Türkiye üretiminin geçtiğimiz yıl yüzde 50’sinin Yalova’dan karşılandığını bu yıl ise yüzde 25’lik artışla payın yüzde 75’e yükseldiğini belirten Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, üreticinin dönüm başına dört tonun üzerinde ürün aldığını söyledi.

Şu anda Subaşı Bölgesi’nde bulunan soğuk hava depolarında yirmi bin tona yakın ürün olduğunu belirten Birlik Başkanı Tunalı, “Depolarımızda yirmi bin tona yakın ürün var. Bu yıl üretimin yüzde 75’i Yalova’dan karşılandı. Tabii Orhangazi’yi de sayıyoruz. Çünkü oradaki üreticilerin ürünlerinin büyük bir kısmı burada. Burası artık bir lojistik merkezi oldu” diye konuştu.

“Kivinin tadını bırakın daha adını bile duymayanlar var”

Türkiye’de kişi başı 400 gram kivi tüketimi bulunduğunu ve Avrupa’da bu rakamın ortalama 3 kg civarında olduğunu belirten Tunalı, “Kişi başı kivi tüketimine bakıldığında kişi başına 400 gram gibi bir tüketim düşüyor. Avrupa ülkelerine bakıldığında ise 3 kg civarında.  Türkiye’de ise daha kiviyi tüketmeyi bırakın, adını bile duymayanlar var. İşte festivalleri de bu amaçla yapıyoruz. Kivinin tanıtılmasına katkısı büyük.  Türkiye’nin en lezzetli kivisi Yalova’da yetişiyor. Bunu iddia ediyorum. Türkiye üretimi 25 bin ton, tüketim 70 bin ton, bunun bir kısmı İran ve Şili ile Avustralya’dan geliyor” diye konuştu.

“Yalova kivisi ulusal çapta bilinen bir ürün”

Yalova kivisinin artık ulusal çapta üne sahip olduğunu ve tüccarın da  artık Yalova’ya geldiğini belirten Birlik Başkanı Tunalı, “Türkiye üretiminin geçen yıl yüzde 50’sini Yalova karşılamıştı. Bu yıl ise üretimimiz Türkiye üretiminin yüzde 75’ine denk geliyor. Şu anda Kocadere Havzasında da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün bir çalışması var, fidan desteği ile yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. İtalya’dan Yunanistan’dan fidan getiriliyor. Bizlere de birlik olarak sorulduğunda kendilerine üretime hazırlık aşamasında destek olmaya çalışıyoruz. Bu konuda yeni uygulamalar oluştu. Size anahtar teslimi kivi bahçesi kuran firmalar var. Türkiye’de açık var, yavaş yavaş bu konuda da gelişmeler olacak. Ancak şunu söyleyebiliriz ki Türkiye’de bir dönüm kivi bahçesi kurmanın maliyeti yaklaşık 4 bin Lira. Verimi ise üç dört yıl sonra alabiliyorsunuz. Dönümden yaklaşık dört ton ürün alınabiliyor. Tesisi kurduktan sonra da dönüm başına yaklaşık bin beş yüz Lira gibi bakım gideri var” diye konuştu.

Üreticilerin Tarsim’den yararlanma durumu hakkında da bilgi veren Birlik Başkanı Tunalı, “Tarsim’in çalışmalarında üreticinin herhangi bir risk oluştuğunda bir sigorta değil, kasko gibi değil, bütün hasarı ödemiyor. Yüzde yirmilik bir hasar oluştuğunda bunu ödemiyor. Tarsim üretici ziraatten vazgeçmesin diye kurulmuş bir sistem. Üretici banka kredisi kullanmayacaksa Tarsim’e girmek istemiyor” dedi. Kivi üreticilerine devlet tarafından soğuk hava depoları ve paketleme konusunda destek olunduğunu da belirten Tunalı, “Kiviye devlet desteği soğuk hava depoları ve paketleme tesisleri için söz konusu. Ayrıca geçen yıl yüzde elli traktör ve ekipman desteği oluştu. Traktörlerde 70 bin liralık traktör alana 35 bin Lira gibi bir destek sağlandı” diye konuştu.

“Yalova tam bir lojistik merkezi olacak”

Körfez Geçiş Köprüsü’nün 2015 yılında hizmete girmesi ile birlikte Yalova’nın kivi konusunda tam bir lojistik merkezi olacağını belirten Tunalı, “Soğuk hava depolarında da artış bekliyoruz. Çünkü burası lojistik bir merkez. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün de bu yönde çabaları var. Yarın bir gün belki burada elli bin ton, belki yüz bin ton kivi depolanacak. Yirmi yıldır bu işle uğraşıyor arkadaşlarımız ve bu işi öğrendiler. İstanbul’un da yakın olması sebebi ile köprü de hizmete girdikten sonra burası tam bir depolama merkezi olacak, ulaşım avantajı ile birlikte” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim