1 Mayıs İşçi Bayramı tüm Dünyada ve Türkiye’de her yıl coşkuyla kutlanıyor. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından resmi tatil olarak ilan edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları kapsamında ülkemizin farklı illerden çeşitli programlar gerçekleştirilecek. Bu yıl Çarşamba günü kutlanacak İşçi Bayramı için Yalova’da da program düzenlenecek.

Bileşenlerini Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu Temsilciliği, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova İl Başkanlığı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Yalova İ Başkanlığı, Emek Partisi Yalova İl Başkanlığı, Türkiye İşçi Partisi Yalova İl Başkanlığı, Hacı Bektaş Vakfı Yalova Temsilciliği ve Cem Vakfı Yalova Temsilciliği’nin oluşturduğu Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

Yalovalı vatandaşları, “Yoksulluğa, güvencesizliğe, sömürü ve baskılara karşı birliğimizi, mücadeleyi, dayanışmayı ve umudu büyütmek için haydi 1 Mayısa” sloganıyla kutlamalara çağıran Yalova Emek ve Güçleri program hakkında bilgi verdi. 1 Mayıs Çarşamba günü Batı Sahil Bandındaki Deprem Anıtında saat 12:00’de toplanacak bileşenler, saat 13:00 itibariyle Gazi Paşa Caddesi boyunca kortej halinde 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirecek. Alanda toplanacak bileşenler adına konuşma yapacak Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcileri taleplerini içeren bir açıklama yapacaklar. Daha sonra davul ve zurnalar eşliğinde halaylar çekilecek. Sanatçı Volkan Yılmazer türküler söyleyecek ve marşlar okuyacak.

Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri’nin talepleri;

“Emeğin sömürülmediği, %1'in değil %99 un mutlu yaşadığı,

Herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı,

Vergide adalet için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alındığı,

Temel tüketim maddelerinde dolayı vergilerin sıfıra indirildiği,

Ücret gelirlerinden alınan gelir vergisinin yoksul sınırına kadar olan gelirler için %10'da sabitlendiği,

Torpilin, kayırmanın kapısı sonuna kadar açan mülakat sisteminin kaldırıldığı, liyakat ve kariyerin esas alındığı,

Sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı,

Kamuda evrensel sendikal normlara uygun, grevli toplu sözleşme hakkımızı teminat altına alan, hak ve özgürlükle önündeki engellerin kaldırılmasını merkezine alan demokratik bir sendika yasasının hayata geçirilmesini,

Haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen KHK’lilerin işine geri döndüğü,

Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğramadığı,

Düşünmenin, düşünceyi ifade etmenin cezalandırılmadığı, eşit yurttaşlığın, barış ve kardeşliğin hakim olduğu,

Genç Girişimciler, Kurul Toplantısını Gerçekleştirdi Genç Girişimciler, Kurul Toplantısını Gerçekleştirdi

Kadınlara yönelik cinayet, şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,

İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptal edildiği 190 sayılı ILO sözleşmesinin imzalandığı,

Çocuklarımızın okula aç gitmediği, MESEM projesi adı altında çocuk işçi haline getirilmediği, ÇEDES projesiyle bilimsel eğitimden mahrum bırakılmadığı bir ülke istiyoruz” denilerek İşçi Bayramı kutlanacak.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz