’ye gelmektedir.

Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızın entegre olmasında ve sorunlarının çözümünde bu Dostluk Grubuna büyük görevler düşmektedir. Avusturya’da Hükümet ve Parlamento yeni İslam yasası hazırlık aşamasındadır. Bu hazırlanan yasa tamamen Müslümanların aleyhine hazırlanan bir yasa, buna itirazımız var.  Bu yasaya karşı Avusturya İslam Cemaati itirazını yapmış ve tüm islam cemaatleri, çatı kuruluşları destek vermişlerdir. Ayrıca Müslümanlık dışında bazı inanç grupları da dışarıdan destek vermişlerdir. Bu konuda Avusturya’nın desteğini istiyoruz. Ülkelerarası ilişkiler; konuşarak hallolur. Biz ilişkilerimizi iyi tutmak istiyoruz.  

Birbirimize şaşı bakmak ve önyargılarla hareket etmek yerine birbirimizi anlamamız gerekir. Türkiye Müslüman bir ülke ancak AB’ye girmek için son derece önemli ve üzerine düşenleri de yapan bir ülkedir. İki ülke arası sosyo ekonomik, kültürel ilişkiler ve etkileşimin olumlu seyretmesi ve artarak devam etmesi için milletler ve devletlerarası ilişkilerimizi geliştirerek ilerleteceğiz” dedi.

Avusturya’ya Göçün 50.Yılı Gala Yemeği gerçekleştirildi. Gala Yemeğinde Avusturya’ya göç eden birinci nesil aileler, başarılı öğrenciler ve çok sayıda davetli bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Galada yaptığı konuşmada 50 yıllık göç sürecine değindi. Göçün 50. Yılında birinci nesil vefakâr, cefakâr insanlarımızı saygıyla ve minnetle andığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Sizler inşallah öyle bir gelecek bırakacaksınız ki, yeni nesil sizi saygıyla, sevgiyle ve minnetle anacak" dedi.

Açılış programının ardından Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Vielfalten Archive Dökümantasyon Sergisi, 50 Yıl 50 Fotoğraf Sergisi ve Betül Burnaz Resim Sergilerinin açılışı gerçekleştirildi. Avusturya'ya Göçün 50.Yılı Etkinliği kapsamında düzenlenen program ‘Göç, Uyum ve STK’ başlıklı bir panelle devam etti. Panele konuşmacı olarak Viyana Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Thomas Bauer, Salzburg Üniversitesi'nden Dr.Farid Hafez, Müsiad Avusturya Başkanı Faruk Can, Avusturya Türk Federasyonu Başkanı Ali Can, Avusturya Müslüman Gençler Birliği'nden Dudu Küçükgöl, UETD Avusturya Başkanı Abdurrahman Karayazılı katıldılar. Viyana’daki temaslarını Wonder Derneği’ni ziyaretle sürdüren heyet, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı destekleriyle gerçekleştirilen Medeniyet Akademisi Programının açılış törenine katıldı. Wonder Medeniyet Akademisi Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları açılış programında katılımcılarla bir araya geldiler.

Konuşmaların ardından Avusturya’ya göç eden birinci nesil ailelere günün anısına hediyeleri takdim edildi. Ayrıca Avusturya’da eğitim gören başarılı öğrencilere de ödüller verildi. Ödül takdimleri Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve Milletvekilleri tarafından gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim