BİLENCE   1       GÖRÜŞYORUM                        YILDIR BİLEN
ULUSLAR ARASI KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİ GÜNÜ VE KARAYOLU TRAFİK HAFTASI  
Toplumumuzda ve her bireyin yaşamında, karayolu trafiğinin önemli ve vazgeçilemez bir yeri bulunmaktadır.
Tüm vatandaşlarımızda, gerekli trafik bilincini oluşturmak suretiyle, trafik kazalarının ve bu kazalarda meydana gelen can ve mal kaybının en az seviyeye çekilebilmesi için, yıl boyu yapılan çeşitli eğitim faaliyetlerinin yanında, bireylerin dikkatlerinin çekilmesi amaçlanarak, tüm Dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkemizde de her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü "Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Günü", bu günü takip eden hafta da "Karayolu Trafik Haftası" olarak kutlanmaktadır.
YALOVA  İlinde de bu yıl, 7 Mayıs 2016 günü "Uluslararası Karayolu Trafik Güvenliği Günü", 09-15 Mayıs tarihleri süresince  "Karayolu Trafik Haftası"  kutlanacak ve hafta boyunca, çeşitli etkinliklere yer verilecektir.
9 Mayıs 2016 günü saat 10.00’ da  YALOVA Belediye Meclis Salonunda kutlamalara başlanacaktır. 
Trafik Haftasında, düzenlenen etkinliklerle, toplumumuzdaki trafik bilincini oluşturup, trafik kazalarıyla, bu kazalarda ölen ve yaralananların sayısının en az seviyeye çekilmesi için herkesin trafik kurallarını e titizlikle uygulaması hedeflenmektedir. 
Trafik kazalarının önlenmesi için yapılan çeşitli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, güvenlik kuvvetlerimizce de gece, gündüz demeden kazaları önleyici kontrol hizmetleri yapılmaktadır. 
2015 YILI   KAZA SONUÇ RAPORU  ( İNTERNET)
154. 265   Trafik kazası
2557 Ölü
252.106    Yaralı veya özürlü
Tüm vatandaşlarımıza, trafik kazalarının yaşanmadığı bir yıl temenni ederek, halkımızın ve tüm görevlilerin "Karayolu Trafik Haftası"nı kutlayarak, en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Toplumların huzur içinde yaşayabilmeleri için  fertlerin davranış psikolojileri çok önem taşımaktadır. Karayolları ve muhtevası kamu alanlarıdır ve her canlı  istifade etme hakkına sahiptir.  Bütün insanlar ve araçlar ile bir kısım hayvanlar   yasalara uygun olarak karayollarından istifade  edebilirler.  Bütün yayalar ve araç sürücüleri trafik ortamının bir kamu alanı olduğu bilincinde olmaları gerekmektedir. Yasalara aykırı davranışlarla kul hakkı ihlali ile birlikte kamu hakkı ihlali de oluşur. KAMU HAKKI KUL HAKKINDAN BİN DEFA DAHA ATEŞDİR.
Trafik ömür boyu süren bir faaliyettir. Bütün insanlar ömürleri boyunca en az zararla bu faaliyetlerini sürdürebilme bilinç ve kültürüne sahip olabilmelidirler.  Bu eğitim ve bilinç yürümeye başlanıldığından itibaren oluşturulmalıdır. İlk okul sürecinde çocuklara trafikteki hal ve davranışları hakkında  bilgi ve eğitim verilmeli ve çocuklar  aklı baliğe ermiş büyüklerince korunup kollanmalıdır!.. 
Trafikte yayaların davranışları,  hal ve hareketleri çok önem taşımaktadır.  Karşıdan karşıya geçişlerde hem yayalar hem de araç sürücüleri çok dikkat etmelidirler. Bütün köşe başları yaya geçidi statüsündedir.  Kavşaklara yaklaşırken yavaşlamalı ve çok dikkatli olunmalıdır. Geçiş için yaylara tahsis edilmiş olan yerlerden geçmeli gelişi güzel yerlerden geçilmemelidir. 
SRC Kursunda öğrencilerime ters üçgen çizip manasını sorduğumda ne yazık ki ancak ve ancak bir veya iki öğrenci “YOL VER” diyerek cevaplandırabiliyor. Sarı yanıp sönen ışık “YOL VER” anlamındadır.  Sürücüler “ YOLA ÇIKIN ANCAK YOLDAN ÇIKMAYIN”.
Trafikte araç sürücüleri için  ASLİ KUSURLAR çok önemlidir. 
Birkaç örnek ; Kırmızı ışıkta geçmek, Arkadan çarpmak,  Karşı şerit, rampa  ve bağlantı  yollarına girmek,  Geçme yasağı olan yerlerde geçme “düz çizgi” gibi,  Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapmak,  Karşı şeride tecavüz etmek, Park için ayrılmış yerlerdeki araçlara çarpmak vb gibi. 
2918 sayılı Trafik Kanunu ve 4925 sayılı Karayolu Kanunu bütün araç sürücüleri tarafından sudan seller gibi ezbere bilinmelidir ve  asla aykırı hareket edilmemelidir.  Asli kusurlu kazalar ölümle neticelenirse bilerek ve taammüden adam öldürmek suçu ile yargılama yapıldığı bütün halkımız tarafından iyice bilinmelidir ve  ona göre çok dikkatli hareket edilmelidir. BİR İNSANI KAZA İLE ÖLDÜRMEK BÜTÜN İNSANLIĞI ÖLDÜRMEKTİR.
TRAFİK KAZALARININ BAŞLICA NEDENLERİ 
1.Aşırı hız  ( YÜZDE 10-30 ARASI 190 TL. ve10 CEZA PUANI )
2.Hatalı geçiş ( Düz Çizgi ve geçmek yasaktır işaret levhaları. 199 TL. ve 20 CEZA PUANI)
3. Kırmızı ışık ihlali ( 199 TL. ve  20 CEZA PUANI )
4. Alkol almış olarak araç sürmek ( Kanda her hangi bir şekilde uyuşturucu tespit edildiğinde 5 yıl süreyle sürücü belgesi geri alınır.)
5. Uykulu ve yorgun olarak araç sürme ( Kazaların en çok meydana geldiği saatler: Gece 0300- 05.00 Gündüz  13.00-15.00)
6.Kavşaklarda geçiş hakkı kuralına uymamak
7.Takip mesafesine uymamak ( Hızın yarısı; 100 Km. de  50 Metre mesafe. 92 TL. ve 20 CEZA PUANI )
8.Dönüş lambalarının ( Sinyal ) kullanılmaması ( Hem görüp hem de görüleceksiniz)
Askeri Talimnameler milyonlarca şehit ve gazinin en az seviyeye indirilebilmesi amacıyla yazıldığı gibi, Trafik İşaret ve Levhaları da; trafik kazalarında can ve mal kaybını en az seviyeye indirebilmek amacıyla, ilgili uzmanlarca tasarlanıp yasalaşmış uyarı ve yol göstericilerdir.  Birilerinin canı sıkılıp şöyle bir işaret levhası koyalım deyip tasarlanmamışlardır. 
GENEL OLARAK EN ÇOK İHMAL EDİLEN HUSUSLAR
ALKOL ( İnsan algılama ve reaksiyonlarının  belirli standartların altına düşmesi) Limit 0.50 promil.1 nci 633 TL. 2nci 793 TL. 3 ncü 1273 TL. ve  20 CEZA PUANI )  
EMNİYET KEMERİ ( Kontak anahtarını açmadan evvel takılmalı ve kontak anahtarı kapatılınca çıkarılmalıdır. Kazanın nasıl ve nereden geleceği asla bilinemez.) (  92 TL. ve 15 CEZA PUANI)
CEP TELEFONU  (  Gerek sosyal yaşamda gerekse araç sürülürken en büyük hastalık haline gelmiş durumdadır.  Uzmanlar  sabit araç  telefonlarının dahi dikkati dağıttığı ve telefona odaklanıldığı için kazalara sebep olduğu görüşündedirler.)  ( 92TL.ve 10 CEZA PUANI)
YALOVA’da en çok yapılan trafik ihlali park etmiş bir aracın yanına park etmek.  Bu da yıllardır süregelen çarpık şehirleşme ve yapılaşmanın seçilmiş ve atanmışlarca göz ardı edilmesinin doğal sonuçlarından biri tanesidir.
 
YALOVA  İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğünde  trafik problemlerinin çözülmesi ve YALOVA Trafiğinin rahatlatılması için kendilerini bu amaca adamış görevlilerce tanışmanın mutluluğu içindeyim.  İnşallah kısa sürede YALOVA huzur içinde araç sürülebilecek bir ilimiz olacaktır.
Yeni uygulanmaya başlayan ve deneme sürecinde olan tek yöne ayrılmış yollar, ne netice verecek hep beraber göreceğiz, şimdiden bir yorumda bulunmak erken olur.  Yalnız Mimar Sinan Caddesi ile Arabacılar Sokağın kesiştiği kavşak Atatürk İlkokulu öğrencilerinin ( Ki ben de bu  Okuldan 1959 yılında mezun oldum ) dağılma saatlerinde karşıdan karşıya geçişlerde büyük tehlikelere sebep olduğu mahallin esnafınca gözlemlenmektedir.. Vahim bir durum meydana gelmeden İlgililerce tedbir alınmalı. Sonra demedi demeyin!...
Hepimizin de bildiği ve defalarca gündeme geldiği gibi en önemli trafik problemimiz araç park yeri yetersizliğidir. Bu konuda bir an önce acil çözümler üretilmelidir. Problemin mahalle, ada, cadde ve sokak bazında tek tek ele alınıp çözüm üretmenin bir yol olabileceği kanaatindeyim.
Bu konuda ki görüş ve önerilerinizi “ [email protected]” mail adresime bekliyorum. 
YALOVA’nın en rahat ve huzur içinde araç sürülebilen bir ilimiz olması dilek ve temennileriyle sağlıcakla kalınız…
NOT:  Bu yazıyla başlamak üzere uzun bir aradan sonra  İnşallah  sizlerle tekrar bilgi ve görüş alışverişine devam edeceğiz.
                                                                                                    9 MAYIS 2016