Yalova Aktif Sanayiciler İşadamları Derneği (YASİAD) İnşaat Komitesi tarafından organize edilen, "Kentsel Dönüşüm" konulu panele katılan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal Bağlarbaşı mahallesinde yapılacak çalışmanın detaylarını anlattı. Seminer öncesinde söz alan YASİAD Başkanı Birol Önderoğlu, " Konu Türkiye’de yaklaşık 2-3 yıldır çok gündemde. Yalova’da da 2014’le beraber yine belediyemizin bu işe el atmasıyla gündemimize gelecek bir konu. Bu konu Yalova için bir fırsat diye düşünüyoruz. İnşaat sektörü Yalova ekonomisinin lokomotifi. İstanbul’da inşaatla ilgili bu süreç çok hızlı devam ediyor ama arzla talep arasında bir dengesizlikten bahsedilmeye başlandı. Fakat Yalova’da görünen o ki önümüzdeki beş yıl arz ve talep çok dengeli gözüküyor. Talebin çok canlı olduğu gözüküyor. Tabi bunun birçok sebebi var. Köprüdür, İstanbul ile birleşmemizdir. Türkiye’nin büyümesidir, gelişmesidir. Burada yapılan sunum sonrasında inşallah sizler de bu fırsatları değerlendirirsiniz. Hem kentsel dönüşüm hem de yeni imara açılacak alanlara da gerekli işlemleri yaparsınız” dedi.

Önderoğlu'nun ardından mikrofona gelen Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise Yalova'da ki projeleri anlatan bir slayt gösterisi sundu. Bu sunumda Bağlarbaşı Mahallesinde düşünülen dönüşümün görselleri de ilk kez gösterildi. Belediye olarak 3 büyük projelerinin olduğuna dikkat çeken Koçal, "Önümüzdeki süreçte Yalova’da alt yapısı her şeyi ile hazır anlamda üç tane büyük yapı projesi var. Bir tanesi halk arasında Roman Mahallesi olarak anılan 10 hektarlık yer üzerindeki kentsel dönüşüm projesi. Bir tanesi şu an futbol sahasının olduğu yerdeki yeni bir kent meydanı projesi. Bir tanesi de İsmet Paşa Mahallesi ile Kazımıye TOKİ konutları arasındaki imara açılan bölgedeki yeni gelişme alanı. Yalova’daki en büyük problemlerden bir tanesi kent merkezinin bir yere sıkışmış olması. Birçok problemin de kaynağı zaten bu. Yalova’nın gelişen bir potansiyeli var. Şu anda Yalova merkezinin nüfusu 105 bin civarında ama biliniyor ki özellikle körfez köprüsü sonrasında ciddi bir göç olacak ve Yalova nüfusunun ikiye katlanacak. Bazı arkadaşlara ikiye değil dörde beşe katlanıyor diyor ama çok şükür ki böyle bir imkân yok. Belki öyle bir imkân olsa olabilir. Neden böyle bir imkan yok? Allahtan Yalova Konya gibi büyük bir yer değil. Arkamızda denize paralel Samanlı Dağları var. Bu dağlar doğal bir eşik oluşturuyor. Artık ondan sonra konut yapma imkanı yok. Devlet bu konuda ciddi bir muhafazakar görüş içerisinde doğayı koruyor” şeklinde konuştu.

"Merkez Nüfus 210 bini Geçemez"

“Samanlı Dağları ile Yalova bütünleştiği zaman ki şu andaki imar planlarımız oraya kadar yapılmış vaziyette” diyen Koçal, “Şu anki imar planlarımızda da nüfus bütün parseller doldu, bir tane boş yer kalmadı, her yere insan geldi, nüfusumuz bugün ancak iki katına ulaşabilir. Merkezin nüfusu 210 bin civarında ilin nüfusu da tam hâkim değiliz ilçelerdeki imar planlarıyla ne kadar büyüyebilir tam bilmiyoruz ama bir öngörüyle onun da ikiye çıkacağı, yani il olarak 450- 500 bin civarında olacağımızı. Merkezin de 220 bin civarında bir merkez olacağı tahmin ediliyor. An itibari ile bitirmiş olduğumuz imar planlarımız dolduğu zaman 210 bin, yani demek ki bir Yalova kadar daha yeni inşaat potansiyeli var. Nüfusun artacağını da var sayınca gerçekten inşaat sektöründeki arkadaşlar için yakın gelecekte gerçekten bir potansiyel olacağı anlamına geliyor” diye konuştu.

"İhaleye Yalovalı Firmaların Girmesini İsterim"

Yalova’da yapılacak olan yeni, kent meydanı hakkında da bilgi veren Koçal, “Kent meydanı ile kentsel dönüşümde ise şöyle bir durum var. İkisinin de hukuki alt yapısı hazır. 2014 yılında da ihaleye çıkma aşamasına geleceğiz. Bunlar büyük projeler. İhaleye girecek olan girişimcilerin sermayece güçlü olmaları gerekiyor. Mesela kent meydanı projesi 65 dönümdür. 35 dönümü meydan olacak. 35 dönüm Yalova ölçeğinde bir kent için oldukça iyi bir meydandır. Bizim Cumhuriyet Meydanımız 20 dönüm, Taksim Meydanı 38 dönüm. 35 dönümlük bir meydan birkaç milyonluk bir şehre yakışacak bir meydandır. Bir de şehirleri şehir yapan, markalaştıran da meydanlardır bilgisinden hareketle bizim için önemli bir alan olacak burası. 65 dönüm için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir protokol yaptık. Belediyenin üzerine devraldık. Bu 65 dönümün 35 dönümü meydan olacak geri kalan yeri de ticari rant sağlayacak yerler olacak. Konut olabilir, işyeri olabilir, otel olabilir. Emsal ikidir orada. Yaklaşık olarak 120 bin metrekarelik ticari bir organizasyon olacak. Tabi meydana bakacağı için orada açılacak olan ticari yerlerin değerleri de yüksek olacak. Yalova’daki en yüksek fiyatla dairelerin satıldığı bir mekan olacak. Benim öngörülü tahminime göre yaklaşık 100 milyon dolarlık bir sermaye gerekir bu işin altından kalkılabilmesi için. Gönül ister ki Yalovalı arkadaşlarımız bu ihaleye girecek organizasyonun parasal anlamdaki oluşumda yer alırsa seviniriz” dedi.

10 Hektar Alan Dönüştürülüyor

Roman Mahallesi’nde yapılacak olan kentsel dönüşümle ilgili de detaylı bilgi veren Koçal, “Kentsel dönüşüm projesi ise 10 hektarlık roman mahallesi diye bildiğimiz yer. Kentsel Dönüşüm Yasası, Van depreminden sonra çıktı. Eskiden TOKİ marifetiyle yapılan uygulamalar vardı. Bunlar karıştırılıyor. Yeni çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası çok cazip. Son iki yıldır yoğunluklu olarak İstanbul’da başladı. Bu yasa ile yapılan dönüşümlerde bir vatandaş rızası alınarak hareket ediliyor. Yasanın ortaya koyduğu imkanlardan kaynaklanıyor. Yasaya göre bir bölgeyi riskli alan ilan ediyorsunuz. Şu anda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Yalova’daki bütün binalarda bir takım testler yapılıyor. Çalışma bitme aşamasında. İki türlü uygulama var, biri parsel bazında risk ilan etmek, diğeri ise bölge bazında risk ilan etmek. Şu anda bizim 10 hektarlık bölge ile sadece müdürlüğün tespiti ile olmuyor. Belediye olarak bir karar aldık. Altyapı çalışması yaptık. Bununla ilgili biz belediye olarak mecliste karar aldık, alt yapı çalışması yaptık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Bakanlık onay verdi ve Bakanlar Kurulu’na verdi. Oradan çıktı Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Ardından da Resmi Gazete’de yayımlandı. Burada problemleri çözmek adına size yeni imar rantı oluşturma imkânı veriliyor. Eskiden burası iki katlı bölgeydi. Şimdi bu hafta ihalesi yapılıyor. Profesyonel firmalar gelecek. Burada 3 türlü maliyet var. Birincisi mülk sahiplerinin maliyeti. İnsanların arsası var ve bunun bir değeri var. Zemin açısından burası riskli bir bölge. Üçüncüsü de bu işin rantabl olabilmesi için inşaat sektörünün işin içine girmesi lazım” diye konuştu. Büyük bire ikiye üçe parçalanarak ihale edilebilir. İmar durumu gereği. TOKİ’ye de teklif edilebilir. Bizim öncelikle arzu ettiğimiz şey Yalova’daki inşaat sektöründeki arkadaşlarımızın yapabileceği çalışmayı yapması. Ola ki yapılamadı. O zaman TOKİ’ye sunulabilir. Yeni kent meydanı ilkbahar gibi o aşamaya gelince Roman Mahallesi de tahmin ediyorum inşaat yapım aşamasına gelip ihale süreci gerçekleşmiş olur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim