CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının 1.yıl dönümünü doldurması üzerine bir  basın açıklaması yayınladı; Özel açıklamasında “ Ne Askeri – Ne Sivil Darbe, daha adaletli ve daha demokratik bir Türkiye önceliğimiz olmalıdır" dedi.
15 Temmuz hain darbe kalkışmasının 1. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan CHP Yalova İl Başkanı Özcan Özel açıklamasında şu sözlere yer verdi, " 15 Temmuz 2016 akşamı Halkımızın ve ülkemizin geleceğini kana bulayan  hain Fetocu  askeri darbe kalkışmasını bir kez daha lanetliyoruz. Darbeye karşı dururken yaşamını yitiren yurttaşlarımızı da rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Fetocu darbe kalkışması  demokrasiye bağlı halkımızın ve ülkesini seven yurtsever askerimizin gayretleriyle engellenmiştir.  Ancak darbe girişiminin engellenmesi  sonrasında üzülerek gördük ki demokrasinin korunması ve geliştirilmesi anlamında ilerleyemedi. Bugüne kadar bu darbenin kaynağına ve  arkasındaki zihniyet ile siyasal uzantılarına tam anlamıyla iktidar ve hükümet tarafından derinlemesine inilemediğine hayretle şahit oluyoruz. 15 Temmuz darbe kalkışmasının yarattığı bulanıklılığı fırsat bilenler kendi baskıcı rejimini arttırma gayreti içerisine girmiş bulunmaktadırlar.  15 Temmuz öncesinde başlayan sivil darbe süreci, darbe girişimini de fırsata çevirerek, 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL ile sürdürülüyor. OHAL ve KHK düzeni ile demokratik sistemin tüm kanalları tıkanmış durumdadır. TBMM adeta by-pass edilmiş durumdadır. FETÖ ile mücadele muhaliflere karşı sürdürülen baskıların kılıfı haline getirilmiştir. Bu süreçte yaşanılan hukuksuz uygulamalara karşı yükseltilen milyonların haykırışı 'adalet ' talebi ise yok sayılmaya, etkisizleştirilme gayretine girilmiştir.

Türkiye’nin gerçek demokratik, özgür, eşit ve kardeşçe yaşanabilecek bir ülke haline gelebilmesi ancak askeri ve sivil darbeleri ile tam olarak hesaplaşmasıyla mümkündür.  Bizler her zaman askeri ve sivil darbelerin karşısında olduğumuzu bir kez daha vurgularken eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye talebimiz için bugün 15 Temmuz darbe kalkışmasının 1. yıldönümünde  aşağıda yazılı olan  taleplerimizi kamu oyunun bilgisine ve değerlendirmesine sunuyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi sorumluları ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalıdır.  KHK düzenine son verilmeli, bundan kaynaklı mağduriyetler giderilmelidir. KHK ihraçları FETÖ ile mücadele adı altında gerçekleşse de AKP’li olmayan herkese yönelerek yüz   binlerce insanın mağduriyetine yol açtı. Tüm muhalif kesimlerin baskı altına alınması yoluna gidildi.Bu uygulamaya derhal son  verilmelidir. OHAL bahane edilerek işçi ve emekçilerin en temel demokratik hakları olan grev  yasakları kaldırılmalıdır. Çünkü bu ilke için üreten işçiler terörist değil, hak arama yöntemi olan grev de tehdit değil anayasal bir haktır.   Demokratik siyasetin önü açılmalı, tutuklu milletvekilleri ve gazeteciler serbest bırakılmalı. Düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Yargının üzerindeki iktidar baskısına son verilmeli, kuvvetler ayrılığını belirginleştirecek düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. 15 Temmuz askeri darbe girişimi ve sonrasında kurulan OHAL düzeninin ardında siyaset-cemaat ilişkilerinin devam ettiği açıktır. Devlet kademelerinde bir cemaatin yerine başkasını koymakla demokratik bir düzen  inşa edilemez.  Darbelerle hesaplaşmak aynı zamanda laikliği geliştirmekle mümkündür. Başta eğitim olmak üzere laikliği yok eden her tür girişimden vazgeçilmeli, cemaat- siyaset ilişkilerinin  devlet içindeki varlığına derhal son verilmelidir. Gerek ülkemiz sınırların da terör örgütleriyle yaşanan sıcak çatışmalar sonrasın da,  gerek  15 Temmuz Darbe Kalkışması sırasında, gerek Ülkemizin bağımsızlığı uğruna verilen Kurtuluş Savaşı sırasında hayatlarıyla bu eşsiz güzellikte ki Vatan uğruna Şehit olmuş asker,emniyet ve sivil güçlerimize bir kez daha Allah’tan Rahmet diliyoruz. Mekanları Cennet olsun" dedi.

Editör: TE Bilişim