Başkan Soygüzel; Muhalefet Kanadının da Önerilerini Dikkate Alıyoruz Başkan Soygüzel; Muhalefet Kanadının da Önerilerini Dikkate Alıyoruz

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından İYİ Parti’de büyük değişiklikler yaşandı. Türkiye genelinde istediğini elde edemeyen İYİ Parti’nin Kurucu Genel Başkanı Meral Akşener, Genel Başkanlığı bıraktıktan sonra İYİ Parti’de 27 Nisan Cumartesi günü Olağanüstü Kurultay gerçekleştirildi ve Müsavvat Dervişoğlu rakibi Koray Aydın’dan daha fazla oy olarak İYİ Parti’nin yeni Genel Başkanı oldu. 
Genel Başkan Dervişoğlu ilk grup toplantısını TBMM’deki İYİ Parti grubunda yaptı. Toplantıya İYİ Parti Milletvekillerinin yanı sıra İYİ Parti’nin 81 il Başkanı da katıldı. Bu toplantıya katılım sağlayan İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, Yalova’ya döndükten sonra ayağının tozuyla Yalova Gazetesi’ne konuştu. Başkan Kendir, Ankara’daki gerçekleştirdiği temaslardan, yeni anayasaya gündemine ve Sinan Ateş suikastına kadar geniş bir kapsamda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yalova Iyi Parti Il Baskan Kurultay Gundem Anayasa Aciklama (2)“Birlik olursak başarılı oluruz fotoğrafı verildi”
Konuşmasına 27 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirdikleri Olağanüstü Kurultay’ı hatırlatarak başlayan Başkan Kendir, “Sayın Müsavvat Dervişoğlu Genel Başkanımız seçildi ve Genel Başkanımızın liderliğinde ilk Grup Toplantısına 81 İl Başkanı olarak katılım sağladık. Grup sonrasında da 81 İl Başkanıyla, Genel Başkanımızın liderliğinde Teşkilat Mensubu Genel Divan Üyelerimiz ve Genel İdare Kurulu Üyelerimiz ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Burada ana amaç; milletimize umut olmak, onlara geçmiş geçmişte, dün dünde kaldı, bugün önümüze bakalım, yapılan hatalardan ders alalım, partimizi milletimize umut olacak, ışık saçacak pozisyona getirelim, uçağın burnunu havaya dikelim ve 2028’e doğru adımlarla gidelim demek” dedi. Kurultay’daki seçim sürecinden ve Genel Başkanı Dervişoğlu’nun yaptığı ilk grup konuşmasından bahseden Başkan Kendir, “Bu tam bir demokrasi yarışı içerisinde 1200’e yakın delegenin oy kullandığı bir seçim süreci geçirdik. Partimiz içerisindeki her taşta emeği olan Sayın Koray Aydın Bakanımız, Sayın Mehmet Tolga Akalın ve Genel Başkanımız Müsavvat Dervişoğlu’nun da içerisinde olduğu bir yarış ortamı oldu. Demokrasinin de sahadaki uygulamayla başarıya ulaştığı, kimsenin birbirini kırmadığı ve “birlik olursak biz bu işi başarırız” fotoğrafının verildiği bir Olağanüstü Kurultay yaşadık. Bu anlamda partimiz için çok olumlu olduğunu düşünüyorum ifadelerini kullandı.
“Erdoğan’ın adaylığının önünü açacak bir tartışmanın içinde olmayacağız”
İYİ Parti’nin yeni kabinesinin oluştuğunu, Genel Başkanın yeni ekibini kurduğunu ve meclisteki Grup Toplantısında hem ülke gündemi hem de partileri ile ilgili konuşma gerçekleştirildiğini söyleyen Başkan Kendir, “Partimize üye olup farklı partilere de oy vermiş, bize de bu süreci iyi anlatamadığımız için tepki koymuş insanlar var. Onların hepsine sonuna kadar kapımız açık. Parti Genel Başkanımıza veya partimizle alakalı hakarete varan olumsuz bir söylemi yok ise birlikte mücadeleye varız. Bizim hem kapımız hem gönlümüz açık. Onları tekrardan partimizle hareket etmeye davet ediyoruz dedi. Biz de burada netiz. Genel Başkanımız ne dediyse bizim için yol haritamızdır. Öncelikle parti içerisindeki birlik ve bütünlüğü tesis etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Anayasa tartışması gündeminin yaşandığını belirten Başkan Kendir, “Bu Anayasa tartışmasını Genel Başkanımız yeni bir Erdoğan Anayasası diye nitelendiriyor. Bu tartışmanın gündeme getirilmesi Erdoğan’ın siyasi ikbali açısından önemli olduğunu ve ölene kadar Cumhurbaşkanlığı’nın açılması olarak görüyor. Çünkü 2017’deki tartışmalarda olduğu gibi Cumhurbaşkanı 2 döneme kadar seçilebiliyor. Değişen Anayasa ile yeniden 2 dönem daha aday olma hakkı oluyor. Bunu o zamanlardaki Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da belirtmiş, 2023 yılında aday olabileceğinin konuşmasını yapmıştı. Biz Erdoğan’ın adaylığının önünü açabilecek bir tartışmanın içerisinde olmayacağımızı söylüyoruz. Bu Anayasa ülkenin gerçek gündeminin konuşulmadığı, işiz gençlerin iş imkanı bulamadığı, KYK alan öğrencinin KYK borçlarını ödeyemediği, kredi kartı borcunu başka kredi kartıyla ödendiği ve emeklinin geçinemediği bir sistemde insanlara “ekmek bulamıyorsanız anayasa yiyin” demek oluyor. Bir Erdoğan Anayasası denmesindeki sebep bu” dedi.
