Mazbata sonrasında Jineps Kafe’de yemekli bir toplantı düzenleyen Demokrat Partililer, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Parti bayrağını Yalova burçlarına dikeceğiz”

DP İl Başkanı Bahattin Sabahçı, İstanbul’dan gelen bir il başkanının kongrede saldırıda bulunmasına rağmen kendisini mağdur gibi gösterip hastaneden rapor almaya çalıştığını, bu zihniyetin hoş olmadığını dile getirerek, genel merkezle bir husumetlerinin olmadığını ve amaçlarının parti bayrağını Yalova’nın burcuna dikmek olduğunu söyledi.

“Talimatla siyaset olmaz”

Kongre delegesi olarak Yalova DP Teşkilatı’nın listesine giren DP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Vecdet Öz ise, Genel Başkan Gültekin Uysal’dan açıklama beklediğini dile getirdi. Öz, “Bir burukluk içindeyiz.  Ben kongrede bu kavganın bir tesadüf sonucu bir öfkeyle kimsenin de bir husumeti olmadan söylenmiş bir söz sonrası çıktığını düşünüyorum ama yöneticilik idarecilik çok önemli bir iştir. Talimatla siyaset olmaz” diye konuştu.

“Genel merkezle kan uyuşmazlığı yok”

Sabahçı, “Demokrat Parti İl Kongresi seçim mazbatasını bugün İl Seçim Kurulu’ndan aldık. DP İl Teşkilatının bundan sonra genel merkez doğrultusunda yapacağı çalışmalarda milletimize, Yalovamıza ve partimize hayırlı olsun diyoruz. Sıkıntılı bir kongre geçirdik. Dışarıdan kongremize müdahil olunmaya çalışıldı. Karar Yalova’nındı, Yalova delegesinindi. İlçe başkanlığının ve il teşkilatının ve eski il yönetiminindi. Bu yönetimin aldığı karar, bundan sonra yola devam edecek il kurullarını, yönetim kurullarını ve kongre delegelerini belirleyerek bundan sonra yola devam şeklindeki listesini belirleyerek kongreye geçtik. Ama sıkıntılı bir ortamdı.

İstanbul’dan bir il başkanı gelip kongremize müdahil olmaya çalıştı Yalova bir bütündür Yalova kongresine dışarıdan gelip içine uzanmasını tahammül edemedik. İstanbul il başkanı hakkı olmayarak aslında Yalova’da saldırıda bulunmasına rağmen kendisi hastaneden rapor almaya çalışmış tabi ona rapor vermemişler bunu da öğrendik. Bu güzel bir olay değil. Baskın basanınıdır bir zihniyet. Burada mağduru oynamaya çalıştı.

Biz mağdur değiliz ama kamuoyunun takip ettiği bir takım sıkıntıları yaşadık. Bundan sonra DP çizgisi bellidir, tabi ki genel merkezle kan uyuşmazlığı söz konusu değildir. Bizim ita amirimiz konumundadır, uyumlu çalışırız. Ama Yalova kendi içinde bir bütündür. Özgür çalışma içinde olması gerekir. Bunun kuralları neyse onu yerine getireceğiz. Partimizin bayrağını burca dikeceğiz. İlçeler de dahil Yalova’da her yerde adımızı duyurmaya çalışacağız” dedi.

“Şirket sahibi gibi siyasi parti yönetemezsiniz”

DP Genel Başkan Adayı Prof. Dr. Vecdet Öz ise kendisinin Namık Kemal Zeybek döneminde parti üyesi yapıldığını ve kendisini kabul eden Yalovalılara teşekkür ettiğini söyleyerek başladığı konuşmasında, “Bu dönem il kongre delegesi yapılmam zaten bir husumetin olmadığının bir göstergesidir. Ben 17-18 yaşından beri Yalova’ya gidip gelirim, Yalova bizim memleketimiz. Gönlümüz Yalova’da. Emekli olursak ta inşallah buraya yerleşeceğiz. Şimdi bu Yalova sevgisi siyasetle bir araya geldi.

Ben Samsun’luyum ama siyasi memleketin Yalova. Yalova’dan gelip siyaset yapıyor olmamız genel merkezle bir husumet anlamına gelmez. Bir burukluk içeririndeyiz. Süleyman beyin, yaşayan en siyasetçi büyüğümüzün doğrultusunda siyaset yapıyoruz. Bizler sonradan kurulma ideoloji parti değiliz, misyon partisiyiz. Bu partinin mensubu olmak bir bahtiyarlıktır ama partinin geldiği nokrada üzüntü içindeyiz. Sıfır nokrasında olmaktan üzüntü duyuyoruz.  

Genel başkanlık kavgası da yapmıyoruz ama gün gelir benim de arkadaşlarımın da en doğal hakkımızdır. Bunu kimse gasp edemez. Bunun da kavgasını şimdi yapmak yanlış olur. Ben kongrede bu kavganın bir tesadüf sonucu bir öfkeyle kimsenin de bir husumeti olmadan söylenmiş bir söz sonrası çıktığını düşünüyorum ama yöneticilik idarecilik çok önemli bir iştir. Talimatla siyaset olmaz. Burada hizmet yapanların çok hassas, dengeleri iyi kurması lazım tolerans sahibi olması lazım.

Siz şirket sahibi gibi siyasi parti idare etmeye çalışırsanız, il idare başkanlarını şirket çalışanları gibi görürseniz, atamayla kadro kurup yönetmeye kalkarsanız o sizin elinizde patlar. Gültekin Uysal bizim eski kardeşimizdir ama cumartesi günü endişe içine girdim. Umarım bu işten haberi yoktur çünkü gittikten sonra zuhur etti. Şunu demesini beklerim; ‘Çocuklar benim haberim yoktu sizde yanlış yaptınız sizde yola devam’ demesi lazım. Burada benim delegeliğimden sıkıntı çıktı ama ben delege olmayı istemedi. Arkadaşlar jest yapmışlar. Ama bu benim hakkım değilse onu da sizin tasarrufunuza bırakıyorum” dedi.

“Ergenekoncu falan değilim”

Öz, “Onurumu kıran şu oldu, kavgalara girmek istemiyorum, bir üst makamdaki partili kardeşimiz görevini ilerde hazmeder diye düşünüyorum, bu hasımsızlığın sebebini anlamakta güçlük çekiyorum. Benim için Ergenekoncu demiş. Ben Ergenekon sanıklarıyla mahkemeliğiz herhalde bunu algılayamadı. İkincisi de ben Adli Tıp’tan bu vesileyle atılmışım. Ben 17 yıldır Adli Tıp’ta görev yapıyorum” dedi.

AKP sonrası siyasetin el değiştireceğini kaydeden Öz, “Özal’da böyle oldu, Demirel’de böyle oldu. Siyaset el değiştirecek çünkü bir son kullanım ömrü, son kullanma tarihi var. Yalova İl Kongresi bir demokrasi zaferi oldu ama keşke bu şekilde bir demokrasi zaferi olmasaydı. Biz böyle hizip kavgalarını CHP’de görmeye alışıktık ama bu kez bizde oldu. Bunun bir yanlış anlama olduğunu düşünmek istiyorum” dedi. 
Editör: TE Bilişim