Projede önceliğin afet öncesi hazırlık olduğu ve deprem, sel gibi birçok doğal afet öncesi vatandaşların bu duruma hazırlıklı olması için çalışmalar başlatılması hedefleniyor. Ulusal Ajans tarafından kabul edilen projede Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde yer alan tüm İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ortak olarak yer alıyor. Proje bütçesi 248 bin 759 Euro ve bu ödeneğin hibesi ise 186 bin 569 Euro. Projede il afet müdürlüklerinin yanı sıra yurt içinden Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği ortak olarak yer alıyor. Projenin yurt dışından iki ortağı ise birisi Avusturya’dan Salzburg Üniversitesi ve diğeri ise İtalya’dan Foligno Merkezi Araştırmalar Enstitüsü projede yer alıyor.

Proje kapsamında yurt içi ortaklarına Avusturya Salzburg Üniversitesi tarafından 3D modelleme eğitimi verilmesinin yanında, bu modelleme eğitimleri esnasında muhtemel afetlerin etkileri bilgisayar ortamında görülebilecek. Ayrıca yapılacak mevcut durum değerlendirmesi ile özellikle il afet müdürlüklerinin uygulamaları Salzburg Üniversitesi’nin konusunda uzman öğretim görevlileri tarafından gözden geçirilecek ve önerilerde bulunulacak.

Projenin tanıtımı için Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Pelemir Otel’de bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Düzce Valisi Adnan Yılmaz, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut,  ilçe kaymakamları, daire amirleri ile afet anında görevli personeller katıldı.

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay,
Afet Durum Başkanlığı olarak büyük hazırlık içinde olduklarını ifade ederek “Ulusal Afet Müdahale Planında sona geldik. Tüm bakanlıklar ve ilgili kurumların buna dahil olması için çalışıyoruz. Çeşitli eğitimler yapacağız. Afetleri 4 seviyede ilan ettik. Birinci seviye afetlerde iller afet sonrası kendi sorunlarını çözebilecekler. İkinci afet seviyesinde bölge illeri kendi sorunlarını çözecekler. Üçüncü afet seviyesinde ulusal olarak sorunlar çözülecek. Dördüncü afet seviyesinde ise uluslararası olarak müdahaleler yapılacak. Bundan sonra her ay bir tatbikat yapılacak. Bu tatbikatlar standartlaştırılacak. Ayrıca ekipman konusunda da belli standardı yakalayacağız. Bu aşamalardan sonra 2013 yılını bilinçlendirme yılına çevireceğiz. Bunun için 4 başlık belirledik. Birincisi, afete hazır aile, ikincisi afete hazır okul, üçüncüsü afete hazır iş yeri ve son olarak afete hazır gönüllü gençler ” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından projenin yabancı ortaklarından olan Salzburg Üniversitesi, İtalya’dan Foligno Merkezi Araştırmalar Enstitüsü yetkilileri ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Uzmanı Ertuğrul Ayrancı tarafından projenin detayları hakkında sunumlar yapıldı.

Editör: TE Bilişim