Yalova Iyi Parti Il Baskan Kurultay Gundem Anayasa Aciklama (3)“Bu sistem yanlış ve ülkemize umuyor”
Genel Başkanları Dervişoğlu’nun yeni Anayasa tartışmasında bir çerçeve ortaya koyduğunu vurgulayan Başkan Kendir, “Birincisi biz Erdoğan’ın devam edeceği bir Anayasal sistemin karşısındayız. Onun ikbali için bir Anayasa yapılmayacak. İkincisi milletin bugün yaşadığı gerçek sorunların göz ardı edildiği bir ortamın oluştuğunu düşünüyoruz. Eğer bir Anayasa değişikliği olacaksa da tek adam sistemine hizmet etmeyen bir anayasal düzenleme olmalı” ifadelerini kullandı. Kurucu Genel Başkanları Merak Akşener’in parlamenter sisteme geri dönüş istediğinin partisi tarafından sahiplenilmeye devam edip etmediği sorusunu cevaplayan Başkan Kendir, “Bu tek adam rejimi bütün seslerin kısıldığı ve bir kişiye bakıldığı bir sistem ortaya koyuyor. Bu sistemin yanlış olduğu ve ülkemize uymadığı bir gerçek. Eğer değişecekse bile değişmemesi gereken maddeler var. Örneğin o ilk 4 maddede milletin teşkil edildiği ve Türklüğün tanımının yapıldığı 66. Madde... Bizim için ilk 4 madde ve 66. Madde olmazsa olmaz ve kırmızı çizgiler… Bunların değişmemesi ve tek adam rejiminin sonlanması gerekiyor. Erdoğan’ın devamının sağlanacağı bir Anayasa değişikliği olmamalı. Burada da Genel Başkanımız şunu söylüyor; Erdoğan tarafından söylenen bir söz var. Milletin çeşitliliğini referans alan bir Anayasa…  Burada görmemiz gereken mevcut fiili bir durum var. Biliyorsunuz; Suriye, Irak, ülkemize gelen düzensiz sığınmacılar var ve bunu yasallaştırma gayreti olduğunu da görüyoruz. Biz böyle bir Türkiye istemiyoruz. Bizim milli duygularımızda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine karşı bir düzenlemeye her halükarda karşı olacağız ve tek başımıza kalsak dahi bunun mücadelesini vereceğiz. Yani birilerinin birilerini ziyaret etmesi onların onlara iadeiziyaret etmesi bizi ilgilendirmiyor. Bizim baktığımız pencere çok net; Ülkenin milli menfaatleri ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde oluşturulan Cumhuriyetin tesis edilmesi…” şeklinde konuştu. 
“Bırakın adalet yerini bulursa bulsun, isterse kıyamet kopun”
Çok az sayıda Bakanlıkta “Milli” ifadesinin bulunduğunu ve bunların içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın olduğunu söyleyen Başkan Kendir, “İnsanlar, geçim derdi içerisindeyken bir kısmı özel okullara bir kısmı da tarikatların arka bahçesi olarak dönüştürülen yerlere yönlendiriliyorlar. Artık “milli” bir eğitim söz konusu değil. 2002 yılında atanamayan öğretmen sayısı 70 bin iken bugün milyona varan atanamayan öğretmen sorunu var. Bu artık milli beka sorunu haline geldi. Milli Eğitimin de düzenlenmesi gerekiyor ve bu ana başlıklar içerisinde topladığımızda ülke için bir eşit adalet sisteminin tesis edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Sinan Ateş suikastına da değinen Başkan Kendir, “Genel Başkanımız bununla ilgili de “Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun” diyor. Yozlaşan bir sistemle karşı karşıyayız. Bunun için 2028’e hazırlanmalıyız” dedi.
 Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel 

Editör: Arda Yavuz