Barışı ve kardeşliği pekiştirmek amacıyla Yalova Belediyesi tarafından düzenlenen Büyük Balkan Buluşması’nın bir diğer bölümü olan festival ise 14 Temmuz Cumaretsi günü yapılan programlarla start aldı. İlk olarak Balkan Ülkeleri ve Kardeş  Şehirler Resim Sergisi açıldı. Program Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi temel atma töreniyle devam etti. Son olarak Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan Balkan Gecesi’yle ilk günün programları son buldu. 19 Temmuz’a kadar sürecek olan etkinlikler kapsamında şu programlar yer alacak; “Belediye Başkanları Zirvesi”, “Balkan Kardeş Şehirler Proje Atölyesi”, “Foto Maraton”, “Gazeteciler Buluşması”, “Folklor Şenliği” ve “Cem Vakfı Gecesi”.

 

Etkinlikler Balkan Ülkeleri Resim Sergisi ile Başladı

 

12 Ülkede 103 fotoğrafın segilendiği resim sergisi Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezinde düzenlenen törenle açıldı. Yalova Belediyesi tarafından organize edilen Büyük Balkan Buluşması Festival Programıyla devam ediyor. Program kapsamında yer alan “Balkan Ülkeleri ve Kardeş Şehirler Fotoğraf Sergisi” festivale katılanların ve Yalovalıların beğenisine sunuldu.

Açılış kurdelasını sergide eseri bulunan fotoğrafçılar ile birlikte kesen Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal; “Bu organizasyonların tertiplenme amacı Balkan Savaşları’nın 100. yılında kinin, nefretin değil dostluğun ve kardeşliğin pekişmesini sağlamak. Bu sebeble halkların bu tarz organizasyonlarla bir araya gelerek birbirlerini tanımalarını bu kardeşliğin nesiller boyu sürdürülmesini arzulamaktayız. Bu sergi sayesinde de kardeş şehirlerimize gidemesek de onların kentlerini tanıtan bu resimleri inceleyerek o coğrafyalar hakkında bilgi sahibi olabilmeyi amaçladık” dedi.

 

Balkan Evi Temel Atma Töreni’ne Bulgaristan Çıkarması

Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan, hem kentin turizmine katkı sağlayacak hem de Gaziosmanpaşa, Mustafa Kemal Paşa, İsmetpaşa mahalle sakinlerinin dayanışmasını sağlayacak Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi’nin temel atma törenine Bulgaristan’dan çok sayıda protokol mensubu katıldı.

Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal ve eşi Suna Koçal, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Yalova Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Cengiz Dereli, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi(HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan HÖH Partisi Milletvekili Ramadan Atalay, Bulgaristan Çevre Eski Bakanı ve HÖH Milletvekili Cevdet Çakırov, Bulgaristan HÖH Milletvekili Erdoğan Ahmedov, Bulgaristan HÖH Milletvekili Durhan Mustafa, Bulgaristan’ın Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, Bulgaristan’ın Omurtag Belediye Başkanı Nejdet Şaban ve çok sayıda davetli katıldı.

Temel atma töreni öncesi konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, Ahmet Doğan’ın Balkan coğrafyasının önemli bir lideri olduğunu bu yüzden Balkan Evi ve Göç Müzesi’ne Ahmet Doğan’ın adı verildiğini belirtti.

 

“AHMET DOĞAN, BALKANLAR’DA TÜRK SİYASETİNİN ÖNDERİDİR”

Yalova Belediyesi Ahmet Doğan Balkan Evi ve Göç Müzesi’nde lokal ve resturantında yer aldığını söyleyen Başkan Koçal sözlerini şöyle sürdürdü:  “Spor oyunlarıyla başladık, foto maratonla devam ettik, gazeteci arkadaşlarımız burada, folklor oynayan kardeşlerimiz buradalar. Hepsinin bir amacı var. 100 sene önce Balkanlar’da bir acı, savaş yaşanmış. O savaş milyonlarca insanın acı çekmesine sebep olmuş. Biz bu savaşın 100. yıldönümünde savaştan değil barıştan söz etmek için etkinlikler düzenliyoruz. İnsanlar birbirlerini tanırlarsa öldürmezler. Yunus Emre’nin ‘tanış olalım’ felsefesi üzerine insanları birbirleriyle tanıştırmak için faaliyetler düzenledik. Ama bugün temelini atacağımız bu binanın birkaç tane özelliği var. Birincisi içerisinde göç müzesi olacak. Balkanlar’dan Anadolu’ya 5 Milyon insan göç etti. Bu sayı az değil. Yalova bir göç şehri. Her coğrafyadan gelen insanlar bir arada yaşıyor. İşte bu yüzden göç müzesi bulunacak. Bu göç hikayeleri unutulmamalı, hatırlanmalı. Bu binanın diğer özellikleri ise Balkanlar’dan gelen insanların bu mahallede yaşamasıdır. Buranın adı halk dilinde Göçmen Mahallesi’dir. Balkan Göçmeni insanlar yine burada dernek faaliyetlerini sürdürüp yöresel kültürlerini yaşatacaklar. Balkanlar’da Türk siyasetinin bir önderi var. 1991 yılından sonra sadece partili biri değil oradaki Türk siyasetinin önemli ismini Balkan Göçmeni arkadaşlarımızın önerisiyle burada yaşatmak istedik. İnşallah açılışını Ahmet Doğan ile birlikte yaparız. Hayırlı olsun”

Başkan Koçal’ın ardından protokol üyeleri temel atma butonuna basarak inşaata ilk harcı döktüler.

 

Balkan Gecesi Coşku Dolu Geçti

Yalova Belediyesi’nin Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği(BAL-GÖÇ) ile işbirliği içerisinde düzenlediği Balkan Gecesi Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Geceye Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal ve eşi Suna Koçal, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun,Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan,Bulgaristan Hak ve Özgürler Hareketi Partisi yetkililerinin yanı sırada çok sayıda misafir katıldı.

Yerel Sanatçı Utku Köşedar’ın konseriyle başlayan Balkan Gecesi, misafir ekiplerin folklor gösterileriyle devam etti. Gecede konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal; “Balkan Barışı için folklor ekiplerini, gazetecileri, şairleri, belediye başkanlarını bir araya getirdik. Birbirlerini tanıyan insanlar savaşmaz. Dostluk için çabalar” diye konuştu. Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise yaptığı konuşmasında Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal’a ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Balkan Gecesi, Bulgaristan’ın ünlü sanatçılarından Bilyana konseriyle devam etti. Seslendirdiği parçalarla muhteşem bir gece yaşatan güzel sanatçıya teşekkür plaketi ve çiçeğini Ebru Sanatçısı Suna Koçal takdim etti.

Editör: TE Bilişim