Beşli, “Biz 17 sene öncesinden beri bunun mücadelesini veriyoruz, ata tohumumuzu kaybetmememiz lazım bizim için çok önemli” dedi. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, tarım üretiminde sıkıntıların her geçen gün büyüyerek devam ettiğini, çiftçilerin zor durumda olduğunu ve Ata tohumlarına daha çok önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Yalova Üniversitesi'nde Renkli 3 Mayıs Festivali Yalova Üniversitesi'nde Renkli 3 Mayıs Festivali

Beşli, “Benim 21. Yılım ve 17 seneden beridir yapmış olduğumuz bir gelenek var biz yerli tohumlar için savaş açtık. O zaman yerli tohumlar ekilmiyordu, yasaklanmıştı. Ne zaman ki Bakanlık yanlış olduğunu anladı yerli tohuma dönüş başladı. Biz 17 sene öncesinden beri bunun mücadelesini veriyoruz, ata tohumumuzu kaybetmememiz lazım bizim için çok önemli. Tarım olmazsa yaşam olmaz, üretmezsek yaşayamayız. Sadece sanayi ile kalkınma olmaz, demir yiyemezsiniz.

Dünya ve Avrupa ülkeleri her şeyden önce tarıma önem vermişler. Geliştirmek, büyütmek için büyük destekler veriyorlar. Bizde maalesef tarımda yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Genç çiftçimiz, üreticimiz kalmadı. Kazımiye köyünde her gece 5 kamyon, 1 tır satılık yapardık Yalova bademi diye şu anda bir kamyonet dolduramıyoruz. Kazımiye köyünde genç çiftçimiz çok vardı, köyleri gezdiğimizde genç çiftçi yok, hep emekliler ilgileniyor. Tarımda kazanamadıkları için çocuklarını fabrikalara yönlendiriyorlar, dönüş var mı dönüşte yok, kan kaybediyoruz.

Tarımda genç çiftçiyi kaybederseniz, çalıştıracak kimseyi bulamazsınız. Bunu sürekli dile getirdiğimizde bizim siyaset yaptığımızı söylüyorlar. Ancak bizim genç çiftçimizi toprakla buluşturup iyi yerlere gelmemiz gerekiyor. Bizim odamızda siyasete yer yoktur, bizim amacımız tarımı geliştirmek, çiftçimizi korumak. Çiftçimizin zor günlerini, sıkıntılarını, girdilerini anlattık bunun dışında başka bir şeyden bahsetmedik, bahsetmeyiz de. Bizim için varsa yoksa tarım. Neticede geldiğimiz nokta, Yalova gibi çok dara alanda tarım yaptığımız bir bölgede bir tane genç çiftçimiz yok ve her geçen gün de kan kaybediyoruz.

Girdi fiyatları korkunç durumda gene çiftçimiz kazanamıyor. Meyve ve sebze deki fiyatlar felaket durumda, üreticiden alınan çok cüzi. Bir kıvırcık pazarda 30 liraya satılıyor ama üreticiden 2 liraya alınıyor. Seralarımızda kıvırcıklar kalmış durumda ve tohuma kaçıyor, satamıyorlar. Üretmezsek yok olmaya mahkumuz o sebeple üretmek zorundayız” dedi.

Yalova Ziraat Odasi Baskani Saban Besli Ata Tohum Tarim Genc Ciftci (2)‘Bunu kendimize görev edindik’

Ben görev sürem boyunca kendime borç bildim ve ata tohumundan bir fide ürettik ifadelerini kullanan Beşli, “Bu fideyi de köylümüze, halkımıza, çiftçimize ücretsiz dağıtıyoruz. Bu uygulamayı her yıl yapıyoruz, bu sene de ürettiğimiz yerli tohumlarımızı halkımızla buluşturacağız. Yalova Ziraat Odası olarak ekonomik gücümüz yok ama ata tohumunun gelişmesinde yaygınlaşmasında ve üretilmesinde elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız ve yapıyoruz. Sıkıntı içerisindeyken bile bunu ibadet sayıyoruz ve bu fideleri dağıtıyoruz. Bizlere destek veren İl Genel Meclisi Başkanımıza, İl Genel Meclisi Üyelerimize, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize çok teşekkür ediyoruz. Bu sene içinde Mehmet başkanımız ayağının tozuyla geldi ancak oda söz verdi bizlere sağ olsun, Yalova Belediyesi olarak çorbada tuzumuz olsun yerli üretimde ata tohumu üretiminde diye, kendisine de teşekkür ediyorum. 21 sene boyunca çok savaşların içinden geçtik ama hiç vazgeçmedik. Bu şehre hizmet etmeyi borç edindik. Ölünce arkamızdan bizi hayırla yad etmeleri yeter bize. Bu dönemde Mayıs ayının 15’inden itibaren fide dağıtımımıza başlayacağız. Köy muhtarlarımızı çağırıp arabalarına yüklüyor ve köylüsüne dağıtıyor, gördüğümüz kadarıyla da iyi bir katma değer getiriyor kendilerine. Bu sene domates, patlıcan, biber, karpuz ve kavun var. Çiftçilerimiz iyi gelir getirip, iyi kazandılar. Bu sene de bunların dağıtımını yapacağız. Bu konuda da bizim en büyük destekçimiz Yalova Fide’nin sahibi Nadir Nalbant kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bize korkunç rakamlarla üretilmesi gereken fideleri çok komik rakamlarla üretip vererek destekte bulundu. 1 milyon fide üretiyorsak bunun 800-900 bin adedini Yalova Fide kendisi karşılıyor” şeklinde konuştu.

Editör: Arda Yavuz