Çandır, “Fiyat güncelleme yöntemi, yılda bir-iki kez değil, yıla yayılacak şekilde küçük porsiyonlar halinde olmalıdır. Büyük zam hareketleri, stokçuluk için uygun bir alan oluşturur” dedi. Emre Eczanesi sahibi Kürşat Emre Çandır, ilaç tedariğinde yaşanan sıkıntılara ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

"Filmin Adı: İlaç Krizi"

Çandır, “Geçen sene, önceki sene, ondan önceki sene. Bu sene de. Aynı filmi sürekli izliyoruz. Filmin adı, ilaç krizi. Filmin başrol oyuncusu, üretici firmalar. Filmin yardımcı oyuncusu, ilaç depoları. Filmin figüranı, eczacılar. Ne yazık ki; 4 yıldır, Şubat ayı veya Aralık ayında ilaç zamları sebebiyle büyük mağduriyetler yaşanıyor. 25 Aralık Pazartesi tarihinde, ilaç fiyatlarını belirleyen Euro kurunda güncellemeye gidiliyor. 16 Aralık 2023 tarihi itibariyle, 14 TL düzeyinde olan ilaç kuru, 17.50 TL'ye çıkıyor. Bu rakamla, halen piyasada bulunmayan veya ulaşmakta güçlük çekilen ithal ürünlerle ilgili sorun devam edecek. Asıl sorun ise, Euro kurunun açıklanma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. 16 Aralık tarihinde, Euro kuru güncellendi. Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih 16 Aralık. Ancak güncelleme 25 Aralık'ta gerçekleşti. Özellikle bu süre zarfında ve öncesindeki zam söylentileri sebebiyle yaklaşık bir aydır, eczacılarımız ilaca ulaşmakta son derece büyük sorun yaşıyor. Bu sorunun sebebi de, üretici firmaların ve ilaç dağıtım depolarının piyasaya ilaç arzını azaltmasıdır.

Burada asıl sorumlu ise, ne yazık ki zam açıklama sürecini yöneten Sağlık Bakanlığı'dır.

Burada ortaya çıkan sorunu ortadan kaldırmanın 2 yöntemi vardır;

1. İlaç zamları, tıpkı akaryakıtta olduğu gibi, bir gece ve ansızın olmalıdır. Önceden açıklanacak bir zam, fırsatçılık ve stokçuluk zihniyetini ortaya çıkaracaktır. Aniden açıklanacak bir güncelleme ise, stok yapma imkanını ortadan kaldıracaktır.

Müdür Karakuş Laborantları Kutladı Müdür Karakuş Laborantları Kutladı

2. Fiyat güncelleme yöntemi, yılda bir-iki kez değil, yıla yayılacak şekilde küçük porsiyonlar halinde olmalıdır. Büyük zam hareketleri, stokçuluk için uygun bir alan oluşturur. Ancak küçük ve sık gerçekleşecek zamlar ise stok ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Açıklamamızın başında ifade ettiğimiz sorunları ortadan kaldıracak olan Sağlık Bakanlığı'mızın gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Eğer bu tedbirler alınırsa, eczacılarımız da filmlerde sürekli dayak yiyen, hor görülen figüran olmaktan çıkar. İlaç sorununun yaşanmadığı, herkesin kolaylıkla ilaca ulaşabildiği bir Türkiye dileğiyle” dedi.

Editör: Arda Yavuz