Üniversitenin 2023 yılında kampüsün %80’ini bitirme hedefi olduğunu ve  öğrenci planlamasını da bu hedefe göre yaptıklarını belirten Rektör Eruslu, “Muhtemel öğrenci sayımıza göre, üniversitemizin kapalı alanlarını belirliyoruz. Bu da biraz bütçe ile ilgili, her sene birkaç bina bitirerek, 2017 yılında kampüsün çehresi biraz da şekillenmiş olacak. Kampüsümüzün şu andaki öğrenci sayısına göre kullanılabilir hale gelmesi için 2017 yılını tarih olarak verebiliriz. Üniversitemizin birinci etabının bitiş tarihi olarak bunu söyleyebiliriz. Bizim üniversite kampüsümüz vizyonu gereği uluslararası öğrencilerin de eğitim görebileceği dal mühendislik ve dal eğitim alanları üzerine bir üniversite olacak, elit bir üniversite olarak planlanıyor. Büyük şehirlere yakın bir üniversiteyiz, Marmara Bölgesi’nden de yoğun bir öğrenci akışı bekliyoruz.Bu yıl kontenjanlarımızın % 100’ü nerede ise doldu” diye konuştu.

Master Plan çerçevesinde, Çınarcık yolu üzerinde bulunan ve üniversiteye 49 yıllığına tahsis edilen arazide, inşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ve hali hazırda kampüste 6 şantiyede inşaat çalışmalarının sürdüğünü belirten Rektör Eruslu, “Yalova Üniversitesi kampüsleşme aşamasında olan bir üniversite. Ancak üniversite arsası ile ilgili olarak geçmişte sorunlar yaşanmıştı. Burası TİGEM’e ait bir arazi, üniversitemize 49 yıllığına tahsis edilmiş durumda. Şu anda ufak tefek pürüzler var, ancak master planları bitirmiş durumdayız.Şu anda 6 şantiyemiz var kampüsümüzde inşaatı devam eden. Bize  bu arsanın tahsis edilmesinden sonra ilk olarak master plan çalışması yapıldı. Master plan nihayete erdi. 6 binanın ihalesi yapılmış durumda. 3 adet açık spor sahamız bitti. Aynı zamanda halı saha, tenis kortu ve basketbol sahamız da bitmiş durumda. Kapalı halı saha ve kapalı voleybol ve basketbol sahalarımızın da ihalesini yaptık. Onun dışında Çelik A ve Çelik B dediğimiz geçici iki binamız iki kattan oluşuyor. Bu binaların birisinde rektörlük ve idari bölümler, diğerinde ise mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Hukuk Fakültesi’nin bazı dersleri burada yapılıyor. Asıl büyük projelerimiz Hukuk Fakültesi, eğer nasip olursa şubat ayında teslim almayı düşünüyoruz. Hukuk Fakültesi’nde yaklaşık 8 bin metrekare kapalı alanımız olacak. Merkezi araştırma laboratuvarımızın ihalesini yaptık, yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, bütün üniversitemizin laboratuvar hizmetlerine sunulacak.Onu da şubat mart gibi bitirmeyi hedefliyoruz. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin ise birinci bodrum katını bitirdik, ikinci bodrum katındayız. Onu da 2015 yılının ağustos ayında bitirmeyi planlıyoruz. Mühendislik Fakültemizin de ihalesi bitti, şu anda temel kazma aşamasında. Mühendislik Fakültemizi de muhtemelen 2015 yılında bitirmiş olacağız.  Aynı zamanda merkezi mutfak ve yemekhane inşaat aşamasında onu da 2014 sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Bunların dışında yapmayı planladığımız rektörlük binamız AKKÖK Grubu’nun bizimle imzaladığı protokolle hibe desteği ile 10 milyon TL bağışta bulundular, bir kısmını da biz karşılıyoruz. Kendilerine bu konuda destekleri için teşekkür ediyoruz. Ana rektörlük binamızın da 2015 başında ihalesi bitip inşaatına başlamayı düşünüyoruz. Onun dışında İlahiyat Fakültesi ile ilgili çalışmalar merkezi dersliklerle ilgili çalışmalar sürüyor. Merkezi derslikler ve kütüphanelerimizin olduğu alanlar yaklaşık 45 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.Burada sosyal tesisler ve sosyal donatılar da olacak. Aynı zamanda İlahiyat Fakültesi ve Merkez camisi de projede yer alıyor. Onun dışında zemin etüt ve altyapı çalışmaları sürüyor. Tüm üniversitenin kanalizasyon, yol, elektrik altyapı çalışmaları sürüyor” dedi.

Kelebek Vadisi, Botanik Bahçesi, plaj….

Yalova Üniversitesi kampüsünün denize sıfır Adalar manzaralı konumu ile de dikkat çektiğini belirten Rektör Eruslu,  “Aynı zamanda manzaramız çok güzel, üniversitemiz deniz manzaralı. Bazı zemin ıslahı ile öğrencilerimizin sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri, Kelebek Vadisi, Botanik Bahçesi, piknik ve yürüyüş alanları ve plaja dayalı zemin ıslah çalışmamız var. Deniz kenarında olmamız nedeni ile plajımızı da değerlendirip burasını da kullanıma uygun hale getireceğiz” dedi.

Ormanı  ve denizi ile doğa ile iç içe….

Projenin teknik detayları ile ilgili bilgi veren üniversitenin  Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Mustafa Temel, Yalova Üniversitesi kampüsünün deniz manzaralı olmasının avantajını değerlendirerek doğa ile iç içe bir kampüs yaratma hedefinde olduklarını belirterek, “Biz deniz manzaralı bir üniversite olmanın da avantajlarını değerlendirerek, doğa ile iç içe bir kampüs yaratmayı hedefliyoruz. Ormanımız var, gezi parkurlarımız, piknik alanlarımız olacak. Bir kısım öğrencilerimiz bunu göremeyebilirler ama gelecek nesiller için iyi bir ortam yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Kampüs projesinde Selçuklu mimarisinden esinlendiklerini belirten Temel, “Genel olarak Master Planımızın ahenginde Selçuklu mimarisi ön planda. Bunu İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden çok özel hocalarımızın belirlediği kriterler çerçevesinde doğal taşla güzel cepheli binalar yapacağız. Hem deniz hem de yol tarafından görünebilecek genel ahengi ile çok güzel binalar olacak. Bir de bu mimariyi peyzajla bütünleştirdiğiniz zaman ileride Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birisini yaratmayı hedefliyoruz. Master planda öngördüğümüz 21 tane binamız var, bunun geri kalanı yeşil alan ve bahçe peyzajı olacak. Zemin ve deprem kuşağında yer aldığımız için sağlamlık ve deprem yönetmeliğine uygun ve aynı zamanda doğa ve çevre sevgisi ile yaşayan bir ortam yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim