Geçtiğimiz yıl yaşanan yoğun yosun problemi nedeniyle konun araştırılması ve önlenmesi için çalışma başlatan Yalova Belediyesi konuyu uzmanlarına aktarmıştı. MAREM Projesi kapsamında bu probleminde masaya yatırılması kararlaştırıldı. Her yıl farklı bir kurumun sponsorluğunda yapılan çalışmaların gerçekleştirilmesi için bu yıl Yalova Belediyesi sponsor oldu.
Sevinç Erdal İnönü Vakfı (SEİV) tarafından 1954 yılından beri sürdürülen, bu yıl Yalova Belediyesi ve Kartal Belediyesi ana sporluğunda yapılan MAREM Projesinin Yalova ayağında yapılan çalışmalar anlatıldı. 
MAREM Proje Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz Yalova’da incelemelerde bulunan gemide proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Projenin 1954 yılından beri sürdürüldüğünü belirten Artüz şunları dile getirdi; “Her yıl tekrarlanan MAREM projesi Marmara Denizi’nin değişen oşinografik şartlarının izlenmesi anlamına geliyor. Proje Marmara Denizi’nin belirli noktalarındaki 150 istasyonda araştırma inceleme şeklinde yürütülüyor. 30 farklı parametrenin derinliğinin elverdiği kesimlerde bin 200 metreye kadar ölçümlemesinin yapıldığı proje, denizden alınan numunelerle fiziksel kimyasal (oşinografik), biyolojik, hidrolojik, klimatolojik etüd şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu projeye yurt dışından ve yurt içinden birçok akademisyen ve üniversite destek veriyor” dedi.
Toplanan Yosunlar Gübre Olacak
Proje Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz ve projede yer alan Prof.Dr. Bahattin Yalçın ve Prof. Dr. İbrahim İlker Özyiğit, Yalova’daki yosun yoğunluğu ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında ayrı ayrı kendi dalları ile ilgili bilgiler verdiler. 
Yalova’da 1,5 km aralıklarla farklı noktalardan alınan yosun numunelerinin yerinde ve daha sonra kapsamlı olarak laboratuvarlarda inceleneceğini belirten yetkililer; “Denizde ki kirlilik oranı, denizde ki kirliliğin neden kaynaklandığının yanı sıra projenin Yalova ayağında yosunlaşmanın neden oluştuğu, oluşan yosunların familya yapısı, nerelerde kullanabileceğimize yönelik araştırmalar yapıyoruz. 3 farklı numune alıyoruz. Kıyıya vurup ölenler, kıyıya vurup yaşayanlar ve deniz içerisinde yaşayanlar. Araştırma yaptığımız noktalarda yosunların yanı sıra en derin yerden en sığ yerine kadar su numuneleri alarak inceliyoruz. Aldığımız su numunelerinde yosunlaşmaya neden olan sebepleri araştırıyoruz. Biyolojik örnekleme ve bunun yanında kimyasal çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Yalova’da ölmüş olan deniz yosunlarını inceliyoruz. Bunların toplanıp çöpe atılması ya da yok edilmesi yerine, toprak ya da gübreye dönüştürebilir miyiz, bunu araştıracağız. Bu sayede toplanan yosunların kullanımını sağlamış olacağız. Yosunlaşmanın sebebini de tespit ederek bu konuda yapılması gerekenleri rapor haline getireceğiz” dediler.    
Editör: TE Bilişim