20 bin TL’lik tazminat davası, Yalova’da kurulmak istenen 645 MW’lik kömürlü santrale karşı açıklama yapan çevrecilere açılmıştı.

 

Hukuk savaşı sürüyor

 

Davada Aksa avukatı Hatice Özçelik, santralin ruhsatlı hale getirildiğini, Aksa’nın o dönemdeki müdürü Mustafa Yılmaz ve yatırım projesi müdürü Emin Peynirci’ye kaçak santral inşaatından dolayı açılan ‘ceza davası’nın ‘düştüğünü’, proje ile ilgili ÇED olumlu belgesinin olduğunu belirten ek delil dosyasını sundu.

 

Çevrecilerin savunmasını yapan ve 1999 depreminde Yalova’da aynı fabrikada yaşanan kimyasal sızıntıyı kazandığı davalarla belgeleyen Çevre hukukçusu Avukat Ayşe Aydemir ise delile karşı delil sunarak, ÇED raporuna açılan davanın halen Danıştay’da olduğunu, ayrıca santralin yapıldığı Yalova Taşköprü Belde Belediyesi Başkanı, meclis üyeleri ve fen müdürü ile ilgili olarak santral inşaatının kaçak başlamasına göz yummak ve görevi kötüye kullanmaktan açılan ceza davasının da bulunduğunu belirtti dosya numaralarını mahkeme hakimi Necati Öğmen’e sundu. Hakim Öğmen, sunulan dosyaların ilgili mahkemelerinden istenmesine karar vererek duruşmayı 2 Ekim 2012 Salı günü, saat 11.55’e erteledi.

 

Çevrecilere mahkeme çemberi

 

Çevrecilerin çevre gününde yargılandığı davada, santralle ilgili süreçleri kamuoyuna duyuran Yaçep üyeleri, şirketin manevi şahsiyetini zedelediği gerekçesiyle Aksa Akrilik Kimya Aş tarafından 20 Bin TL’lik tazminat istemiyle 2 yıldan bu yana yargılanıyor.

 

Yalova’da kömür yakıtlı termik santralin kaçak olarak başladığını kamuoyuna duyuran ve fay hattında termik santral olamayacağına dair görüşlerini dile getiren Yalova Çevre Platformu üyelerinin 10 Haziran 2010 tarihinde Greenpeace ofisinde 15 stk’nın katılımıyla yaptığı açıklama sonrası tazminat istemiyle mahkemeye verilmişti. Aksa’nın çevrecilere açtığı bir diğer davası da iki yıldan bu yana sürüyor.

 

 

 

Editör: TE Bilişim