‘Ata Tohumumuzu Kaybetmememiz Lazım’ ‘Ata Tohumumuzu Kaybetmememiz Lazım’

Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER) önderliğinde Kanserle Dans Derneği, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, İl Özel İdaresi, Yalova Üniversitesi, Türk Kızılay’ı Yalova Şubesi, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile; Ulusal Kanser Haftası kapsamında, 2-4 Nisan 2024 tarihlerinde dev şişme kolon maketi ile bağırsak kanserlerinden korunma amaçlı Yalova Rıhtım Küçük Amfi’de farkındalık etkinliği gerçekleştirecek. İnsan bağırsağının kopyası olan, 10 metre uzunluk ve 3 metre yüksekliğinde dev şişme maket içinde gezenler, tüm bağırsak hastalıklarını görsel olarak görebilmektedir. Kalın bağırsak kanserleri kadın ve erkeklerde en sık görülen 3.  Kanser tipi olması ve erken tanı ile tedavi şansı çok yüksek olduğu için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle özellikle çocukluk çağından itibaren bağışıklık sistemine zarar veren ve bireysel olarak kontrol edilmesi mümkün olan yöntemlere dikkat çekilmesi;  çocuklara, gençlere ve ailelere kazandırılacak farkındalık,  sağlıklı yetişkinlerin de temeli olarak büyük fayda sağlayacaktır. Farkındalık etkinliğimizde, sadece bağırsak sağlığı değil çocuk yaştan itibaren kazandırılması çok önemli olan sağlığı koruyucu temel bilgiler Radyobiyolog Dr. Deniz ÖNER tarafından kısa bilgilendirme ile verilecek.
Etkinlik Amacı, Hedefleri, Kazanımları Hakkında Detay Bilgi
Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanserden korunma ve erken tanı ve taramalara dikkat çekmek üzere etkinlikler yapılması teşvik edilmektedir. Dev Şişme Bağırsak Maketi,  bağırsak kanserleri yanı sıra, genel sağlığın korunması ve erken tanıya yönlendirme amaçlı her yaş grubu için 2, 3 ve 4 Nisan 2024 tarihleri arasında 3 gün boyunca saat 11:00 ile 20:00 saatleri arasında Yalova Rıhtım Küçük Amfi’de ziyarete açık olacaktır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen sağlık personeli ve proje uzman görevlileri ile dev şişme kolon maketini (3 metre yüksekliği, 3 metre eni ve 10 metre uzunluğunda) gezen kişiler görsel olarak bağırsak hastalıkları hakkında bilgi alabileceklerdir. Ziyaretçilere genel sağlığın korunması, geliştirilmesi, erken tanı tarama farkındalığı açısından bilgilendirme yapılarak ve Halk Sağlığı Birimlerine, KETEM’lere yönlendirileceklerdir.
Öğrenciler Açısından Projenin Önemi ve Kazanımları
Günümüzde çocukların, gençlerin sağlığını tehdit eden unsurlara dikkat çekmek açısından da proje özel öneme sahiptir. Obezite-aşırı kilo, hareketsizlik, tütün dumanına maruz kalmak, elektromanyetik kirlilik, yanlış beslenme (fazla şeker ve gazlı içecekler, yetersiz su tüketimi, yetersiz posalı beslenme), hijyen, stres gibi unsurların başta kanser olmak üzere, diyabet, kalp hastalıkları, alerjiler gibi bir çok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Proje Kazanımları; Çocukların içinde gezip, duvarlarında hastalıkları görüp okudukları dev şişme bağırsak maketi görsel olarak etkili öğrenme sağlayacaktır. Öğrencilerin kendi sağlıklarını koruma konusunda sorumluluk alma kapasitesi gelişecektir. Özellikle yeterli, dengeli, sağlıklı beslenmenin önemini anlayacaklardır. Sağlık Sisteminde ücretsiz yapılan sağlık taramaları ve tedavileri konusunda bilgileri artacak, akran öğrenmesi ile arkadaşlarına da aktarabileceklerdir. Kolon maketini gezen öğrenciler ailelerini de davet edebilecek, erken tanı tarama broşürleri ile onlarda farkındalık yaratmaya aracı olacaklardır. Her yaş için kazanımlar; Yalova İli olarak, sağlık konusundaki duyarlılığını yerel ve ulusal basın dâhil olmak üzere hem İlde yaşayan hem de ziyaretçi olarak farklı ilçelerden gelen kişilere anlatma imkânı bulmuş olacaktır. Yerel Yönetimler, Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşlarının bir arada ortak hedefle etkinlik gerçekleştirmiş olacak ve birbirlerini daha yakından tanıma, ortak proje geliştirme kapasitesi artmış olacaktır.

Editör: Arda Yavuz