Bayraktar, seralarda 5 Milyon TL’nin üzerinde bir hasar oluştuğunu belirterek sera sahiplerine geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Seraları Şemsi Bayraktar ile Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yönetim Kurulu Üyeleri ve sera sahipleri birlikte gezdiler

Yalova’ya gelerek geçtiğimiz haftaki lodostan en fazla etkilenen Yalova’daki seraları yerinde inceleyerek durum hasar tespitinde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sadece Yalova’da değil aynı zamanda Türkiye’nin birçok ilinde bulunan seralar lodostan dolayı zarar gördüğünü dile getirdi. Bayraktar, “Fırtınanın verdiği zarar en fazla Yalova’da görülmüştür. Bine yakın sera ve seralarda ekili olan kesme çiçek, salatalık, semizotu gibi ürünler zarar görmüştür. Fırtına şiddetinin fazla olması nedeniyle plastik seraların örtüleri tamamen uçarken, demir aksamları da yerlerinden çıkmıştır. Yalova’daki çiftçilerin önemli Betpipo geçim kaynağı olan kesme çiçek üretiminin zarar görmesi çiftçilerin mağduriyetine neden olmuştur.

İlk gözlemlere göre zararın boyutunun 5 milyon liraya ulaştığı yönünde tahminler yapılıyor. Açık alanda ise meyve ağaçlarında dallarda kırılmalar ve yatmalar meydana gelmiş. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri hızlı bir şekilde inceleme ve hasar tespiti yapması lazım. Özellikle çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçları ertelenmesini talep edeceğiz. Üreticilerimiz örtü ihtiyacı var. Bunlarında karşılanması gerekiyor. Bu meseleyi bakanlarımıza ileteceğiz. Üreticilerimizin yaralarını saracağız. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), Yalova’daki üreticileri kabul etmese de bizler elimizden geleni yapacağız. TARSİM çok önemlidir. Üreticilerimizin bu konuda şikâyetleri var. Bu bölgede TARSİM kapsamına giremeyen çiftçilerimiz TARSİM’in katı davrandığını dile getirdi. TARSİM’i bu konuda uyaracağız. TARSİM kapsamına girmeyen üreticilerin yeterli şekilde desteklenmesi mümkün olmayacak. Üreticilerimizin TARSİM kapsamına girmelerini istiyorum.”diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim