Topraksız tarımın faydalarının anlatıldığı bu seminerde Çiftlikköy’de uyguladıkları bu projenin detaylarıyla ilgili bilgi verildi. 

Çiftlikköy Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü “Sürdürülebilir Tarım ve Sağlıklı Ürün İçin Topraksız Tarım” sloganıyla çiftçiler için  Çiftlikköy Kültür Merkezi Konferans Salonunda bir seminer düzenledi. Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde topraksız tarım tekniğinin geliştirilmesi projesinin tartışıldığı bu seminerde planlanan proje ile topraktan bağımsız üretim yapılacağından çeşitli hastalıklardan kaynaklı yaşanacak verim düşüklüğü anlatıldı.

Çiftlikköy ilçesinde toprak hastalıklarından kaynaklı verim düşüklüğünü engellemek için yeni teknolojik metotların araştırılmasını ve planlanmasını öngören bu proje başarılı olduğu taktirde üretimin yaklaşık %30 oranında artması ve üretim maliyetlerinin %40-50 oranında azaltılması hedeflenmektedir. Bölge insanının önemli geçim kaynağı olan örtü altı hıyar yetiştiriciliğinde topraksız tarım teknolojisine geçerek ekolojik ortama verilen zararın azaltılması, sulamada ve gübrelemede tasarrufun sağlanması ve aynı zamanda üretim miktarını artırarak ekonomik kazanç oranını arttırmak.

Seminere konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Mehmet Özgür “Ülkemizde topraksız yetiştiricilik önemli oranda arttı. Büyük sahabet giriş firmalar binlerce dekarlık alanda üretim yapıyor ve bundan önemli oranda karlar elde ediyorlar. Peki neden topraksız tarım yoğun yetiştiricilik, topraktan kaynaklı hastalıklar ve Zaralı hastalıklar nedeniyle verim yıldan yıla azalıyor ve bir süre sonrada toprak verim alınamaz hale geliyor. İşte bu nedenden dolayı topraksız üretim gereklidir.” Şeklinde konuştu. Proje başarılı olduğu taktirde belenen sonuçlar şöyle: Hastalıklar ve zararlılar sürekli kontrol edildiği için zirai ilaçlama azaltılacak, gübre ve sulama maliyetlerinden %50 tasarruf yapılarak maliyetler azaltılacak, topraksız tarıma geçilmesi ile kaliteli ürünler elde edilerek verim %30 artacak.

Editör: TE Bilişim