24.04.2011 günü saat 11.00 sıralarında yolum Uğur Mumcu Kültür Merkezinin önüne düştü. Buradan Yalı caddesini takiben pazaryerine doğru gidecektim.

Gözüme bir kalabalık çarptı üç tane bayan, bir masanın etrafında imza  topluyorlardı, neden imza topladıklarını anlamak için hemen yanlarına gittim.

Hangi kurum veya kuruluş adına çalıştıklarına bile bakmadan içlerinden birine imzanın nedeni ni sordum?

Kendileri de bana hitaben.

Yalova Devlet Hastanesinin bünyesinde ONKOLOJİ (Kanser tanı ve tedavi merkezi) merkezinin açılmasını ve yeni yapılan Spor sokak üzerindeki sağlık kompleksine acil servis açılmasını istediklerini beyan ederek imza topladıklarını söylediler

Tabi bende hiç düşünmeden, tereddüt bile etmeden imza attım

Önce Onkoloji nedir bir bakalım,

Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatistikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu (kötücül, habis, malin) tümörleri ifade eder. Onkoloji Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilebilir.

Evet, ben bu bayanların sarf ettiği gayret ve çabaya saygı duyuyorum!

Neden mi?

Yalova ilinde o kadar çok Kanser hastası var ki anlatamam.

Bu hastalar tedavileri gereği Yalova dışına yani Bursa iline Kocaeli iline ve İstanbul iline gidip gelmektedirler.

Ağır bir hastalık olduğu gibi çok uzun ve zahmetli bir tedavi süresi de gerekmektedir.

Kanser (Onkoloji) hastalarına Kemoterapi (Tıbbi onkolojinin kanserli hastalardan gerekli görülenlere uyguladığı kimyasal ilaç tedavisidir. Kullanılan ilaçlar kanser ilacı (anti kanser ilaç, antineoplastik ilaç olarak bilinen kemoterapötiklerdir) ve radyoterapi (Radyasyon Onkolojisi uzmanlarının radyoaktif ışınlarla uyguladığı etkin tedavi yöntemidir) görmektedirler. Radyoterapi tedavisi gelişmiş radyo terapi cihazları ile uygulanır. Bu tedavide amaç tümörlü bölgeyi normal dokulara zarar vermeden yok etmektir)

Çok ağır bir tedavi yöntemi olduğu için. Bu iki tedavide yapıldıktan sonra hastalar bir müddet kendilerini toparlayamıyorlar.

 Hatta size kızımın başından geçen bir olayı anlatmak istiyorum.

Kızım İstanbul’da okuduğundan,  her hafta sonu Yalova iline gelip, gitmektedir. Yine otobüs ile Yalova iline geldiği sırada arka koltuktaki bir bayanın çok ağrısı olduğu için inlemelerini duyup yanına gitmiş, benim yanımda ağrı kesici var verebilirim deyince! Hastanın yanındaki kişi hanımım kanser hastası, kemoterapiden İstanbul dan geliyoruz ağrı kesiciler fayda etmiyor, demesi üzerine çok üzülmüş. Yalova iline kadar ağrısı nedeniyle inleyen bayana bir şey yapamamanın üzüntüsünü yaşamıştır.

Kendi kendine de neden Yalova ilinde Onkoloji Merkezi yok diye kızmaya, söylenmeye başlamış.

Anlattığım olay sadece bir örnek bunun gibi yüzlerce hastanın varlığını düşünürsek işin vahim boyutu ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalığa yakalanan kişiler neden başka illere gidip tedavi olsunlar!

Neden bu kadar eziyeti çeksinler.

Bu olayın birde diğer yüzü var kemoterapi (Kimyasal tedavi) ve radyoterapi çok ağır bir tedavi şeklidir ve kanser hastaları için mecburi bir tedavi şeklidir.

Tedavi gördükleri şehirde yakını olanlar tedaviden hemen sonra hastaneden çıkınca istirahat için akrabalarının veya yakınlarının evine gidebiliyor.

Peki, size soruyorum tedavi gördüğü ilde kimsesi olamayan ne yapıyor.

Yukarıda örneğini verdiğim gibi otobüslerde inleye inleye kıvranarak evlerine ulaşmaya çalışıyor.

Bu vatandaşların hem maddi yönden hem de manevi yönden rahatlatılabilmesi için, tedavilerinin daha rahat bir ortamda yapılabilmesi için, Yalova İline Onkoloji servisi açılması bence acil olarak gerekmektedir.

Tamam, anladık bir onkoloji merkezinin açılabilmesi için, o ilin nüfusu, hasta sayısı göz önüne alınabilir. Fakat unutulmaması gereken bir şey daha var, Yalova iline açılacak olan bu merkez Yalova il ve ilçeleri ile komşu illerin şehir merkezine uzak ilçelerine de hizmet verebilir.

Gelelim ikinci konumuza Yeni yapılan sağlık kompleksine acil servisin, acilen açılması gerekiyor.

Neden mi?

Yalova devlet hastanesi,  Çiftlik Köy ilçesi sınırları içinde.

Yalova Merkezde hastalanıp gece saat 23.00ten sonra acil servise götürülmesi gereken bir hasta Ambulans olmadığı zamanlar mecburen Taksi tutmak zorunda kalıyor, buda hastaya mali bir külfet getiriyor.

İkinci neden ise Yalova ili hızla göç alan ve nüfusu her geçen gün artan bir il. Bir acil servis artık yeterli olmuyor bu nedenle şehir merkezinde de muhakkak suretle ikinci bir acil servis gerekmektedir.

Bu konu için atanmışlar ile birlikte seçilmişlere (milletvekillerine ) görev düşmektedir yani bu şehrin hem iktidar hem de ana muhalefet partisine mensup milletvekilleri size sesleniyorum!

Artık Yalova ili için birlik olmanın ele ele verip bir şeyler yapmanın zamanı gelmedi mi?

Yeter artık halkın sesine kulak verin Onkoloji merkezi ile yeni yapılan sağlık kompleksine, acil servisin açılması için girişimde bulunun. Girişimde bulunun ki Yalova ilinde yaşayanları size oy verdiğine pişman etmeyin.

İmza toplamaya çalışan bayanlar bu işin öncüsü olduğunuz için sizlere de teşekkür ediyorum. İnşallah bu iki servis açılırda emeklerinizin karşılığını alırsınız.

Sevgili okurlarım benim bu hafta yazacaklarım bu kadar haftaya buluşuncaya kadar her şey gönlünüzce olsun kazasız mutlu bir hafta dileği ile hoşça kalın.