Yapımı hızla devam eden 3 bin 600 metrekarelik kapalı alana sahip Altınova Belediyesi hizmet binası, yer altı suyunun çekilerek ısı pompası sisteminin kullanılarak ısıtılması prensibine dayanan  çevreci özelliği ile öne çıkan Türkiye’nin ilk belediye hizmet binası olacak.

2016 yılında tamamlanarak hizmete girmesi hedeflenen Altınova Belediyesi hizmet binası ile ilgili Yalova Gazetesi’ne açıklamada bulunan  Belediye Başkanı Metin Oral, çevreci özelliği ile belediye binasının  yeşil bina sertifikası alacağını söyledi. Binanın çevreci ısıtma sistemi ile enerji harcamalarından %50 oranında tasarruf edileceğini belirten  Oral, “Belediye hizmet binamız kendi enerjisini de kendisi üretecek. Enerji ihtiyacının yüzde ellisini karşılayacak. Yeşil bina sertifikası alacağız. Kendi elektriğini de bina üretecek. Zemin üzerine dört kat, 3600 metrekare kapalı alan, konferans salonu ve toplantı salonu olacak. Tüm birimlerimiz burada yer alacak. Altınova halkına daha verimli hizmet verme imkanı sunacak. Mart ayının ortasında ihale olacak. Bugüne kadar hibelerle gitmiştik. Bundan sonra da ihale aşaması olacak. Şu anda kaba inşaat bitmiş durumda. Bundan sonraki süreçte de inşallah bir yıl içerisinde tamamlayıp hizmete açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Belediye binasında güneş panelleri de olacak….

Yer altı suyunun çekilerek ısı pompası yoluyla binaların ısıtılmasını sağlayan teknolojinin kullanılacağı projeyi hazırlayan Erelsan firması genel müdürü Erkan Bıçakçı, Altınova Belediye Hizmet binasının ısı pompası kullanılarak ısıtılacak ilk belediye binası olacağını söyledi.Bıçakçı “Altınova Belediyesi hizmet binasında ısı pompası sistemi ile büyük enerji  tasarrufu sağlanacak. Güneş panelleri konulacak belediye hizmet binasının çatısına ve ısı pompalarının çalışması için gerekli elektrik enerjisinin büyük bir bölümü de buradan karşılanacak. Proje bu yönü ile de çevreci bir proje olacak.Şu anda bakanlıklar nezdinde bu konuda çalışmalar yürütülüyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından bu konuda çalıştay hazırlandı. Biz de katıldık. Çalıştay sonunda bir kurul oluşturuldu. Bu kurul devletteki yasal çalışmalarla ilgili kısmı yürütecek.Bu teknoloji Toplu Konut İdaresi’nde de kullanılacak, çalışmalar sürüyor. Bazı devlet dairelerinde de kullanılmaya başlandı. Ankara Polatlı’da, Karamürsel’de Kocaeli Belediyesi’nin sosyal tesislerinde kullanılmaya başlandı. Ancak Türkiye genelinde belediye hizmet binası olarak ilk kez Altınova’da uygulanacak. Belediye Başkanımız bu konu ile ilgili projenin uygulandığı yerleri geldiler, gezip yerinde inceleme imkanı buldular. Türkiye’de bu projeyi hayata geçirebilirsek  ülkemizin enerji anlamında dışa bağımlılığını da önemli ölçüde ortadan kaldırmış olacağız. Bütçe açığımız 46 milyar dolardı geçen yıl. Avrupa’da bu teknoloji çok iyi kullanılıyor.Örneğin Norveç’te bir kentin ısıtılması tamamen ısı pompası sistemi ile sağlanıyor. Özellikle deniz kenarında olan Yalova gibi kentlerin ısıtılmasında ısı pompası sisteminden rahatlıkla faydalanabiliriz. Isı pompası hava ve toprak kullanılarak da çalışabiliyor, ancak su kullanıldığında sistemin çalışabilmesi için gerekli enerji sarfiyatı da daha az oluyor” dedi.

Çevreci projeye TEMA’dan övgü…

Çevreci ve akıllı belediye hizmet binasının ayrıntıları ile ilgili bilgi alan TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan da projede kullanılacak sistemin diğer kuruluşlara da örnek olacağını belirterek, “Enerjinin tasarruflu kullanımı sürdürülebilir çevre ve doğal hayat bakımından oldukça önem arz eden bir konu. Altınova Belediyesi’nin bu konuda çevreci özelliği ile ön plana çıkan belediye hizmet binasını TEMA olarak oldukça önemsiyoruz.Yalova’da diğer kamu binalarına  ve özel sektöre de örnek olmasını diliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim