Yalova Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi Garden A.Ş'yi ziyaret ederek çiçek üretimi yapan işletmeleri gezdi. Çiftçi Türkiye'deki Orkide üretimi yapan tek nokta olan Solo Plant'ta hayran kaldı. 
Yalova Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer'le birlikte Yalova Garden A.Ş.yi ziyaret etti. Ülkemizin en önemli kümelenme modellerinden biri olan Garden A.Ş. yi ziyaret eden Vali Yardımısı Abdullah Çiftçi ve İl Müdürümüz Suat Parıldar Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gümüş ile bir süre sektörün sorunları konusunda görüş alış verişinde bulundular. Daha sonra  Garden A.Ş. arazisi içerisinde bulunan süs bitkileri üretim alanlarını gezen Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi ve beraberindekiler orkide doku kültürü laboratuvarını da gezerek orkidenin üretim aşamalarıyla ilgili ilgililerden bilgi aldılar.

Tesisin üretimi ile ilgili bilgi veren Solo Plant Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Tuğtekin, "Bu tesisin kuruluş amacı Orkide üretmek Doku kültürü laboratuarımızda fide üretiminden başlayarak 3 yıl gibi bir sürede çiçeğini açacak hale getiriyoruz. Fide aşamasından satım boyuna kadar tamamı ile yerli üretim yapılıyor. 22 bin metre kare alanda üretim yapıyoruz. Projemizin %70'lik bölümü tamamlandı. Yıllık 1 milyon 500 bin adet Orkide üretimi gerçekleştiriyoruz. Projemiz %100'e ulaştığında 2 milyon 700 bin yıllık üretime ulaşacağız. Ama biz hedefimizi 3 milyon Orkide, 4.5 milyon Orkide fidesi üretmek olarak koyduk. Burada üretilen orkide daha kaliteli ve daha uzun ömürlü. Bu da yurtdışından gelen orkidenin yaklaşık %50'sine isabet ediyor. Ülke olarak en azından %50'lik ithalatı engellemiş olacağız. Şu anda ülkemiz yaklaşık 5 milyon Orkideyi Hollanda'dan alıyor. Ülkemiz bu sayede yurt dışına kaçan 25 milyon Euro'yu kendi kasasında tutmuş olacak.
Şu anda yaklaşık 45 kişiye istihdam sağlıyoruz. Proje tamamlandığında ise istihdam edilen personel sayısı 70 kişiye çıkacak." dedi.

Editör: TE Bilişim