Sergi açılışına; Bursa Tuna Boylulular Deliormanlılar Dernek Başkanı Süleyman Ulusoy, ünlü ses sanatçısı Hafize Gün Besimova, Orhangazi Bal-Göç Derneği Kadın Kolları Başkanı ve yönetimi, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu ve yürütme kurulu üyeleri,  Yalova Güç Birliği Derneği Başkanı Bahattin Atçı ve yönetim kurulu üyeleri, Çiftlikköy Kırım Derneği Başkanı ve kadın kolları yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri Ahmet Kumali ve Zekiye Tanıl başta omak üzere Yalova’dan ve çevre illerden çok sayıda sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yöneticileri katıldı.

Sergiye gelen misafirleri kapıda Yalova Bal-Göç Dernek Başkanı Lütfi Özgür, Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu başkanı Zeki Gürsu ve Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kumali Bulgaristan Türklerinin yöresel yiyeceği olan dızmana ikramı ile karşıladı. Açılış esnasında Başkan Özgür, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’a katılımından ve bu zamana kadar Yalova Bal-Göç Derneğine sağladığı desteklerden dolayı Yalova Balkan Göçmenleri camiası adına teşekkür plaketini takdim etti. Ardından hep birlikte sergiyi gezen misafirler eserleri inceledi ve misafirlere Balkan kültürüne ait gelin aynası, peşkir ve kese gibi çeyiz işlemeleri hakkında bilgi verildi.

Daha sonra dernek temsilcileri ile birlikte bir araya gelinerek Balkan Kültürü ve Gelenekleri hakkında sohbet edildi ve yöresel oyunlar oynandı.

Yalova Bal-Göç Başkanı Lütfi Özgür, başta Zeki Gürsu ve serginin hazırlanmasında emeği geçenler olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Bizler Yalova Bal-Göç olarak Geçmişinle Geleceğini Aydınlat Projesi ile başlattığımız süreci devam ettiriyoruz ve gelecek nesillerimize kültürel değerlerimizi, geleneklerimizi aynı bilinçle farklı sosyal faaliyet ve etkinliklerle aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu başkanı Zeki Gürsu ise bu tür sergilerin kültürümüzü yaşatmak adına ne kadar önemli olduğunu ifade ederek “Bu ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesinde en büyük çabayı ve emeği sarf eden kadınlarımızdır. O yüzden onlara ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.

Bursa Tuna Boylulular Deliormanlılar Dernek Başkanı Süleyman Ulusoy da söz olarak bu tür etkinliklerin geleneklerimizi yaşatmak için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak, peşkirin kelime manası hakkında bilgi verdi: “Peş temizleyen demektir, dolayısıyla peşkir kiri temizleyen, arındıran demektir ve bizler yakın zamana kadar havlu yerine bu sözcüğü kullanırdık”. Ulusoy, sözlerine “Yöremin insanı yüreğimin insanı var mı ötesi” diyerek son verdi.

Aktiffelsefe 35. Yılını Kutladı! Aktiffelsefe 35. Yılını Kutladı!

Son olarak Bulgaristan kökenli ünlü ses sanatçısı, yazar ve tiyatrocu Hafize Gün Besimova konuşmasında “Eskiyi yeni ile harmanlamak adına düzenlediğiniz bu sergi çok değerli, aynı zamanda her odası geçmişin ayrı bir değerini yansıtan Balkan Evi beni maziye götürdü ve ziyadesiyle mutlu etti. Geçmiş değerlerimize sahip çıktıkça var olabiliriz. Bu yüzden sizleri tebrik ediyorum” dedi. Sergi açılışı hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Başkan Özgür, serginin 13 Kasım 2023 tarihine kadar açık olacağını belirterek tüm Yalovalıları sergiyi görmeye davet etti.

yalova-balgoc-ceyiz-sandık-kese-peskir-sozlu-tarih-calısma-grubu-kultur-sergi (4)yalova-balgoc-ceyiz-sandık-kese-peskir-sozlu-tarih-calısma-grubu-kultur-sergi (5)yalova-balgoc-ceyiz-sandık-kese-peskir-sozlu-tarih-calısma-grubu-kultur-sergi (1)yalova-balgoc-ceyiz-sandık-kese-peskir-sozlu-tarih-calısma-grubu-kultur-sergi (2)

Editör: Arda Yavuz