İstanbul trafiğini rahatlatmak, köprülerden geçişi azaltmak için Ambarlı Limanı ile Topçular arasında çalışacak gemiler, TIR ve kamyonları İstanbul trafiğine sokmadan Topçular İskelesine indirecek. Yalova'mız da Tonami Meydanına yapılan köprülü kavşak için kesilen ağaçlarla gündeme gelirken trafiği rahatlatmak adına ilimizde yapılan işler siyaseten kullanılıyor. Körfez Geçi Projesi ve otoyolun Yalova'ya getireceği yükler, avantaj ve dezavantajlar hiç araştırılmaz iken İStanbul trafiğine çözüm yine ilimizi sınırları içerisinde yaratılıyor.
İstanbul Trafiğinin rahatlatılmasının yollarını arayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ambarlı-Topçular arasında Ro-Ro taşımacılığı başlatmaya hazırlanıyor. Her gün 2 bin TIR taşınması öngörülen proje kapsamında Topçular'a gelen TIR'ların yapımı devam eden Tonami Meydanındaki Köprülü Kavşak'ı kullanarak Bursa yönüne geçmesi gündemde. 
İstanbul, trafiğini rahatlatmaya çalışılan projeyle, TIR ve Kamyonlar, Gebze- Orhangazi Körfez otobanını kullanamadan Topçulardan Yalova’ya girişi sağlanacak ve buradan Orhangazi otobanına girişi yapılacak. Aynı şekilde Bursa yönünden gelen TIR ve Kamyonlar Orhangazi Körfez otobanına girmeyerek Yalova’dan Topçular iskelesine ulaşacak ve buradan İstanbul Ambarlıya Ro-Ro seferiyle gidecek. TIR ve kamyonların İstanbul trafiğine girmeden, Avrupa’dan Asya’ya geçmesini sağlayacak Ro-Ro gemileri için Ambarlı’ya yapılacak olan özel limanla birlikte, Ro-Ro seferleri Topçular iskelesinden Yalova’ya gelip, köprülü kavşak güzergahını kullanarak Orhangazi Körfez otobanına ulaşacak.. Böylelikle Yalova –Topçular güzergahında  her gün 2000 tır ve binlerce kamyon bu güzergahta yol alacak.
Projenin Detayları
Proje kapsamında Marmara’nın kuzeyinde Ambarlı ile Topçular arasında çalışacak gemilerle, TIR ve kamyonlar İstanbul trafiğini işgal etmeden Avrupa’dan Asya’ya geçecek. Trafikten günde 2 bin TIR eksilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul, Ambarlı’da mülkiyeti Hazine ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplam 162 bin 373 metrekarelik alanda yapılması planlanan liman dolgu ve Ro-Ro projesini hayata geçirmeden önce, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği doğrultusunda, 20 Ağustos’ta, Beylikdüzü’nüde toplantı düzenleyerek, halkı bilgilendirecek.
2 Saatte Topçular
2008’de başlayan çalışmalar sonucunda, 17 güzergâh arasından seçilen ve imar planı değişikliği 10 Mart 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce onaylan proje, ÇED süreci için İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunuldu. Liman (Dolgu ve Ro-Ro) Projesi, 2011’de  yapılan özelleştirmeyle, Tepe–Akfen–Souter-Sera ortak girişimi tarafından satın alınan ve 53 gemi, 35 terminalle hizmet veren İDO A.Ş. tarafından yapılacak.
Tır ve kamyonları deniz yolu ile Ambarlı’dan Topçular’a taşıyacak projeye göre Ambarlı’da yarım saatte yüklenecek gemiler, 300 kilometre mesafede bulunan ve trafiğin pik saatlerinde 7 saat süren Topçular’a 2 saatte varacak. Projeyle İstanbul’un kent içi ağır vasıta transit geçişinin rahatlaması, TIR ve kamyonlardan kaynaklanan trafik sıkışıklığı ve yol yıpranmalarının da azalması bekleniyor.
Günde 2 Bin Tır Eksilecek
Ro-Ro Limanı Ambarlı 779 ada 1 ve 2 nolu parseller üzerine yapılacak. Projenin öngörülen bedeli 110 milyon lira. ÇED raporuna konu bölgedeki haftalık araç sayısı toplam 85 bin 212. Bandırma güzergahında kurulacak Ro-Ro hattını kullanabilecek ağız vasıta sayısı haftalık 85 bin 43 olarak tespit edilmiş. Ro-Ro Limanı sayesinde günde 2 bin TIR ya da 3 bin 500 kamyon taşınması planlanıyor. Ambarlı –Topçular arasında oluşturulacak yeni hat, sonraki süreçte farklı güzergahlarla da entegre edilmesi düşünülüyor.
Duş, Berber Ve Banka ATM’si de Olacak
Ro-Ro taşımacılığı seferlerinde, 200 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde ve 20 deniz mili hıza sahip ropax gemileri kullanılacak. Gemilerde restoran, market, oda, duş, WC, berber, banka ATM’si gibi hizmetler sunulacak.
Editör: TE Bilişim