AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak Yalova Belediye'sinin Bağlarbaşı Mahallesinde yapılması gereken kentsel dönüşüm için 3.5 yıldır elini taşın altına koymadığını söyledi. TOKİ ile konuşularak gerekli anlaşmalara varıldığını da dile getiren Öztabak belediyenin şimdi buna sahip çıkma arayışına girdiğini dile getirdi.
Gazetemizi ziyaret eden AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, gazetemiz imtiyaz sahibi Hayri Tezcan'la görüş alışverişinde bulundu. Yalova'nın en önemli gündem maddelerinden birisi olan halk arasında Roman Mahallesi olarak bilinen Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Öztabak, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ı da sert bir dille eleştirdi. Öztabak açıklamasında şu sözlere yer verdi, "Yalova'da kentsel dönüşüm ihtiyacı hat safhada. Bunu kabul etmemek mümkün değil. Hem deprem hassasiyeti anlamında şehir merkezinde yapılması gereken çalışmalar var. Hem de Bağlarbaşı Mahallesi başta olmak üzere bir kaç mahallede de şehirleşmenin düzenli gidebilmesi için gerekli çalışmaların yapılması lazım. Vatandaşlar bazen bize de tepki gösterip özellikle Bağlarbaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşümün yapılmamasından tepki gösteriyorlar. Ancak Türkiye'de ki hemen hemen her belediye Kentsel Dönüşümü kendi bütçelerinden, kendi hazırlayacakları imar planlarıyla ve kendi ihale ve müteahhitlik sistemleriyle planlıyor, yapıyor ve dönüştürüyorlar. Bunları TOKİ ile de yapmıyorlar. Ama Yalova Belediyesi 3.5 yıldır elini taşın altına hiç sokmadı. Bu işler zor tabi. Kolay değil ama yapılması gerekiyor. Yalova'ya hizmetin bu tür şeylerle olacağını düşünüyorduk. Baktık ki yapılmıyor. Bu sefer biz devreye girdik. TOKİ nezdinde milletvekilimiz aracılığıyla girişimler yaptık. Bu sefer de belediye yönetimi ona göz kırpmaya başladı. Buna hiç gerek yok. Zira sen bu işe el atmadın. Bu işi çözmeye çabalamadın. AK Parti Merkezi hükümeti olarak biz TOKİ ile diyaloga geçtik. Bunu yaptıracağız. Bu TOKİ bütçesi ile yapılan bir iştir. Dolayısıyla senin yaptığın bir iş anlamına gelmez. 3.5 yıldır sen bu işe giremedin, cesaret edemedin. Biz devreye girdik. TOKİ ile gerekenleri görüştük. Allahın izni ile olacak" dedi.
"Siyasi kaygıları var"
Yalova'da su ishale altyapısının da yenilenmesi gerektiğini belirten Öztabak, Salman'ın bu konuda da siyasi kaygılarından dolayı adım atmaktan kaçındığını söyledi. Öztabak, "Yine Yalova'da su ishale hatlarının yenilenmesi lazım. Yakup Koçal döneminde bir kısmı yenilendi. Ardından Vefa Salman göreve geldi. O da Barış Sokak'ta 100-200 metrelik bir bölümde çalışma yaptı. Ama bu işlerin siyasi maliyeti yüksek. Vatandaş tepki gösterince bu kaygıyı hissetti hemen çalışmaları kesti. Bu da onun siyasi kaygılarını ortaya koyuyor. Oysaki bir ilin halkına hizmet vermek isteyen belediye başkanı ve belediye yönetimi, tüm tepkilere rağmen mutlaka o kent için yapılması gereken altyapıyı yapar. Bunu yapmak zorunda. Yalova'da 50-60 kilometrelik bir ishale hattı var ki, asbestli borulardan oluşuyor. Bu halk sağlığını tehdit ediyor. Kanserojen etkisi var. Ayrıca bir çok yerinden su kaçırıyor. Kaybedilen suyun maliyeti de çok yüksek. Buna da girmediler. Oysa ki 5-6 kilometre bu yönetim döneminde yapılsa, sonraki yönetimlerde bu kadar yapsa peyderpey tamamlanırdı.  Bunların görev süresi 2019'da bitecek neredeyse hiç bir şey yapmadan kapatacaklar görev sürelerini. Son kalan sürede bu hizmete gerçekleştirmelerini bekliyoruz. Ama böyle bir hizmet heyecanı ve cesareti de göremiyorum. Keşke olsaydı. Yalova onların döneminde bir hizmet görmüş olurdu. Termal Belediyesi, Altınova Belediyesi ve Çiftlikköy Belediyesi hatta Murat Erdoğan zamanında Çınarcık ilçesi bu çalışmaları yaptı. Çınarcık ilçesinde belki de Murat Erdoğan sırf bu çalışmaları yaptığı için seçim kaybetti. Ama buna rağmen yapıldı bu hizmetler. Siyasi kaygı güdülmedi" şeklinde konuştu.
"Millet hesabını sana sorar"
AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Yalova Belediyesi'ne 5 yıllık görev süresi içerisinde 900 milyon TL'lik dev bir bütçe verildiğini ancak bu bütçeden sosyal harcamalar ve işe alınan fazla personel giderlerinin karşılanmasından başka bir şey yapılmadığını söyledi. Öztabak açıklamasında şu sözlere yer verdi, "DSİ Bölge Müdürünün ifadesine göre Türkiye'de insan başına düşen su tüketim miktarı 150-160 metre küp. Ama Yalova'da bu rakam 400 metre küp. Yine de yetmiyor. Bunun nedeninin de kayıp kaçak miktarının çok olması olduğu dile getiriliyor. O nedenle mutlaka şehir içerisindeki ishale hatlarının değiştirilmesi lazım. Bağlarbaşı mahallesinin üst kesimlerinden sürekli olarak beni arayıp su çıkmadığından şikayet ediyorlar. Bizde belediyeyi arayın diyoruz. Aradık, 'Depo koyun' dediler diyor vatandaşlar. Ya depo işleri Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığından sonra bitti artık. Artık, apartmanlar su için depo koymazlar. Belediyeler hazırlıklarını yapar ve tüm mahallelerine suyu gönderir. Yalova'nın 5 yıllık bütçesi 900 milyonu geçiyor. Yıllık bütçesi ortalama 180 milyon TL. Bunun içerisinde Yalova halkının daha iyi yaşaması için yapılması gereken hizmetler var. Bütçemizi sosyal harcamalara, işe aldığımız fazla personelin giderlerine harcarsak o zaman alt yapı ya da üst yapı yapmak için imkan kalmaz. Ama unutma ki bundan kaçamazsın. Aksi halde millet bunun hesabını sana sorar"

Editör: TE Bilişim