İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar İlimiz merkezde bulunan pazaryerini ziyaret ederek meyve ve sebze satıcılarıyla görüştü.
Kaymakam adayı Batuhan Taşgın ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer’le birlikte pazaryerini ziyaret eden İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’nın İlçe ve Merkez köylerinde kendi ürettikleri meyve ve sebzeleri pazara getirerek direk tüketiciye sunan üreticilerle görüşerek sohbet etti.
Taze sebze ve meyve Yalova’da yenir
Samanlı, Kazımiye, Dereköy, Elmalık, Altınova, Subaşı, Sermayecik, Laledere, Kadıköy gibi meyve ve sebze üretimin ağırlıkta olduğu köylerde ürettikleri ürünü taze olarak tüketiciye sunan üreticiler Suat Parıldar’a ziyaretlerinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek bu yılki meyve ve sebze üretimlerinin tatminkar olduğunu ifade ettiler.
Suat Parıldar pazaryerinde yaptığı açıklamada “İl Müdürlüğü olarak pazaryerlerinde rutin ziyaretler yaparak ürünlerin pazara çıktığında verim nedir ne değildir, satışlarla ilgili durumlar nedir bunları yerinde takip ediyoruz. Ayrıca bizim sürekli fiyat takibi yaptığımız sistemlerimiz var. Bu amaçla haftanın her günü satışyerlerini ziyaret ederek fiyat tespitleri yapıyoruz. Bu vesileyle de üreticilerimizle birlikte olup Yalova’daki üreticilerimizin ürünlerini pazarladıkları yeri görmek ve memnuniyetlerini ölçme fırsatı buluyoruz.
Kivi üretiminde % 15-20 artış bekliyoruz
Bu kapsamda kurban bayramı öncesinde kurban pazarını ziyaret ederek kurban satıcı ve alıcılarıyla görüşmüştük. Yine geçtiğimiz hafta Kocadere’de kivi bahçelerini ziyaret ettik. Kivi hasadının yaklaştığı bu dönemlerde kivi yetiştiricilerimizden bizzat duyduğumuz haberler bizi çok mutlu etti. Kivi üretiminde bu sezon bir önceki yıla göre % 10-15 hatta 20 lere varan bir artış beklediklerini ifade ettiler. Bu bizim için sevindirici bir durum. Bilindiği üzere Ülkemizin kivi ihtiyacının yarısını biz karşılıyoruz.
Yeni Sermayecikler oluşturmaya çalışıyoruz
Yalova Türkiye’nin yüzölçümü olarak en küçük ili olmasına rağmen ürettiği ürünlerin katma değeri yüksek ve Türkiye’yi yönlendirici bir ilimiz. Örneğin kivi gibi bir meyvede ülkemizin en fazla üretimine sahibiz. Türkiye kivi üretiminin % 50’ ye yakın kısmını ilimizde üretiyoruz. Yine ülkemizde söz sahibi olduğumuz Süs Bitkileri gibi bir modelimiz var. Kırsal Kalkınma anlamında Türkiye’de örnek teşkil edecek Sermayecik gibi bir çilek köyümüz var. Yeni sermayecikler oluşturmak için çalışmalarımız tüm hızıyla sürmektedir.
Tarım ve hayvancılık neredeyse biz oradayız
İl Özel İdare Müdürlüğümüzle çok güzel projeler yapıyoruz. Bu projelerin üretici ve tüketici anlamında etkisi nedir gözlemlemek istiyoruz. Hem üreticimizin hem tüketicimizin hem de satıcımızın tepkisini ölçmek amacıyla bu ziyaretimizi gerçekleştirdik. Bu anlamda tarım ve hayvancılıkla ilgili her nerede ne yapılıyorsa biz oradayız. 
Tüm meyvelerde rekolte artışı bekliyoruz
Yalova genelinde 60.975 dekar alanda meyve üretimi yapılıyor. 2016 yılında 59.757 dekar alanda 49.107 ton meyve üretimi yapılırken, 2017 yılının ilk 6 ayında İVA rakamlarına göre 60.975 dekar alanda 50.697 ton meyve hasadı tahmin edilmektedir.
2017 yılında özellikle Zeytin, Kivi, Elma, Armut, Şeftali, Nektarin, Kızılcık, İncir, Kiraz ve Erik meyvelerine hasadı yapılanlarda verim ve kalite olarak önceki yıllardan daha yüksek değerlere ulaşıldı. Henüz hasadı yapılmayan Kivi, Zeytin, Trabzon Hurması ve Ceviz meyvelerinde de önceki yıllara göre çok önemli rekolte artışı bekliyoruz. Şeftali üretimini örnek verecek olursak bu yıl 2.147 dekar alandan 4.352 ton üretim elde ettik.
Bu üretim sezonunda iklim şartlarının olumlu seyretmesi bitki hastalık ve zararlı salgınının oluşmasını engelledi. Bunun yanında entegre mücadele ve erken uyarı istasyonlarımızla yapılan çalışmalar neticesinde verilen ilaçlama ilanları mevcut hastalık ve zararlıların baskı altına alınmasını sağladı.
Üreticimiz verimden memnun
Üretici açısından bu yıl geçen yıla göre daha fazla miktarda ürün hasadı yapıldı. Diğer bir ifadeyle 2017 yılı verimli bir yıl oldu. Tüketici açısından bakıldığında ise geçen yıla oranla daha düşük fiyatlara ürünlere erişim imkanı yakaladılar” dedi.

Editör: TE Bilişim