Delmece ve Karlık Yaylalarında yapılan RES’lerin doğaya ve doğal yaşama ciddi zarar verdiğini defalarca dile getiren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, TEMA Vaksı ve SAMDER’in de desteği ile bir imza kampanyası başlattılar. Cevdet Aydın Parkı’nda açılan stantta vatandaşlara bu yaylalarda yaşanan doğa katliamını anlatan Beşli ve beraberindekiler vatandaşların doğa katliamına dur demek adına imza kampanyasına destek vermelerini istediler. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği kampanya da çok sayıda imza toplandı. İmza kampanyasının RES’ler sayesinde üretilecek temiz enerjiye değil, bunu yaparken doğanın katledilmesine bir tepki olduğunu dile getiren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, “Biz enerji üretimine ve enerji santrallerine karşı değiliz. Biz Enerji üretimi adı altında yapılan doğa katliamına karşıyız. Söz konusu RES’lerin yapıldığı noktalarda binlerce ağaç katledildi. Bunu uydu görüntüleri de net olarak ortaya koyuyor. Bunu biz uydurmuyoruz. Yeşili ve mavisi ile övündüğümüz ilimizde kelimenin tam anlamıyla bindiğimiz dalı kesiyoruz. Burada sadece ağaçlar ve bitki örtüsü zarar görmüyor. Burada yaşayan ve bu bitki örtüsünün yaşam alanı olduğu canlılar da ciddi bir yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar. RES’lerin çıkardığı sesler bölgedeki hayvanları çok rahatsız ediyor. Biz bütün bu olumsuzluklara karşıyız. Bunun için de bir imza kampanyası başlattık. Toplayacağımız imzalarla savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Eğer bunlara rağmen bir sonuca ulaşamazsak tek yol kalıyor ki o da bölgede eylem yapmak. Biz buna da hazırız. Çiftçilerimizle, doğaseverlerle bölgeyi, bitki örtüsünü ve canlıları korumak adına gereken ne varsa yapacağız” dedi.

“Hep haklı çıktık”
İmza kampanyasına destek veren TEMA’nın Yalova Temsilcisi Faruk Tezcan ise daha önceden de doğanın ve çevrenin kirleneceği kaygısı ile tersanelere ve kirli sanayiye karşı çıktıklarını zamanın ise bu konuda ne kadar haklı olduklarını ortaya çıkardığını söyledi. Temiz enerji üretimine karşı çıkmak gibi bir tutum içerisinde asla olmayacaklarını belirten Tezcan, “TEMA olarak biz de Ziraat Odası tarafından açılan bu kampanyayı destekliyoruz. Biz daha önceden de doğa katliamlarına karşı mücadele veren bir vakıfız. Yalova orman zenginlikleri bakımından ülkenin önemli noktalarından birisi. Burada ki ormanlar 1. Sınıf kabul edilen 8-10 metre boyundaki ağaçlardan oluşan bir orman. RES’ler böylesi önemli bir bitki örtüsüne zarar veriyor. Elbette ki temiz enerji olarak kabul ettiğimiz RES’lere karşı değiliz. Anadolu’nun birçok bölgesinde yer alan çorak verimsiz tepeler dururken Yalova’nın 1. Sınıf orman varlığının katledilerek RES kurulmasına karşıyız. Ayrıca bunun ilerleyen yıllarda artmasından da ciddi şekilde endişe duyuyoruz. Daha önceden biz buraya sanayinin gelmesine, OSB’lerin gelmesine, Tersanelerin gelmesine de bu nedenle karşı çıktık. Zaman haklılığımızı ortaya koydu, koymaya da devam ediyor. Şimdi aynı kaygılarla ve elde olan somut verilerle doğaya verilen zarara karşı çıkıyoruz” diye konuştu.

“Hayvanlar sesten kaçıyor”
Samanlı Dağları Koruma Derneği (SAMDER) Başkanı Hakim Menteş de temiz enerji üretimine karşı çıkmak gibi bir niyetlerinin asla olmadığını belirtti. Menteş, “Rüzgar Enerjisi temiz enerjidir. Ama bunların kurulacağı yerlerin tespitinin düzgün bir şekilde yapılması lazımdır. Burada bir yanlış var. O da temiz enerji diyerek, ormanların katledilmesidir. Ortada sadece ağaç katliamı yok. RES’lerin çıkardığı sesler var. Bu sesleri çoğumuz duyamıyoruz. Ama hayvanlar bu sesleri duyuyor ve bundan rahatsız olarak bölgeyi terk ediyorlar. Bu da bitki örtüsüne verilen zarar kadar canlılara verilen zararı da ortaya koyuyor. Bizim bütün endişemiz doğanın katledilmesi” dedi.

Editör: TE Bilişim