Yoğun bakıma alınan astım hastası Çayan Birben'in beyin ölümü gerçekleşti. Elim olayın, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, “biber gazında insan sağlığı üzerinde kalıcı etki bırakmayan gaz mühimmatı kullanıldığı” açıklamasının ertesi günü yaşanması ise adeta ‘biber gazının kendini ihbarı’ oldu.

Olay nasıl gelişti?

Görgü şahitlerine göre olay şöyle gelişti; “Fevzi Çakmak Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Yıldız Sokak'taki Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında kavga çıktı.Kavgayı ayırmak isteyen ve astım hastası olduğu öğrenilen Çayan Birben (31), olay yerine sevk edilen polisin gruplara müdahalesinde biber gazı kullandığı için fenalaştığını bildirdiler. Görgü şahidi Emre K. “Çayan’ın olay ile ilgisi yoktu. Polise abi ben astım hastasıyım biber gazı sıkma dediğini duydum polis yinede sıktı” dedi. Biber gazının etkisi ile iyice fenalaşan Birben internet kafeye koşarak elini yüzünü yıkamak istedi. Burada kalbi duran genci olay yerine gelen ambulans ile ilk müdahale yapılarak Yalova devlet hastanesine kaldırıldı.

Avukat Kormaz, “Adalete hesap verecekler

Haberi alan yakınları hastaye akın ederken Birben’nin beyin ölümünün gerçekleştiği haberi avukat Melike Kormaz’a bildirildi. Çayan’ın aynı zamanda yengesi olan  avukat Melike Kormaz yaşanılan olayın sorumlularının adalete hesap vermesi gerektiğini belirterek “ Çayan herkesin gözü önünde ölümü izlendi. Astımlı olduğunu söylediği halde neden polisin bu denli şiddet uyguladığını anlamıyorum. Doktor Emrah Uludağ ölüm sebebinin biber gazından dolayı olduğunu astımlı olduğu için panik atak ilede hiper tansiyondan dolayı beyninde boluncuğun patladığını söyledi. Herkes adaletin karşısında hesap verecek dedi.

Çayan’ın Dayısı, “Büyütmeyin diyorlar, nasıl dayanalım bu acıya”

Konya’da yaşayan dayı Müfit Haberal haberi alır almaz Yalova’ya geldiğini yaşananlar karşısında neyapacağını şaşırdığını belirten Haberal Polisin müdahale tarzının vahşice ve vicdansızca bulduğu söyledi . Haberal “  gece haber alır almaz geldim saat 23:00  buradaydım yani burada söylenenler arkadaşlarının anlattıkları Çayan’ın bu olayla hiçbir ilgisi yolmadığını oradan tesadüfen geçdiğini söylediler. Kavgayı ayırırken tam o sırada biber gazı sıkmaya başlamışlar, kavga tam biteceği sırada biber gazı sıkmaya başlamışlar ben hastayım, ben astım hastasıyım, ben panikatağım diye söyleyince de biber gazından kimse ölmez ya ölüyorum diye yalvarıyor çocuk, biber gazından kimse ölmez bu güne kadar kim ölmüş diye dalga geçmiş polisler.

Orda yüzünü yıkamak için havuzdan su almaya çalışırken suyu almasına dahi orda yüzüne bir damla su vurmasına dahi müsaade etmemişler. Yani ölümünü hazırlamışlar daha doğrusu otuz yasında bir gencin ölümünü hazırlamışlar el birliğiyle üç beş tane polis, üç beş tane gencin yaptığı sokak kavgasını işte olayda bıçağın, silahın olmadığı bir kavgayı biber gazıyla durdurmaya çalışmışlar hasta olduğunu beyan ettiği halde üstüne basa basa biber gazı sıkmışlar. Şu anda yoğun bakımda zaten biliyorsunuz, beyin ölümü gerçekleşti doktorların söylediği o tabi babasını tam bilgisi yok bu konuda ama doktorlarla ben bizzat görüşüm doktorlar beyin ölümünün gerçekleştiğini söylediler. Sadece makineye bağlı olarak yaşıyor.

Olayla ilgili yargı süreci başladı basından da aradılar her kese bilgi verdik. Bu işin sonunu bırakmayacağız bu gün bizim çocuğumuz ölecek yarın bir başkasının çocuğunuz ölecek yani buna bir dur demek lazım silah gibi kullanıyorlar artık bu ülkede ellerine aldıkları biber gazını silah gibi kullanmaya başladılar. Bu gün birkaç komiser buraya gelmiş işte olayı bu kadar büyütmeyin basına yansımasın söyle olmasın böyle olmasın gibi laflar söylediler. Bizimde evladımız var yani insan nasıl dayanabilir? Normal bir ölümü kabullene bilirsin ama bu şekilde bir ölümü nasıl kabullenecek o anne baba” dedi.

Acılı baba, fişin çekilmesine neden izin vermedi?

Çayan Birben'in babası Ahmet Birben, ‘oğlumun fişini çektirtmem’ dedi. Pazar akşamı iki grup arasında yaşanan kavgayı ayırmak isteyen polisin sıktığı biber gazından etkilenerek fenalaştığı ardından da beyin kanaması geçirdiği iddia edilen Çayan Birben'in ailesi, dün Yalova Devlet Hastanesi bahçesindeki bekleyişini sürdürdü. Hastane bahçesinde oğlunun durumu hakkında bilgi veren baba Ahmet Birben oğlunun beyin ölümü gerçekleşse dahi fişinin çekilmesine izin vermeyeceğini söyledi. Birben, "Gereken yerlere bildirdik. Avukatımıza vekalet verdik. Gereken yapılacak. Şu anda konu mahkemede. Doktorlar açıklama yapacak. Ancak beyin ölümü gerçekleşse dahi fişini çekmek için benden imza almaları lazım. İmza atmayacağım. O iki polisle emniyet amiri buraya gelecekler beni bilgilendirecekler ondan sonra ben bir şey düşünürüm" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim