Atatürk'ün Yalova'ya gelişinin 85'nci Yıldönümü dolayısıyla ilk tören Kent Müzesinde düzenlendi. "Atatürk ve Yalova" adlı fotoğraf sergisinin açılışını Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz birlikte gerçekleştirdiler. Fotoğrafları tek tek inceleyen davetliler daha sonra Atatürk'ün Yalova'da geçirdiği zamanların anlatıldığı belgeseli izlediler. 

Sığırtmaç Mustafa Heykeli Açıldı

Atatürk'ün Yalova'ya gelişinin 85'nci Yıldönümü dolayısıyla ikinci tören ise Osmanlı Parkı'nda gerçekleştirildi. Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan “Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa” heykeli düzenlenen törenle açıldı. Heykelin açılışı öncesinde konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, " Buradaki yaşanmış olay Türk milletinin onurunu koruduğunu, paraya nasıl kendini teslim etmediğini, o maddi değerin karşılığını nasıl bir şekilde verdiğini gösteriyor. Sığırtmaç Mustafa dürüstlüğüyle, efendiliğiyle, Türklüğüyle Mustafa Kemal tarafından subay olarak yetiştiriliyor. 1960 yılında binbaşı rütbesiyle emekli oluyor ve 15 Ocak 1987’d e Yalova’da vefat etti. Ben buradan bir kez daha kendisini rahmetle anıyorum. Tacinur ablama da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Salman'ın ardından söz alan Sığırtmaç Mustafa olarak bilinen Mustafa Demir’in kızı Tacinur Demir ise, “27 sene sonra babamın hatırlanması beni çok mutlu etti. Bu rahatsızlık günlerimde bana büyük bir moral kaynağı oldu. Sağ olun, çok teşekkür ediyorum. Atatürk babama çok büyük değer veriyordu. Verdiği değeri kız kardeşine de yansıdı. Makbule Hanım kanuni olarak babamı kendisine evlat edinerek, Makbule Atadan’ın da manevi oğlu olmuştur” şeklinde konuştu.

Yalova Valisi Esengül Civelek ise burada yaptığı konuşmada Sığrtmaç Mustafa ile Atatürk arasında yaşanan bu olayın Atatürk'ün çocuklara ve onların eğitimlerine ne denli önem verdiğinin en net örneği olduğunu söyledi. Civelek konuşmasında, "Büyük Önder Atatürk’ün geleceğimizin güvencesi, teminatı, umudu, çocuklarımıza verdiği önem, çocuklarımıza gösterdiği ilgi ve sevgi bilinen bir gerçektir. Atatürk, Yalova’da tanıştığı Sığırtmaç Mustafa’ya ilgi göstermiş, eğitimiyle, yaşamıyla yakından ilgilenmiş ve Sığırtmaç Mustafa’yı himayesine almıştır. İlimizde Yalova Belediyesi’nin hayırsever Macide Alp’in destekleriyle yaptırdığı Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa heykelinin ilimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Ardından heykelin açılışını Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Sığırtmaç Mustafa'nın Kızı Tacinur Demir, Yalovalı hayırsever Macide Alp ve Atatürk'e benzerliği ile tanınan tiyatro oyuncusu Göksel Kaya gerçekleştirdiler.

Yürüyen Köşk'te Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar Çalındı

Atatürk'ün Yalova'ya gelişinin 85'nci Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen son törene ise Atatürk'ün bir dalını kesmemek için raylar üzerinde yürüterek dünyaya çevrecilik dersi verdiği Yürüyen Köşk ev sahipliği yaptı. Köşkteki yemekli törene gelen konuklar Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve eşi Dilek Salman tarafından karşılandılar. Yalova Valisi Esengül Civelek, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ile çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşen kutlama öncesinde bir konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Atatürk için Yalova çok özel bir yerdi. Benim Kentim diyerek taçlandırdığı bu kent aynı zamanda Termal'le de özdeşleşmiş. Geleceğin şu kenti olacaktır dediği bir de Termal kaplıcaları var. Yalova sahilinden Termal'e kadar Atatürk'ün bizzat diktirdiği çınar ağaçları ile Türkiye'nin en uzun Çınarlı hıyabanı da buradadır. 19 Ağustos 1929'da ilk kez ulu önder Yalova'ya geldi. 17 kez günü birlik olarak bu şehre gelip gidiyor, 27 kez gelişinde ise 313 gün 270 geceyi Yalova'da geçiriyor. Ankara ve İstanbul dışında bu kadar uzun zaman yaşadığı başka bir kent daha yok. Atatürk'ün özel bir ilgisi ve tutkusu var bu kente. Genç Türkiye Cumhuriyetinin kaderine yön veren bir çok önemli karar burada alınıyor. 3 evinin olduğu tek yer de yine Yalova'dır" dedi.
Konuşmanın ardından Atatürk'ün sevdiği şarkılar eşliğinde Atatürk'ün sevdiği yemeklerden oluşan bir menü ile yemek yiyen davetliler İstanbul Senfoni Orkestrası'nın çaldığı parçaları ise keyifle dinlediler.

 

 

Editör: TE Bilişim