1 yılda…
 
Doğalgaza %34
Kömüre %26
Mazota %24
Benzine %23
Elektriğe %19
 
Vekile %45
Bürokrata %30
 
Memura %3
 
Zam yapıldı.
 
Birçok sosyal paylaşım sitesinde bu oranlarla hazırlanmış, farklı görsellere ve yazılara rastlayabilirsiniz. Ama benim dikkat çekmek istediğim konu bu değil.
 
Yukarıdaki zam oranları üç aşağı beş yukarı doğrudur, bu rakamlara göre yapılacak yorumlarında aşağı yukarı benzer olacağını söylersek de ileri gitmemiş oluruz herhalde. Zaten bir memur maaşının birkaç katını alan vekiller ve bürokratların maaşlarındaki artıştaki büyük oranı, her ailenin sahip olduğu giderlerdeki zam ve bunun sonucunda giderlerdeki artış oranına karşın, memur maaşlarına yapılan zamdaki artış oranı arasındaki adaletsizliği irdelemek istemiyorum.
 
Dün dışarıya çıktığımda ve Salı çalan telefonlara bakıldığında Yalova’daki tüm memur ve eğitim sendikalarının eylem hazırlığı içinde olduğu ve eylem için programlarını belirlediklerini gördüm. Hoşuma giden bir durumdu; halk bir kez daha hakkını aramak için toplanıyordu, memur hükümete sesini duyurmaya çalışıyordu, hakkının verilmesini istiyordu. Haklıydı da…
 
Bu hazırlıklar gelişirken, sesler yükselmeye başlarken, insanlar yaşamlarını düşünürken, insanlar işlerini bırakıp meydanları doldurmaya başlarken ve bunu yürekten desteklerken; aklıma bir soru ve iki görüntü arasındaki fark takıldı, kendi kendime sorduğum sorudan da pek memnun olmadım. Umarım yazıyı okuyanlarında vicdanına biraz olsun dokunur o soru?
 
Birkaç ay öncesinde mecliste, kulislerde, televizyonlarda, gazetelerde, meydanlarda büyük tartışma konusu olarak; AKP mantığına ve sadece AKP iradesine uygun olarak değiştirildi eğitim sistemi. Bir çok ilde binler, on binler toplandı meydanlarda yürüyüşler yaptı, basın açıklamaları yayınladı, dikkat çekebilmek için farklı eylemler düzenledi…
28.03.2012 23.05.2012

Yalova’da ne oldu?
 
Eğitm-Sen ve Kamu-Sen, 4+4+4 sistem değişikliğinin yaklaşık bir hafta ardından ortak eylem düzenleyebildi, gerekli katılımı sağlayamadı. Yalova temsilcilerinin değil de Genel Sekreterlik imzalı bir basın açıklaması yayınladı.
 
Düne baktığımız zaman tüm sendikalar organizasyonlarını yapmış, öğretmenler, memurlar meydanda; her yarım saatte bir farklı bir sendikanın ya yürüyüşü yada meydanda düzenlediği bir eylemi vardı. Güzel organize olunmuş, katılımcı sayısının fazla olduğu, eylem amaçlandığı gibi savunucularının da desteğini toplamıştı.
 
Eylemler öğretmenlerimizin, kamu çalışanlarımızın hükümetin olumsuzluklar içeren çalışmalarına artık Yalova’dan da sesler yükselmeye başladığını ortaya koyar cinstendi. Keşke daha önce de bu sesler yükselseydi, keşke öğrencilerini ilgilendiren, kendi uzmanlık alanlarını ilgilendiren diğer çalışmalarda da bu tepkiyi ortaya koyabilselerdi. Umarım bu bir başlangıç olur, hakkımızı ve düşüncelerimizi savunma yolunda sağlam bir başlangıç yapmış oluruz.