Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden hafta her yıl Toprak Haftası olarak kutlandığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, müdürlük olarak düzenlenen programda;  Toprak Haftası’nın çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyledi.

Toprağın hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkat çeken Müdür Karahan, “Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir.

Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl “Toprak Haftası ve Toprak Bayramı” etkinlikleri düzenlenmektedir. Toprağın önemi daha ilk çağlardan beri anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın ilk insanlar tarafından bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasının Milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret eder.

Toprak uzun süre herhangi bir ıslah işlemi ve madde ilavesi yapılmadan kullanılmıştır. İnsanların toprağa yaptığı ilk müdahale sulama, ikincisi gübrelemedir. İlk ıslah işlemi ise teraslamadır. Günümüz koşullarında toprak bitkisel üretim için hala vazgeçilmez bir yetiştirme ortamı olarak kullanılmaktadır. İlimizde de çeşitli organizasyonlar düzenlenmiş olup; Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Konferans Salonunda 19 Haziran Çarşamba günü saat 14.00‘te ‘‘Toprağın Önemi’’ konulu bir panel düzenlenecektir. Ayrıca Milli Eğitim’e bağlı okullarda ‘Toprağın ve Suyun Muhafazası’ ile ilgili çeşitli zamanlarda sinevizyon gösterileri düzenlenecektir.

Program, Tema Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın ‘Toprağı Hor Gören Yarını Zor Görür’ başlıklı konuşmasıyla başlayacak. Ardından Toprak Kanunu ve Mevzuatları sunumuyla Ziraat Mühendisi Hakan Kocabaş konuşacak. Ardından "Toprak ve Toprağın Tarımsal Açıdan Verimliliği" sunumuyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Yüksek Ziraat Mühendisi Barış Albayrak konuşacak. Program genel tartışma ve değerlendirmeyle sona erecek” dedi.

Editör: TE Bilişim