Her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yoksullarla Dayanışma Haftası bu yılda çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu kapsamda bir mesaj yayınlayan Yalova Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürü Hilmi Uzun yoksulluğun temel sebebinin adil bir paylaşımın olmaması olarak nitelendirdi. Uzun açıklamasında, "Paylaşmak mutluluk kaynağı ve bir erdemdir. Paylaşmak insan olmaktan kaynaklanan bir sorumluluktur.  Paylaşmanın mutluluğunu yaşamaya hepimizin ihtiyacı vardır.

Yoksulluğun nedeni kaynakların adaletsiz dağılımıdır. İnsanların açlık sınırına gelmeleri insanlık onurunu zedelemektedir. Zenginlik eğitimden geçer. Eğitilmemiş toplumların yoksulları çoktur ancak yoksulluğa çare bulmak, tek başına eğitimle, devlet kurumları, STK’ lar ya da siyasilerle mümkün değildir, yoksulluk siyaset üstüdür.

Sürekli ekonomik yardım yapılması ya da kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması yoksul bireyleri yardıma bağımlı kılar ve kısır döngü oluşturur. Birçok alanda eş güdümlü ve planlı hareket edilmesi gerekli olup toplumsal bilinci artırarak hem politik hem de sosyal alanda değişimi sağlamalıyız.

İlk kez 1993 yılında Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı-YOYAV tarafından başlatılan etkinlikler gelenekselleşmiş, daha sonra 2011 yılından itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 12-18 Aralık tarihi “Yoksullarla Dayanışma Haftası” olarak ilan edilmiştir. Temel amaç toplumda yoksullukla ilgili farkındalık düzeyini yükseltmek, toplumun temel taşı bireylerde yoksulluğa karşı hareket bilinci uyandırmaktır.

Bu noktadan hareketle Yalova Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü olarak bu yıl 20. kez düzenlenen 12-18 Aralık Yoksullarla Dayanışma Haftası çerçevesinde gerçekleştireceğimiz etkinlikler ve çalışmalarla İlimiz’ de yoksulluğa karşı, resmi kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve toplum olarak mücadele etmeye gayret ediyoruz.  İçinde yaşlılık dolayısıyla kişisel bakımlarını sürdüremeyenlerin de bulunduğu 2013 yılı itibariyle yaklaşık 1350 engelliyi  evde bakım ücreti hizmetinden yararlandıran kurumumuz yıl içerisinde 11.563.200,00TL bakım ücreti dağıtmış olup, yine 2013 yılında ekonomik yoksunluk nedeniyle çocuklarına bakamayarak kurum bakımına vermiş ya da vermek üzere başvurma aşamasına gelmiş 195 aileye toplam 1.285.000,00 TL sosyal ve ekonomik destek dağıtılmıştır.  Eğitim, sağlık, rehberlik, danışmanlık v.b. imkanlara erişim olanaklarının  düşüklüğü de yoksulluğun göstergesi olarak kabul edilip, gerek ekonomik destekle, gerekse bu imkanlara erişimi kolaylaştırmak şeklinde mücadelemizi sürdürmekteyiz.

Diğer taraftan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yaklaşık 5.700 kişiye 1.710.000 TL tutarında sosyal yardım yapılmıştır ve yaklaşık 350 ailemize gıda kolileri dağıtılmıştır. Yine 2013 yılı içinde 2022 Sayılı Kanun Gereği; 65 yaşını dolduranlar ile engelli olup muhtaç durumdaki toplam 1.490 kişiye ödemede bulunulmuştur. Yeni uygulanmaya başlayan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programı çerçevesinde ise 300 aileye yardımda bulunulmuştur" sözlerine yer verdi. 

Editör: TE Bilişim